Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Nyt laukeaa työmarkkinapommi: EK purkaa ”Tammikuun kihlauksen” – mm. nippu luottamusmiessopimuksia raukeaa

Etelärannan EK vetäytyy pelkäksi etujärjestöksi ja purkaa legendaarisen tammikuun kihlauksen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK purkaa kaikki keskusjärjestösopimukset. Mm. nippu luottamusmiessopimuksia raukeaa, samoin koulutussopimuksia sekä muita työmarkkinoiden toimintatapoja sääteleviä sopimuksia.

Toisin sanoen legendaarinen ”Tammikuun kihlaus” purkautuu kestettyään kaikkiaan 77 vuotta.

Kyse on työmarkkinoiden suurimmasta järistyksestä sitten 1956 yleislakon ja on lajissaan historiallinen.

EK ilmoitti harkitsevansa sopimuksen purkua keskusjärjestöjohtajille tiettävästi eilen. EK perustelee päätöstään  hiljattaisella sääntömuutoksellaan, joka kieltää järjestöä tekemästä sopimuksia. Yleissopimuksen purku nähdään Etelärannassa vain jatkeena aiemmalle.

EK tiedotti asiasta juuri.

Kihlaus yhdisti kansaa sodassa

Tammikuun kihlaus solmittiin tammikuussa 1940 ja siinä silloinen Suomen työnantajien keskusliitto antoi keskellä talvisotaa julistuksen, jossa se tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa asioissa.

Osapuolet mm. sopivat, että vastedes pyritään löytämään yhteisymmärrys neuvoteluteitse. STK:n viesti luettiin Yleisradion iltauutisissa 23.1.1940 keskellä talvisodan melskeitä. Sama sanoma luettiin myös aamun lehdistä.

Tätä aiemmin vain kirjanpainajilla oli ollut työehtosopimus. Julistus oli historiantutkijoiden mukaan omiaan yhdistämään kansaa Neuvostoliiton uhan edessä.

Työmarkkinajärjestöjen yleissopimuksen purkaminen tarkoittaa hankaluuksia monelle liitolle, joilla ei esimerkiksi ole ollut sopimusta omasta luottamusmiehestä.

Keskusjärjestöjen yleissopimuksen purkua on väläytelty aiemminkin 1980-luvulla. Silloin keskustelu päättyi Metalliliiton edesmenneen puheenjohtajan Sulo Penttilän yleislakkouhkaukseen demarilehdissä.

Jutussa on korjattu talvisodan vuosiluku.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE