Politiikka
4.2.2025 17:41 ・ Päivitetty: 4.2.2025 17:41
Kaikkonen irtautui puheenjohtajarintamasta – Lindtman: ”Ei sellaista lupausta voi antaa”
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen on neljän suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajista ainoa, joka ei olisi valmis yhdistämään nykyisiä hyvinvointialueita.
Asiaa kysyttiin puheenjohtajilta Ilta-Sanomien vaalitentissä tiistaina. Kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra ja SDP:n Antti Lindtman eivät sulkeneet hyvinvointialueiden yhdistämistä täysin pois.
Kaikkonen puolestaan sanoi, että vaikkei nykyinen alueiden määrä välttämättä ole ikuinen, alueille pitäisi antaa ”joitakin vuosia” aikaa sopeutua soteuudistukseen.
- Suomessa on juuri tehty erittäin iso hallinnon uudistus. Kun aiemmin oli yli 200 erilaista kuntayhtymää ja hallintohimmeliä, nyt niitä on parikymmentä, Kaikkonen totesi.
Hän myös kyseenalaisti sen, toisivatko hyvinvointialueiden yhdistämiset toivottuja kustannussäästöjä.
- Siellä tulisi taas esimerkiksi kysymyksiä palkkaharmonisaatiosta ja ict-kustannuksia. Entä mahtavatko sairaat siitä tervehtyä ja mummot nuorentua, jos alueita yhdistetään? Kaikkonen tuumi.
Suomessa on yhteensä 21 itsehallinnollista hyvinvointialuetta, jotka vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan. Uudellamaalla erikoissairaanhoidon järjestämisestä vastaa Hus-yhtymä.
VAIKKA Purra ei sulkenut alueiden yhdistämistä täysin pois, hän sanoi, ettei tällaisen keskustelun aika ole vielä. Kaikkosen tavoin myös Purra oli sitä mieltä, ettei yhdistäminen ole itsessään välttämättä säästökeino.
- Ennemmin näen oleellisempana soten rahoitusmallin muuttamisen sellaiseksi, että se kannustaa alueita tekemään oikeita toimia. Jos laitetaan rahaa esimerkiksi ennaltaehkäisyyn, siitä pitää palkita, Purra sanoi.
Lindtman perusteli vastaustaan sanomalla, ettei ”kukaan” voi luvata, ettei alueita missään tilanteessa yhdistettäisi.
- Ei sellaista lupausta voi antaa, jos esimerkiksi jokin alue ajautuu mahdottomaan tilanteeseen tai kansalaisten palvelut ovat vaarassa, Lindtman sanoi.
Orpo taas sanoi suoraan, ettei hyvinvointialueiden määrä ole hänelle tai kokoomukselle itseisarvo. Sen sijaan keskiössä on hänen mukaansa se, saavatko ihmiset tarvitsemansa palvelut.
- Jos alue ei tähän pysty auttamisesta huolimatta, alue pitää yhdistää johonkin muuhun, Orpo sanoi.
Suomessa järjestetään seuraavat aluevaalit 13. huhtikuuta. Vaaleissa valitaan valtuutetut hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Kuntavaalit järjestetään samana päivänä.
Eetu Halonen/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.