Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kaavailut vapaan sivistystyön jättileikkauksista yllättivät – nyt vastaavat Essayah ja Orpo

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää vapaata sivistystyötä todella tärkeänä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Essayah puhui toimittajille Säätytalossa keskiviikkoaamuna esimerkiksi kansanopistojen tekemästä työstä. Hän sanoi sen luovan yhteisöllisyyttä sekä palvelevan siirtymisessä peruskoulusta toiselle asteelle.

-  Kun tiedetään, että vapaaehtoistyö koko ajan vähenee ja ihmiset ikääntyvät, vapaa sivistystyö on juurikin sitä, mikä järjestää elämää kylille. Siinä mielessä ajattelen, että on ymmärrettävä vapaan sivistystyön arvo suomalaisessa yhteiskunnassa.

STT kertoi tiistaina lähteidensä pohjalta, että hallitusneuvotteluissa on ollut esillä leikkaukset kansanopistojen, kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja muiden vastaavien oppilaitosten rahoitukseen. Niin sanottu vapaa sivistystyö on kaikille avointa koulutusta, josta osallistuja tyypillisesti maksaa osan.

STT:n tietojen mukaan esillä on ollut vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset. Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu vapaaseen sivistystyöhön noin 180 miljoonaa euroa.

ESSAYAH sanoi, ettei vapaa sivistystyö ole “vain hyvä harrastuspiiri”. Hän huomautti, että kansanopistoilla on rooli esimerkiksi lukioon valmistavassa koulutuksessa, itse lukio-opinnoissa ja maahanmuuttajien kouluttamisessa.

-  Toivon, että näissä olisi mahdollisuus edelleen hyvillä resursseilla jatkaa eteenpäin.

Lisää aiheesta

Nivelvaiheen koulutuksen merkitys korostui, kun oppivelvollisuusikää nostettiin viime vaalikaudella.

Essayah kuitenkin huomautti, että hallitusneuvotteluissa etsitään säästöjä kaikissa ryhmissä. Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomus on pitänyt lähtökohtana kuuden miljardin euron sopeutusta valtion budjetista alkavalla vaalikaudella, ja myös muut puolueet ovat sitoutuneet siihen.

-  Mikä se kokonaisuus on, se jää tässä varmasti tässä loppumetreillä nähtäväksi, Essayah sanoi.

Kokoomuksen kanssa hallituksessa neuvottelevat perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

MILJARDISÄÄSTÖJÄ ajava kokoomus on alkuvuoden ajan toistanut, että koulutus on erityissuojelussa.

Keskiviikkoaamun mediatilaisuudessa STT kysyi hallituksen muodostaja Petteri Orpolta (kok.), miten vapaan sivistystyön mahdolliset leikkaukset sopivat yhteen puolueen lupauksen kanssa.

-  Koulutus on näissä neuvotteluissa yleisesti hyväksytysti suojassa, mutten ota yksittäisiin kohtiin kantaa. Ne ovat talouspöydän ja sivistyksen pöydän ratkaisuja. Kokonaisuus ratkaisee, että miltä se näyttää. Yleisesti ottaen koulutuksesta, osaamisesta, tutkimuksesta ja tieteestä pidetään huolta. Katsotaan sitten yksityiskohdat, Orpo vastasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE