Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Juhana Vartiainen: ”Tämä ei ollut läpihuutojuttu” – kommentoi myös alkoholin ulosmyyntiä ravintoloista: ”Tämä olisi yksi tapa tulla vastaan”

Lehtikuva

Talousvaliokunta puoltaa yksimielisesti hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta. Valiokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen kertoi asiasta eduskunnassa keskiviikkoiltana.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Se oli kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu, siinä oli paljon mietittävää. Myös perustuslakivaliokunnan huomautukset pakottivat meidät muuttamaan lakia joiltakin osin.

Vartiaisen mukaan koronakriisi kuitenkin puoltaa järeää esitystä.

– Toteamme ihan avoimesti, ettemme mekään tiedä, että tämä on paras mahdollinen tapa nyt estää epidemian leviämistä, mutta silti näissä oloissa on ihan perusteltua tätä puoltaa.

Vartiaisen mukaan esitys on erittäin kova säätelytoimi, jolla on suuria taloudellisia vaikutuksia talouteen ja elinkeinonharjoittajiin.

Hallitus ehdottaa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaista muuttamista siten, että ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta. Hallituksen esitys on osa toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta koronavirustilanteessa.

Tuotteiden ulosmyynti asiakkaille ravitsemisliikkeiden tiloista olisi kuitenkin sallittua. Suoraan asiakkaille tapahtuvan myynnin ohella säännös mahdollistaisi ruokalähettipalvelujen toiminnan mukaan luettuna ravitsemisliikkeen omat ruoan toimituspalvelut.

Sulkemisen ulkopuolelle rajattaisiin henkilöstöravintolat.

Perustuslakivaliokunta puolsi aiemmin tänään hallituksen esitystä ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin. Valiokunta esittää, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

– Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa ravintolat laitetaan kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata erilainen, sanoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) eduskunnan valtiosalissa keskiviikkona.

Ojala-Niemelä kysyi, että onko tämä oikeasuhtainen toimi esimerkiksi Kainuussa, jossa ei ole vielä yhtään todettua tautitapausta. Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullisesta korvaamisesta yrittäjille.

Ojala-Niemelä sanoi, että laki on tarpeen kumota heti, kun sille ei ole osoitettavissa välttämättömiä syitä.

Talousvaliokunta on varsinainen mietintövaliokunta, jonka mietinnön pohjalta eduskunta tekee asiasta lopullisen päätöksen.

Vartiainen sanoi, että yksi tapa tulla vastaan ravintoloita kriisissä olisi nopeassa tahdissa helpottaa mahdollisuutta myydä alkoholiakin ulos.

– Sehän onnistuu jo nykyisenkin alkoholilain nojalla, mutta jos näitä lupia saisi nopeassa tahdissa niin se voisi tuoda apua.

Demokraatti uutisoi tänään, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella ravintolat ovat olleet hyvin aktivisesti kiinnostuneita ulosmyyntiluvan hakemisesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE