Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Jussi Halla-aholle suora kysymys kansanedustajalta: ”Miksi jatkat valehtelua?”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Tänään uutisoitiin, että Suomessa on rekisteröityneisiin metsästäjiin verrattuna moninkertainen määrä aseita, mikä poliisin mukaan viittaa siihen, että aseita lojuu komeroissa tyhjänpanttina. Luvallisia aseita on poliisin arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa. Riistanhoitomaksun maksaneita metsästäjiä oli viime vuonna noin 303 000, kertoo Riistakeskus.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Poliisihallituksen ylitarkastajan Reima Pensalan mukaan unohtuneiden aseiden riski piilee siinä, että ne päätyvät vääriin käsiin. Pensalan mukaan yksi ratkaisu olisi se, että jatkossa aselupia myönnettäisiin vain määräaikaisina. Lupa voisi olla voimassa aina määräajan kerrallaan tai vaihtoehtoisesti tietyn iän saavuttanut aseluvallinen voitaisiin kutsua tarkastukseen, jossa selvitettäisiin edellytykset yhä pitää asetta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho jakaa Twitter-tilillään uutisen aiheesta, mutta kirjoittaa sen saatteeksi seuraavaa:

”Sisäministeri Ohisalo edistää kaikkia vihreiden lempihankkeita täydellä tarmolla. Metsästäjien ja muiden aseenomistajien kannattaa olla hereillä. Tavoitteena on yksi pyssy per omistaja ja alamaisin jatkolupa-anomus muutaman vuoden välein.”

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ärähtää Halla-aholle vastauksena.

”Miksi jatkat valehtelua? Tässä on kyseessä poliisihallituksen typerä pohdinta, jota ei toteuteta. Hallitusohjelma toteaa selkeästi, että aselupakäytännöt yhtenäistetään koko maassa aselainsäädäntöä kiristämättä ja metsästys turvataan. Voisiko joku Olli-Poika Parviainen oikoa Halla-ahoa?”, Kärnä viittaa sisäministerin valtiosihteeriin.

Parviainen ilmestyikin ketjuun nopeasti.

”Kärnä on oikeassa. Mitään laajempaa aselakipoliittista projektia ei ole käynnissä. Hallitusohjelman mukaisesti ”Aselupakäytännöt yhdenmukaistetaan niin, ettei aselainsäädäntö kiristy.” Lisäksi tietojärjestelmien toimivuus tärkeää. Opposition pelottelu on tarpeetonta.”

Laittomia aseita on Poliisihallituksen mukaan mukaan Suomessa tuhansia, mutta tarkempaa arviota niiden määrästä, laadusta tai alkuperästä ei voida sanoa. Tutkimukset ovat Pohan mukaan osoittaneet, että Länsi-Euroopassa laittomia aseita välittävät toimintaan erikoistuneet tahot. Osa aseista päätyy keräilijöille, joiden tarkoituksena ei välttämättä ole lainkaan ampua niillä. Osa päätyy rikollisille.

– Suomessa rikollisilla ja erityisesti järjestäytyneessä rikollisuudessa liikkuvat ampuma-aseet ovat usein asunnoista anastettuja, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE