Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

”Kaikki rajanylityspaikat ovat olleet 24/7 miehitettyinä” – liikenne kulkee taas normaalisti Suomen sekä Norjan ja Ruotsin rajojen yli

Lehtikuva

Liikenne Suomen rajojen yli Ruotsiin ja Norjaan kulkee taas normaalisti, kerrotaan Lapin rajavartioston esikunnasta STT:lle. Liikenne palautui lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana rajoituksia edeltäneeseen tilaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Ihan sellaista tavallista rajanylitysliikennettä, mitä on ollutkin. Ei ole vielä nähtävissä mitään sen kummempaa ainakaan tällä hetkellä, kertoi kenttäjohtaja Mika Kouri Lapin rajavartioston esikunnasta lauantaiaamuna.

Liikennerajoitusten alettua pystytetyt rajatarkastuspisteet ja muut rajavalvontaan sekä liikenteenvalvontaan liittyvät rakennelmat purettiin keskiyöllä perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Muutamia rajatarkastuskoppeja on rajavartioston mukaan jätetty rajojen yhteyteen siltä varalta, että matkustusrajoitusten tilanne vielä muuttuu. Ne ovat tällä hetkellä miehittämättömiä, mutta saadaan tarvittaessa nopeasti käyttöön.

– Olemme valmiina sitten hallituksen päätösten perusteella tarvittaessa nopeastikin uudelleen ne järjestämään, Kouri kertoo rajavalvonnasta.

Rajavartijat palaavat omiin yksikköihinsä

Kun hallitus aiemmin teki päätöksen Norjan ja Ruotsin vastaisten rajojen rajavalvonnasta, Rajavartiolaitos siirsi työntekijöitä muualta pohjoiseen rajavalvontaan. Määrä oli huomattava.

– Tavallaan nollasta sataan. Kaikki rajanylityspaikat ovat olleet 24/7 miehitettyinä, Kouri toteaa.

Rajavalvonnan päätyttyä pohjoisen rajoilla työskennelleet rajavartijat palaavat takaisin omiin hallintoyksikköihinsä.

Tilanne on ollut poikkeuksellinen Lapin rajavartiostolle. Länsi- ja pohjoisrajoilla ei tavallisesti ilman poikkeusrajoituksia ole Rajavartiolaitoksen läsnäoloa rajanylityspaikoilla. Siellä ei tehdä rajatarkastuksia, koska Pohjoismaissa voi normaaliolosuhteissa liikkua niiden välisten rajojen yli vapaasti.

– Normaalitilanteessa meidän vahvuus siellä rajatarkastuksissa on nolla, Kouri sanoo.

Alueilla liikkuu kuitenkin normaalitilanteessakin Rajavartiolaitoksen partioita hoitamassa muita rajavalvontaan liittyviä tehtäviä.

STT–Henrietta Nyberg

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE