Kolumnit
22.10.2018 07:08 ・ Päivitetty: 22.10.2018 07:11
Jutta Urpilainen: Nämä neljä sanaa kiteyttävät perustelut sille, miksi Suomenkin on syytä jatkaa rauhan turvaamista ja välittämistä
Sodat. Ihmisoikeudet. Ilmastonmuutos. Maahanmuutto. Nämä neljä sanaa kiteyttävät perustelut sille, miksi Suomenkin on syytä jatkaa rauhan turvaamista ja välittämistä, yhteistyötä Lähi-idän ja Afrikan kanssa sekä naisten ja nuorten aseman edistämistä.
Kansanedustajana ja ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana minulla on ollut mahdollisuus osallistua tähän liittyvään kansainväliseen keskusteluun. Olen ollut kiinnostunut konfliktiriskien torjumisesta alueellista yhteistyötä edistämällä.
Suomi ei ole suurvalta, joka voisi yksin muuttaa järjestelmää, mutta hyvien ideoiden esittäjänä ei meidän kannata jäädä seinäruusuksi, vaan esittää hyvällä itsetunnolla ratkaisuja yhteisiin haasteisiin.
Syyskuun lopulla YK:n yleiskokousviikolla aloitteemme Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan naiskansanedustajien yhteistyöstä sai tukea. Jotkut arvioivat, että Lähi-idän vaikean tilanteen käsittelyyn voisi saada ”uuden raiteen” naisten avulla. Jatkamme keskusteluja aiheesta muun muassa Tunisiassa vielä syksyn aikana.
Oli hienoa päästä kertomaan New Yorkissa, että Suomi on ensimmäisenä maana tekemässä kansallista ohjelmaa YK:n 2250-päätöslauselman toimeenpanosta. Siinä on kyse nuorten roolista rauhan ja turvallisuuden kysymyksissä. Aiheesta on maaliskuulle suunnitteilla Helsinkiin kansainvälinen konferenssi, johon kohdistuu paljon mielenkiintoa.
Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa olen käynyt kirjeenvaihtoa siitä, miten voisimme EU:ssa edistää rauhanvälitystä, nuoria ja Afrikkaa koskevia toimia. Viime viikolla pidetyssä tapaamisessamme Helsingissä tulin vakuuttuneeksi siitä, että saamme asian jossakin muodossa ministeritason keskusteluun.
Tarvitsemme monenkeskistä kansainvälistä yhteistyötä rauhan, ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Suomi ei ole suurvalta, joka voisi yksin muuttaa järjestelmää, mutta hyvien ideoiden esittäjänä ei meidän kannata jäädä seinäruusuksi, vaan esittää hyvällä itsetunnolla ratkaisuja yhteisiin haasteisiin. Tähän keskusteluun tarjoaa hyvän mahdollisuuden myös SDP:n ulko-ja turvallisuuspoliittisen työryhmän järjestämä seminaari marraskuussa.
Rohkeasti vaikuttava ja ratkaisukeskeinen rooli sopii Suomelle. Näin Suomen linjasta turvallisuuden tuottajana välittyy oikea kuva. Tähän meitä haastaa myös Ahtisaaren ja Halosen presidentillinen perintö.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.