Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jukka Juusti selventää – nämä asiat moitteet saanut Jarmo Lindberg tietää hävittäjätarjouksista: “Ei hän ole mukanaan vienyt mitään”

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Puolustusministeriö sai tänään valmiiksi selvityksen siitä, onko Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali (evp.) Jarmo Lindberg rikkonut ministeriön kanssa solmimaansa karenssisopimusta konsulttiyritystoimintansa käynnistämisen yhteydessä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Selvitys aloitettiin, kun puolustusministeriön tietoon tuli, että Lindberg on perustanut konsulttiyritys Suomen kenraalikonsultointi Oy:n tammikuussa 2020.

Lindberg ja puolustusministeriö olivat solmineet karenssisopimuksen Lindbergin siirryttyä reserviin heinäkuussa 2019. Sopimus oli voimassa tammikuun 2020 loppuun, ajalla 1.8.2019 – 31.1.2020.

Selvityksen mukaan Lindberg on tehnyt yrityksensä perustamisilmoituksen kaupparekisteriin 9.1.2020. Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin nopeasti eli jo 16.1.2020.

Karenssisopimukseen sisältyvä rajoitusaika edellyttää sopimuksen allekirjoittaneelta virkamieheltä kirjallista ilmoitusvelvollisuutta uuden työn tai elinkeinotoiminnan aloittamisesta karenssisopimuksen toiselle osapuolelle. Tällaista ilmoitusta Lindberg ei ole ministeriölle toimittanut tammikuun aikana.

Näin ollen Lindberg rikkoi karenssisopimuksen ilmoitusvelvollisuutta koskevaa sopimusehtoa.

Puolustusministeriö pitää sopimusrikkomusta vakavana ja Lindbergin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä moitittavana.

Lisää aiheesta

Lindberg on kuitenkin perustanut yrityksensä karenssisopimuksensa voimassaoloajan lopulla, joten mahdollinen karenssiaikakin olisi muodostunut hyvin lyhyeksi, enintään kolmen viikoksi. Myöskään tosiasiallista liiketoimintaa ei aloitettu karenssiaikana. Näistä syistä puolustusministeriö ei pidä välttämättömänä vaatia Lindbergiltä karenssisopimuksen mukaista sopimussakkoa.

Lindberg on vapaa mies.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti selventää Demokraatille, mitä ministeriön päätös käytännössä tarkoittaa.

– Kyllä hän selkeästi rikkoi kareenssisopimusta ja hän sai siitä moitteet. Se oli ihan kiistatonta. Kun sanotaan, että rikkomus on vakava niin kuin siinä lukee, juristiemme arvion mukaan hän rikkoi kiistatta karenssisopimusta. Siitä ei meidän juristien mukaan ollut mitään epäselvyyttä, Juusti sanoo.

Sopimussakkoa ei siis kuitenkaan Lockheed Martinin lobbariksi lähteneeltä entiseltä Puolustusvoimien komentajalta vaadita.

– Otimme sen huomioon, että karenssiaika oli aika piakkoin päättymässä eikä Lindbergillä ollut välttämättä tietoa, kuinka paljon yrityksen perustaminen kestää, Juusti toteaa.

Lindbergin yritys merkattiin kaupparekisteriin pari viikkoa ennen karenssin päättymistä. Merkkaaminen voi kestää jopa kuukausia. Nyt prosessi meni kuitenkin viikossa läpi.

Toimintaa Lindbergin yrityksellä ei myöskään ollut karenssiaikana, mikä oli lieventävä asianhaara sopimussakkoa pohdittaessa. Entä millaista toimintaa Lindberg voi jatkossa tehdä?

– Hän on meidän osalta ihan vapaa mies. Ei meillä ole karenssisopimuksen jäljiltä mitään vaatimuksia hänelle. Hänen asemansa on sama kuin kaikkien muiden konsulttien ja lobbarien, Juusti sanoo.

Juusti kuitenkin huomauttaa, että Suomen HX-hävittäjähankkeen valmistelussa on linjattu nyt, että jatkossa on pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa. Tällaiseen päätökseen olisi päädytty aikanaan ilman Lindberginkin tapausta.

– Olisi näyttänyt huonolta, jos Puolustusvoimaien entinen komentaja olisi istunut pöydän toisella puolella. Lockheed Martin voi luonnollisesti käyttää häntä halutessaan omiin sisäisiin prosesseihinsa. Se on sitten ihan eri asia, parantaako se heidän kilpailuasetelmaansa vai eikö paranna, Jukka Juusti sanoo.

Miten itse arvioitte?

– Ei se ainakaan imagollisesti kovin hyvä asia ole, kun on mediaa lukenut.

“Sen vielä sanon, kun Lindbergiä on kohtuullisen paljon morkattu…”

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että Jarmo Lindberg tietää Suomelle hävittäjiä tarjoavan viiden yrityksen tarjoukset. Toisaalta hän on vaitiolovelvollinen asiasta.

– Ne ovat aika yleisellä tasolla ne alkuperäiset tarjoukset sinänsä. Niitä on sinänsä kymmeniätuhansia sivuja. Hän on nähnyt yhteenvetoesittelyn. Materiaaleja ei ole jätetty kenellekään. Ei hän ole mukanaan vienyt mitään materiaalia. Se mikä hänellä korvien väliin jäi mielikuvaa, se hänellä on, Jukka Juusti selventää.

Hän muistuttaa myös, että Lindbergin näkemä tarjouskierros oli edellisen kierroksen tietoa ja vielä on luvassa yksi eli kolmas tarjouskierros.

– Kiistatta Lindberg on (konsulteista) ainoa, joka on nähnyt ne ensimmäisen kierroksen tiedot.

– Sen vielä sanon, kun Lindbergiä on kohtuullisen paljon morkattu, että hänellä ei olisi ollut mitään velvoitettua tehdä karenssisopimusta. Ihan vapaaehtoisesti hän otti itselleen tämän puoli vuotta karenssia, Jukka Juusti toteaa.

Lindberg oli nimitetty virkaan sinä aikana, kun karenssilainsäädäntöä ei vielä ollut.

Ovatko muut Suomelle hävittäjiä tarjonneet yhtiöt ryhtyneet rikos- tai kilpailuoikeudellisiin toimiin?

– Eivät ole olleet yhteydessä meihin. Kyllä tämä on ehkä enemmänkin tällainen suomalainen juttu täällä tällä hetkellä. Totta kai ne seuraavat, heidän paikalliset edustajansahan ovat Twitterissä kommentoineet. Hävittäjävalmistajat eivät ole olleet yhteydessä. Heille on minun allekirjoituksella lähetetty kirje uudesta tilanteesta ja konsulttien käytön rajoituksista. Ei ole tullut palautetta vielä siltä osin.

Puolustusministeriö on Juustin mukaan koko ajan ajanut vähintään yhtä vuotta, mieluummin kahta vuotta valtionhallinnon karensseihin, jotta tämänkaltaiset tilanteet saataisiin vältetyksi. Tällä hetkellä maksimi on puoli vuotta.

Juustin mukaan puolustushallinto ei ole maksanut kenellekään mitään karenssisopimuksista. Tässä mielessä karenssien pidentämisen vastustamisessa Juustin mukaan ei ole hyvä argumentti, jos sanotaan sopimusten olevan kalliita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE