Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

14.3.2023 16:49 ・ Päivitetty: 14.3.2023 16:49

Kai Mykkänen yllätti avauksellaan – Matias Mäkynen kutsuu esitystä ”kokoomuksen irtiotoksi” ja ”hämäystempuksi”

LEHTIKUVA / MIKKO STIG

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ei innostu kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen avauksesta, joka tuli hänen mukaansa yllätyksenä.

Rane Aunimo

Demokraatti

Helsingin Sanomat uutisoi iltapäivällä Mykkäsen ehdotuksesta, että seuraava hallitus siirtää valtion sijoitusyhtiön Solidiumin omistamat osakkeet korkeakouluille. Mykkäsen mukaan korkeakoulut voisivat käyttää osakkeista saatavat osingot erityisesti tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

HS kertoo, että viime vuosina Solidiumin omistamat osakkeet ovat tuottaneet osinkoina useimmiten yli 300 miljoonaa euroa.

– Tämä olisi massiivinen siirto. Ajatus on, että osakkeiden vuosittaiselle tuotolla pystyttäisiin hoitamaan pääosa ensi vaalikaudella yliopistojen ja korkeakoulujen kohdalle tulevista tutkimus- ja tuotekehityspanostusten lisäyksestä. Näin saataisiin korkeakouluille pysyvästi satojen miljoonien eurojen uusi tulovirta.

Matias Mäkynen kommentoi Mykkäsen avausta Demokraatille alkuillasta.

– Kokoomus on tätä yliopistojen pääomittamista pitänyt tällaisena hämäystemppuna jo pidempään, että puhuvat koulutusmiljardista ja kysymys on tosiaan vain kertaluontoisesta pääomittamisesta, jolla yliopistot toisaalta saavat pääomaa, jolla sitten voivat tuotoilla rahoittaa omaa toimintaansa ja voidaan sanoa, että ne ovat itsenäisempiä, mutta samalla sitten riippuvaisempia markkinatuotoista ja se aiheuttaa epävarmuutta.

– Se on lähinnä budjettitekninen kikka. Siirretään valtion tuottavaa omaisuutta toisaalle, jotta ei tarvitse lisätä menoja, mutta se tietysti samalla vähentää valtion tuloja osinkotulojen kautta. Valtiontalouden kannalta tulos on käytännössä sama.

Mykkänen sanoi HS:lle, että siirrosta pitäisi tehdä pysyvä.

– Näin ehkä seuraavakaan hallitus ei lähtisi rahoja karhuamaan takaisin. Budjettien määrärahalisäykset ovat usein häilyväisiä, ja niistä saatetaan seuraavassa käänteessä leikata.

VALTION tutkimus- ja kehittämistoimintaa määrittävä t&k-rahoituslaki tuli voimaan vuoden 2023 alusta. Parlamentaarinen ryhmä, jonka puheenjohtaja Mäkynen oli, päätti vaalikauden aikana, että Suomen tutkimus- ja kehittämisrahoitusta lisätään merkittävästi.

Mykkänen sanoo, että Solidiumin osakkeiden siirto on jopa välttämätön, jos puolueet aikovat tosissaan toteuttaa parlamentaarisen sovun. Mäkynen näkee asian toisin.

– Kyllähän kokoomuksen esitys on irtiotto siitä parlamentaarisesta sovusta, josta maaliskuun alussa on viimeksi yhdessä tultu ulos ja julkistettu kaikkien puolueiden yhteinen näkemys.

– Jos tämä on kokoomuksen sitoutuminen parlamentaarisiin sopuihin ja lupauksiin, niin mikä on sitten heidän muiden lupaustensa ja sitoumustensa painoarvo.

Mäkynen sanoo, että avaus tuli jonkinlaisena yllätyksenä eikä siitä ole ollut tällä tasolla puhetta parlamentaarisessa ryhmässä.

– Ei ole ollut puhetta kuin tki-menoista, niiden kasvattamisesta ja lähtökohtaisesti perusrahoituksen vahvistamisesta korkeakouluille. Nimenomaan budjettimenojen kasvattamisesta.

Mykkäsen mukaan seuraavan hallituksen voi olla vaikea nostaa valtion niin sanottua menokehystä tutkimus- ja kehittämistoiminnan osalta niin paljon kuin on parlamentaarisen ryhmän tahto.

– Menokehysten puitteissa on vaikea nähdä, että näin isot panostukset korkeakouluille toteutuisivat. Tällainen omaisuussiirto olisi selkein tapa, ettei se jäisi toteuttamatta, hän sanoo HS:ssa.

Mäkynen viittaa puolestaan kokoomuksen ohjelmaan.

– Kyllähän se heidän talousohjelmassaankin sanotaan, että kaikki lisäykset, investoinnit ovat alisteisia näille leikkauksille. Siellä on se kohta, että jos säästöjä ei saada tehtyä siinä mitassa, mitä kokoomus vaatii, niin sitten ei tehdä satsauksiakaan, ei puolustukseen, ei tutkimukseen ja tuotekehitykseen tai mihinkään muuhunkaan. He puhuvat, että koulutus on erityissuojeluksessa, mutta eihän se ole uskottavaa heidän aikaisempienkaan näyttöjen perusteella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU