Huvudnyheter

Kai Alajoki: “Mental ohälsa är ett minst lika stort problem som coronapandemin”

Nordiskt samarbete och frågor som gäller hållbarhet och miljö är speciellt viktiga för Kai Alajoki. Foto: Siv Åstrand.

Kai Alajoki, 29, är ordförande för Åbo svenska socialdemokrater och på FSD:s kongress fungerar han som ordförande för resolutionsutskottet förutom för att vara kongressombud för sin förening. Han är nöjd med lördagens resolution om den gemensamma välfärden och det kommer antagligen ett till förslag från utskottet till kongressens andra dag.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Resolutionsutskottet fick sammanträda två gånger under lördagen och Alajoki tycker att den digitala kongressen har fungerat hyfsat bra.

 

– Det var meningen att vi skulle träffas i Vanda men det var klokt att fatta det beslutet med tanke på pandemin. Det finns alltid något som lite strular med tekniken men jag tror att på en digital kongress är tröskeln att gå upp i talarstolen lägre för många när man inte behöver stå inför en stor publik på samma sätt, tänker Alajoki om att ha kongressen på distans.

 

Alajoki har varit partimedlem sedan 2012 och kom med via studentpolitiken. Han var styrelseledamot i Socialdemokratiska Studerande SONK utöver aktiviteten inom Finlands Svenska Unga Socialdemokrater och Socialdemokratisk ungdom. Som utpräglad nordist har han varit ordförande för både Pohjola-Nordens Ungdomsförbund och Ungdomens Nordiska Råd.

 

– Om man är aktiv i organisationer och i politik är det lätt hänt att man lever i en bubbla. Jag tror att med min erfarenhet kan jag vara till stöd för andra genom att ge organisationstekniska råd och  ge tips om vilka personer det lönar sig att prata med om man vill driva sin sak. Det finns ganska mycket byråkrati som måste skötas i en förening, påpekar Alajoki.

 

Om aktiviteten i Åboföreningen säger han att under vanliga år har man haft strävat efter att hålla ett möte ungefär varje månad. Dessutom har man ordnat olika evenemang med Åbo-Vasa Socialdemokratiska Studerande ÅVSS samt diskussionskvällar, exempelvis ett filosoficafé som ett tvärpolitiskt samarbete med Folkets Bildningsförbund.

 

– Under coronakrisen har vi haft ett fysiskt möte, vårmötet som hölls i september och annars har det varit epostkorrespondens. Man blir ganska skärmtrött och när vi väl höll ett fysiskt möte, var det ingen som ville delta digitalt trots att också den möjligheten fanns, vidhåller Alajoki.

 

Utöver det nordiska samarbetet ligger hållbarhets- och miljöfrågor nära Alajokis hjärta.

 

– Medan det är smart att ha ett stort möte som kongressen som samlar deltagare från olika delar av Finland på distans, är det egentligen så miljövänligt med att hålla lokala möten på distans? På grund av pandemin måste man ordna distansmöten men tekniska lösningar tar mycket energi, nämner Alajoki.

 

Lantbrukens miljöeffekter är en fråga som speciellt intresserar Alajoki som studerar till trädgårdsmästare. Tidigare har han studerat statsvetenskap och blivit magister.

 

– Ska marken finnas till för matproduktionen eller för till exempel biodiesel? Det finns många viktiga frågor som man måste lösa när man talar om klimatförändringen. Det viktiga är att man ska sluta använda fossila bränslen som är själva grundorsaken till klimatförändringen. Det kan leda till sänkt levnadsstandard men behöver inte innebära ett sämre liv, noterar Alajoki.

 

Som nordist är han nöjd med att det nordiska samarbetet lyfts fram också bland motionerna. En annan sak som Alajoki är stolt över gällande kongressens första dag är att Camilla Kronqvist från Åbo lyfte fram frågan om mental ohälsa.

 

– Vi socialdemokrater måste våga kritiskt granska vårt eget välfärdsbygge. Mental ohälsa är ett minst lika stort problem som coronapandemin och det måste vi beakta i vår politik, betonar Alajoki.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE