Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

”Jos on rahat kiinni yrityksessä, kiinnostaa, miksi ja mihin yritykset tekevät investointeja” – nuoret miettivät sijoittamisen vastuullisuutta muita tarkemmin

LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Nuoret miettivät asiantuntijoiden mukaan kuluttamisen ja sijoittamisen vaikutuksia vastuullisemmin kuin vanhemmat ihmiset. Nuorten sijoittamiseen vaikuttavat myös internet ja sosiaalinen media, joissa esimerkiksi erilaiset vaikuttajat, podcastit ja blogit ovat tuoneet esille sijoittamista nuorten kielellä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Säästöpankin pääekonomistin Henna Mikkosen mukaan ihmiset ilmaisevat kuluttamisellaan omia arvojaan ja omien arvojen mukainen kuluttaminen lisää hyvinvointia. Erityisesti nuoret haluavat olla vastuullisia ja ohjata sijoituksia tiettyyn kohteeseen. Sijoittaminen voi siis toimia myös herätteenä yhteiskunnallisissa asioissa.

–  Yksi sijoittamisen hyvä puoli on, että ollaan vähän eri tavalla kiinnostuneita taloudesta ja yhteiskunnasta. Jos on rahat kiinni yrityksessä, kiinnostaa, miksi ja mihin yritykset tekevät investointeja, Mikkonen selittää.

Lähdekriittisyys kannattaa

Sosiaalinen media on ollut osaltaan vaikuttamassa nuorten kiinnostukseen sijoittaa. Mikkosen mukaan sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua sijoittamisesta nuorten omalla kielellä. Perinteiset sijoitustoimijat kuten pankit ovat vasta nyt alkaneet olla somessa entistä enemmän mukana.

Sijoittamisesta ja säästämisestä puhuvilla somevaikuttajilla on merkitystä nuorten sijoittamiseen.

–  Uudet sijoittajamielikuvat ovat tervetulleita, mutta hekin luovat vain yhden kuvan sijoittamisesta. Jos omat someidolit ovat viimeisen päälle meikattuja ja merkkivaatteet päällä, sieltä voi tulla sellainen viesti, että ollakseni haluttu ihminen minulla pitää olla kaikki samat asiat, Mikkonen kertoo.

Tärkeintä on, että sijoittaminen peilataan nuoren omaan elämäntilanteeseen ja kiinnostuksen kohteisiin sopivaksi.

Mikkonen painottaa lähdekriittisyyttä netistä löytyvän tiedon arvioinnissa. Väärää tietoa ja ylisuuria lupauksia sijoittamisesta löytyy paljon.

–  Voi olla ihan oikeaakin tietoa, että minulle on käynyt näin – mutta tällekin henkilölle on voinut tapahtua se yksi onnistuminen miljoonasta. Se ei ole kovin edustava otos siitä, mitä sijoittaminen yleensä on.

Taloudenhallinnan peruspalikat kuntoon

Ennen sijoittamista on tärkeää ottaa huomioon sijoittamista edeltävät askeleet, kuten budjetointi sekä tieto omista tuloista ja siitä, mihin omat rahat menevät.

Lisäksi Mikkonen painottaa, että ennen osakemarkkinoille lähtöä on hyvä olla olemassa säästövara.

–  Se voi olla tilillä pahan päivän varalle, jos vaikka pesukone hajoaa. Tällaisten asioiden pitäisi olla ensin kunnossa, ennen kuin aletaan puhumaan pitkäjänteisestä sijoittamisesta.

Mikkonen toivoo, että jokainen sijoittamisesta kiinnostunut olisi yhteydessä johonkin tahoon, joka kertoisi sijoittamisen lainalaisuuksista ja perusasioista. Tämä estää sijoittamisesta tulevia huonoja kokemuksia ja sitä, että ääriliikkeiden myötä koko oma talous lähtisi raiteiltaan.

–  Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta tietyt perusasiat olisi hyvä ymmärtää. Sijoitusten hajauttaminen pienentää riskiä ja realistiset odotukset mahdollistavat parhaan lopputuleman, Mikkonen lisää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE