Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Junalakko päättyy – neljäs yritys toi sovun, liikenne käynnistyy ensi yönä

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Palvelualojen työnantajat Paltan ja Rautatiealan unioni RAUn hallinnot ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen veturinkuljettajien työehtosopimukseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Sopimuksen myötä junalakko päättyy.

Valtakunnansovittelijan toimisto tviittaa:

Paltan mukaan työehtosopimukseen sovittiin yleisen linjan mukaiset palkankorotukset. Sopimuskausi on 22.3.2023-31.3.2025.

– Olemme tyytyväisiä, että sovintoon päästiin vaikeiden neuvottelujen päätteeksi. Kaksivuotinen sopimus mahdollistaa työehtojen pitkäjänteisen kehittämisen yhdessä, Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio toteaa tiedotteessa.

Vuonna 2023 palkkoja korotetaan neljän prosentin suuruisella yleiskorotuksella 1. toukokuuta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien.

Vuonna 2024 palkkoja korotetaan kahden prosentin suuruisella yleiskorotuksella 1.kesäkuuta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta lukien.

– Sopimus sisältää laajan työhyvinvointihankkeen, jolla tuetaan työhyvinvointia, työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista epäsäännöllisen vuorotyön näkökulmasta sekä mahdollistetaan tehokas työvuorosuunnittelu. Hanke sisältää laajat paikallisen sopimisen mahdollisuudet työehtosopimuksen työaikamääräyksistä, Vuorio arvioi tiedotteessa.

RAUTATIEALAN unioni RAU kertoo, että työehtosopimuksen yhteydessä sovittiinkin viikkolevon pidentämisestä kaksi kertaa kolmen viikon jaksossa 58 tuntiin tai kerran 60 tuntiin. Tämä sovittiin allekirjoituspöytäkirjalla määräaikaisesti paikallisella sopimisella.

-  Seuraavalla sopimuskaudella on paljon tekemistä työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisessä ja sille on rakennettu onnistumisen polku. Nyt on tärkeää, että tuloksia syntyy, muuten ollaan kahden vuoden päästä samassa tilanteessa ja silloin pois pääsy on entistä hankalampaa, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo tiedotteessa.

VR:N mukaan junaliikenne käynnistyy aamuyöllä perjantaina 24. maaliskuuta. VR arvioi kauko- ja lähiliikenteen normalisoituvan noin vuorokauden kuluessa.

RAU:n ja Paltan neuvotteluissa on sovittu, että veturinkuljettajat palaavat töihin perjantaina alkaviin työvuoroihin.

Lähiliikenteen ensimmäinen vuoro lähtee liikkeelle kello 04.04 ja kaukoliikenteen ensimmäinen vuoro kello 3.40.

VR:n mukaan liikenteen käynnistyessä on vielä odotettavissa mahdollisesti muutoksia, kuten korvaavia bussikuljetuksia sekä yksittäisiä peruutuksia lähipäivien aikana. Myös ravintolavaunut voivat olla osassa kaukojunista aluksi suljettuna tai tuotevalikoimassa voi olla puutteita.

Tavaraliikenteessä on odotettavissa lakosta aiheutuneita poikkeuksia useamman päivän ajan.

VR kertoo tiedotteessa palauttavansa kaikille asiakkaille lakon ajalle ostettujen matkalippujen hinnan automaattisesti noin viikon sisällä. Jos VR ei pysty suoraan palauttamaan rahaa automaattisesti, asiakkaisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse.

Jos lippu on ostettu R-kioskista tai asemien lippuautomaateista, meillä ei valitettavasti ole yhteys- tai maksutietojasi, junalipusta voi hakea korvausta täyttämällä korvauslomakkeen VR:n nettisivuilla.

Uutista päivitetty Paltalla klo 10.58, VR:llä klo 11.07 JA RAUlla klo 15.53

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE