Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kaikkonen pilkkasi linjapuheessaan blokkipolitiikkaa – “Parasta ennen päivä on keväällä 2027”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Uusi puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti linjapuheen keskustan puoluekokouksen päätösjuhlassa Jyväskylässä 16. kesäkuuta.

Keskustan uusi puheenjohtaja Antti Kaikkonen kritisoi ajatusta siitä, että Suomi olisi pysyvästi jakautumassa punavihreään ja oikeiston siniseen blokkiin, jossa keskustalle ei olisi tarvetta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Me keskustalaiset emme mene halpaan. Punavihreä blokki ja oikeistoblokki ovat Amerikan meininkiä, jota Suomi ei tarvitse ja jonka keskusta haastaa, hän sanoi linjapuheessaan.

Kaikkosen mukaan blokkien parasta ennen päivä on seuraavissa eduskuntavaaleissa.

-  Pitäkää blokkinne, niiden ”parasta ennen” päivä on keväällä 2027. Sen tulette näkemään, Kaikkonen sanoi saaden isot aplodit.

Hänen mukaansa jos keskustaa ei olisi, se pitäisi nyt keksiä.

-  Keskustaa tarvitaan torjumaan Suomen jakautuminen kahteen kyräilevään leiriin myös seuraavat sata vuotta.

Kaikkonen valittiin keskustan puheenjohtajaksi lauantaina.

“Rahaa löytyy Turun tunnin junaan”

KAIKKONEN jatkoi myös hallituspolitiikan kritisointia edeltäjänsä Annika Saarikon tapaan. Puheenjohtajan tehtävästä väistynyt Saarikko hyökkäsi viikonlopun puheissaan niin perussuomalaisia kuin kokoomusta vastaan ja syytti hallituksen olevan rakentamassa “yövartijavaltiota”.

Kaikkonen myös totesi, että kokoomuksen ja perussuomalaisten osalta ei enää aina tiedä, mistä toinen alkaa ja mihin toinen päättyy.

Hänen mukaansa on käynyt selväksi, että keskustalaisesta politiikasta hallituksen linja on aika kaukana.

Hän kritisoi hallituksen talousratkaisuja, jossa kaljaveroa lasketaan ja lääkeveroa kiristetään.

-  Valtavia summia löytyy Turun tunnin junaan, yksityisten terveysfirmojen tukemiseen ja kovapalkkaisten veronalennuksiin, hän kritisoi.

Myös hallituksen ajama vientivetoinen palkkamalli nousi tikun nokkaan.

-  Vientivetoinen palkkamalli voi tiukoilla ehdoilla lakiin kirjattuna johtaa siihen, että esimerkiksi kätilöt, sairaanhoitajat, lähihoitajat, poliisit, sotilaat ja opettajat sekä varhaiskasvatuksen ammattilaiset jäävät ikuiseen palkkakuoppaan. Se ei ole oikein, hän sanoi.

Hän nosti myös esille alueelliset terveyspalvelut ja hyvinvointialueiden tilanteen, mahdollisesti ensi vuoden kunta- ja aluevaaleja silmällä pitäen. Samalla Kaikkonen pesi käsiään hyvinvointialueiden saamasta kritiikistä.

HÄNEN mukaansa hallituksen taholta annetaan ymmärtää, että nykyiset ongelmat ovat mallin syytä.

-  Uusi hyvinvointialuemalli – emme me sitä täydelliseksi väitä. Se vaatii korjauksia ja parannuksia. Mutta jotain sen kaltaista Suomeen on jo pitkään yritetty rakentaa, käytännössä kaikkien eduskuntapuolueiden voimin. Se onnistui vasta nyt.

“Keskustan paras olla yleispuolue”

Kaikkosen mukaan keskustalle sopii parhaiten olla laaja yleispuolue, jolla on yleispuolueen asialista ja uskottavuus monissa tärkeissä kysymyksissä. Hän toisti puolueen tutut viestit perhe- ja yrittäjämyönteisyydestä, kuten myös viestit siitä, että puolue haluaa estää kuntien ja alueiden eriytymisen ja lähipalveluista leikkaamisen.

Hänen mukaansa keskustan vaihtoehto on tarjota kohtuullisempi taakka pieni- ja keskituloisille kodeille. Kaikkonen myös jyrähti, että puolue ei aseta työnantajaa ja työntekijää vastakkain.

Hän väläytteli myös kännykkäkieltoa kouluihin.

TALOUSLINJAKSI puolue tarjosi jotain vasemmistolta, jotain oikealta. Kaikkosen mukaan velkaantumista pitää hillitä, mutta Suomi ei nouse vain leikkaamalla ja veroja korottamalla.

“Keskusta koonnut itseään”

Kaikkosella on edessään iso työsarka keskustan nostamisessa takaisin suurten puolueiden joukkoon. Sen hän itsekin myönsi ja pyysi puolueväeltä kärsivällisyyttä asiassa.

Hän kuitenkin sanoi, että ensi vuoden kunta- ja aluevaaleissa puolue aikoo taistella mitalisijoista. Hänen mukaansa keskusta on viimeisen vuoden koonnut itseään ja viime vaalikausien tapahtumia on pohdittu urakalla.

-  Sillä se kannatuksen taso, jossa olemme nyt pyörineet, 10-12 prosenttia – emme me siihen tyydy, hän sanoi.

Hänen mukaansa puolue aloittaa projektin keskustan nuorisokannatuksen vahvistamiseksi. Keskustan yksi haaste on ollut kannattajajoukon ikääntyminen.

-  Osana sitä lähdemme hakemaan määrätietoisesti ensi kevään kunta- ja aluevaaleihin isoa joukkoa nuoria alle kolmikymppisiä ehdokkaita, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE