Politiikka

”Kaikki uhkakuvat, joista varoitimme etukäteen, ovat toteutuneet” – Työttömien järjestön puheenjohtaja jättää työnsä hallitukseen syvästi pettyneenä

Istock
Istock

Työttömien keskusjärjestö saa tänään uuden puheenjohtajan, kun kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) ei ole enää ehdolla järjestön johtoon. Taavitsainen arvosteli kovin sanoin hallituksen, kun avasi vuosikokousta ”ennenkokemattomassa tilanteessa”.

Työttömien ”aktiivimallin” ensimmäiset neljä kuukautta ovat nyt takana.

– Kaikki ne uhkakuvat, joista järjestömme etukäteen hallitusta varoitti, ovat toteutuneet. Samaan aikaan huhut kertovat, että aktiivimallin kakkosversiota suunnitellaan, Taavitsainen huomautti.

Hän uskoo, että suurin osa kansalaisista on huomannut, kuinka eriarvoistava malli on, mutta nykyhallitus ei ole vielä suostunut perumaan malliaan.

Taavitsainen pitää erityisen huonoa on, että aktiivimalli ei keskity työnhakijan vahvuuksien löytämiseen, ja sitä kautta kokonaan uuden työn ja työpaikan löytämiseen.

– Se ei myöskään painota yhteiskunnan vastuuta työllisyydestä tai kannusta yrityksiä luomaan voimakkaammin lisää työpaikkoja.

”Missään maassa ei ole saatu leikkaamalla aikaan kasvua ja työllisyyttä.”

Hän pitää käsittämättömänä, että sen sijaan hallitus heikentää työttömyysturvaa.

– Ja kurjistaa yhä lisää jo ennestään vaikeassa taloudellisessa tilanteessa elävien asemaa ja lisää näin köyhyyttä. Tämä on vaarallista, koska se johtaa herkästi ihmisten ajautumisen maksuvaikeuksiin ja ulosottotilanteisiin, Taavitsainen toteaa ja muistuttaa, että monet heistä ovat työttömiä.

– Tällä hetkellä maan hallituksen asenne työttömiin on kohtuuton. Missään maassa ei ole saatu leikkaamalla aikaan kasvua ja työllisyyttä.

Puheenjohtajan työt jättävä Taavitsainen toivoo, että Työttömien keskusjärjestö nostaa edelleen vahvasti esiin sen, että työttömyys ei ole ihmisen vika – julkisen vallan on huolehdittava työllisyydestä.

– Siitä muistuttaminen ja huolehtiminen on yksi tämän järjestön tärkeimmistä tehtävistä.

”Meille on muodostunut luottotiedoton luokka.”

Taavitsainen lupaa jatkaa kansanedustajana työtään työllisyyden edistämiseksi ja eriarvoisuuden torjumiseksi. Hän aikoo myös syventyä vielä syvemmälle köyhyyteen. Ulosottoon joutuneet, velkaantuneet ja perintäyhtiöiden kanssa kamppailevat pienituloiset ovat joutuneet Taavitsaisen mielestä kohtuuttomaan asemaan.

– Meille on muodostunut luottotiedoton luokka. He ovat kaikkein heikoimmassa asemassa ja heillä on vain hyvin vähän puolustajia.

Viime vuonna päätyi 320 000 julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon maksua ulosottoon.

– Sote-uudistuksen myötä nämä ihmiset tulee velka-armahtaa. Ihmisille tarvitaan uusi alku, Taavitsainen vaatii.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat