Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Julkisen vallan käytön tulee olla avointa” – Eduskunnan sivistysvaliokunnan pj vaatii läpinäkyvyyden lisäämistä ministeriön ja korkeakoulujen välisiin neuvotteluihin

Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijoiden edustajat marssivat ulos työpaikaltaan Tampereella 8. helmikuuta 2018. Tampereen yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajat ovat päättäneet järjestää ulosmarssin, koska he eivät hyväksy lausunnolla olevaa Tampere3:n johtosääntöluonnosta.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) vaatii läpinäkyvyyden lisäämistä korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välisiin tulosohjausneuvotteluihin.

Tampereen yliopistosta on esitetty väitteitä siitä, että opetusministeriöstä olisi painostettu paikallisia toimijoita Tampere3-hankkeessa. Nykykäytäntö tulosohjausneuvotteluissa on Puumalan mukaan kestämätön.

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillisen yliopisto ovat yhdistymässä uudeksi säätiöyliopistoksi, jonka omistuksessa tulee olemaan myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

Tampereen yliopiston henkilökunta ja opiskelijat järjestivät viime torstaina ulosmarssin vastustaakseen tänään lauantaina hyväksyttäväksi esitettyä johtosääntöä, joka kaventaisi yliopistoyhteisön perustuslaillisia mahdollisuuksia päättää omista asioistaan.

Muun muassa yliopiston rehtori Liisa Laakso on todennut, että yliopiston hallinto katsoo uuden johtosäännön yliopistolain vastaiseksi.

Lisäksi Laakso on esittänyt, että sen valmistelua on tehty salassa Tampereen yliopiston johdolta. Hän syyttää myös, että opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on käyttäytynyt uhkaavasti ja painostavasti johtoa kohtaan. Laakso on kertonut olleensa asiasta yhteydessä oikeuskansleri Tuomas Pöystiin.

En osaa ottaa kantaa.

Lisää aiheesta

– En osaa ottaa kantaa siihen, kuka on painostanut ja ketä. Eikä kukaan ulkopuolinen voi sitä sanoa, koska neuvottelut on käyty suljettujen ovien takana, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Puumala puolestaan kertoo.

– Olen ylipäänsä sitä mieltä, että tällainen menettely, jossa strategiarahaa jaetaan ikään kuin ”tiskin alta”, ei ole tätä päivää. Korkeakoulujen on tiedettävä, mitä niiltä vaaditaan, jotta ne voivat pyrkiä kohti yhdessä sovittuja tavoitteita. Tavoitteista on linjattava avoimesti ja yhteisillä pelisäännöillä, hän jatkaa.

Puumala kertaa, että korkeakoulut ja opetusministeriö käyvät säännöllisin väliajoin niin sanotut tulosohjausneuvottelut, joissa sovitaan korkeakoulujen tulostavoitteista ja korkeakoulujen tulevan strategiarahan määrästä.

Valtionhallinnossa avoimuus on julkisuuslain perusteella lähtökohtana.

Hän muistuttaa, että valtionhallinnossa avoimuus on julkisuuslain perusteella lähtökohtana lähes kaikessa toiminnassa. Avoimuuden lisääminen myös tulosohjausneuvotteluissa on välttämätöntä luottamuksen lisäämiseksi ja kaikkien osapuolten turvaksi.

– Julkisen vallan käytön tulee olla läpinäkyvää ja avointa. Vanhakantaiselta, suljettujen ovien takana tehtävältä kurmuuttamiselta pitää viedä kaikki tila pois. Tämä lisää kaikkien luottamusta kansalliseen, yhteiseen korkeakoulupolitiikkaan ja tuo korkeakoulujen arkeen työrauhaa, Puumala sanoo.

Toimintatapojen muuttaminen tulee mahdolliseksi käynnissä olevan korkeakouluvisiotyön myötä. Avoimen ja luottamusta lisäävän dialogin tulee Puumalan mielestä olla lähtökohta kaikessa korkeakoulu- ja tiedepolitiikassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE