Politiikka
4.8.2017 14:16 ・ Päivitetty: 4.8.2017 16:28
Jussi Halla-aho: Laura Huhtasaaresta perussuomalaisten presidenttiehdokas
Perussuomalaisten puoluehallitus esittää, että kansanedustaja Laura Huhtasaari asetetaan presidenttiehdokkaaksi. Asiasta päättää syyskuussa puoluevaltuusto.
Vielä perussuomalaisten puoluekokouksessa kesäkuussa puolue pohti asettuvansa presidentti Sauli Niinistön taakse. Niinistö kuitenkin kommentoi puoluekokouksessa valittua puheenjohtajistoa huomioimalla, etteivät kirjoittelustaan tuomitut henkilöt ole osoittaneet tehokasta katumista.
Aiemmin esillä oli myös puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon nimi mahdollisena ehdokkaana. Halla-aho totesi tänään tiedotustilaisuudessa haluavansa keskittyä sataprosenttisesti työskentelemään sen eteen, että perussuomalaiset nousee maan suurimmaksi puolueeksi vuonna 2019.
Halla-aho kertoi kartoittaneensa tarvetta puolueen omaan presidenttiehdokkaaseen lähettämällä paikallisyhdistyksille kirjeen. Hänen mukaansa lähes kaikki yhdistykset vastasivat kirjeeseen, ja vain hyvin harva esitti istuvan presidentin tukemista. Eniten vastauksissa toistuivat Halla-ahon ja Huhtasaaren nimet, usein tasa-arvoisina vaihtoehtoina.
Halla-aho myös huomautti ennen puoluehallituksen esittämän ehdokkaan nimen julkistamista, että hänen ja Huhtasaaren arvoissa ei ole suuria eroja.
Huhtasaari totesi puheessaan, että jos hänet valitaan puolueen presidenttiehdokkaaksi, hän tekee kaikkensa Suomen ulkopoliittisen aseman vahvistamiseksi ja kansallisen suvereniteetin palauttamiseksi. Hän korosti hyvien ja toimivien ulkosuhteiden tärkeyttä ja sanoi EU:n olevan ongelma.
Huhtasaaren mukaan suomalaiset eivät vuonna 1995 äänestäneet ”federalistiseen EU:hun liittymisestä” ja euroon siirtyminen tapahtui ”lakimiesten tempuilla ilman kansan ääntä”.
– Yhä useampi on alkanut ymmärtää, että olemme vasten tahtoamme osa kaukaista ja byrokraattista hallintokoneistoa, hän sanoi.
Perussuomalaiset selvittävät julkisuudessa puhuneiden jäsenten tilannetta
Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa, että puolue on lähettänyt kolmelle jäsenelleen selvityspyynnön näiden julkisuuteen antamien lausuntojen takia.
Yksi pyynnön vastaanottanut on Halla-ahon mukaan toimittanut selvityksen, mutta puoluehallitus ei ollut täysin tyytyväinen vastaukseen. Hänen osaltaan puolue on ryhtynyt jatkoselvityksiin.
Kaksi muuta eivät Halla-ahon mukaan ole noutaneet kirjattuna kirjeenä toimitettua pyyntöä, joten puolue aikoo jatkaa asian selvittämistä haastemiehen kautta. Halla-aho kertoi, että toinen kahdesta selvityksen alla olevasta on puolueen entinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka. Muiden nimiä hän ei kerro julkisuuteen.
Ennen kokousta julkisuudessa pohdittiin, erotettaisiinko Vistbacka jo tänään. Ilta-Sanomien mukaan potkut uhkaavat myös puolueen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerneriä.
Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on vastaanottanut kesäkuun puheenjohtajavaalin jälkeen noin 900 uutta jäsenhakemusta. Puoluehallitus hyväksyi tänään noin 650 jäsenhakemusta, jatkoselvitettäviksi jätettiin reilut 200 ja 15 jäsenhakemusta hylättiin.
Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi kesäkuussa, minkä jälkeen perussuomalaisista irtautui Uusi vaihtoehto -niminen eduskuntaryhmä. Sen taakse ollaan luomassa myös puoluetta. Halla-aho kertoo, että puheenjohtajavaalin jälkeen eroilmoituksia tuli noin 150, ja sittemmin ilmoituksia on tullut parisataa.
STT–ANNE SALOMÄKI
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.