Pääkirjoitukset
11.10.2018 17:00 ・ Päivitetty: 11.10.2018 17:06
Kaksi kohtalokasta virhettä – Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon
Menestyvällä poliitikolla on hyvä olla kirkas näky siitä, millainen politiikka on pienen Suomen näkökulmasta järkevintä.
Pääministeri Juha Sipilää ei ainakaan voi syyttää näkemyksellisyyden puutteesta. Hän on selkeästi päättänyt, että Suomen kilpailukyvyn ongelmat ratkaistaan heikentämällä työntekijöiden asemaa.
Sipilän meriittilista työelämän huononemisen historiassa on hurjaa luettavaa: uhkaus pakkolaeista, julkisen sektorin lomarahojen leikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, aktiivimalli, takaisinottovelvollisuuden löyhentäminen, koeajan pidentäminen ja viimeisimpänä irtisanomissuojan heikentäminen alle kymmenen hengen yrityksissä. Huh huh. Hengästyttävä lista kertoo karua kieltään vihamielisyydestä suomalaista työntekijää kohtaan.
Julkisen sektorin työntekijät eivät tule unohtamaan vaalikopeissa huhtikuussa, että heidän lomarahaansa leikattiin epäreilusti.
Työmarkkinoilla eletään nyt vakavassa pattitilanteessa, josta ulospääsy edellyttää hallituksen perääntymistä. Kun vielä vuonna 2015 työntekijäjärjestöt AKT:a lukuun ottamatta nielivät pitkin hampain kilpailukykysopimuksen mukaiset työehtojen heikennykset, on uusi irtisanomislaki kerta kaikkiaan liikaa. Työntekijöiden eriarvoinen kohtelu ei tule enää kysymykseen. Se on jo ammattiyhdistysliikkeen uskottavuuden kannaltakin luovuttamaton asia.
Yhteiskunnallinen neuvotteluasema on tällä hetkellä kimurantti. Elinkeinoelämän johtajat tuskailevat Etelärannan käytävillä neuvotteluasemansa puutetta. Suomen Yrittäjät on toimitusjohtajansa Mikael Pentikäisen johdolla ottanut työmarkkinakeskusteluissa tylysti EK:n paikan ja patistaa hallitusta pitäytymään SY:n linjoilla. Työtaistelutoimista kärsivät kuitenkin eniten EK:n alaisiin liittoihin kuuluvat yritykset. Ei ihme, että Etelärannassa on alettu painokkaasti vaatia poliittisen lakko-oikeuden rajaamista vapaa-ajalle.
Kun Juha Sipilä sai pääministerin natsat reilu kolme vuotta sitten, hän oli päättänyt muuttaa pysyvästi suomalaista työelämää. Hänen näkökulmastaan Suomessa maksetaan liikaa työstä ja työaika on liian lyhyt. Sipilää ei sen sijaan kiinnosta, miten palkalla tullaan toimeen tai miten mielekästä työ on.
Lisää aiheesta
Juha Sipilä on pääministerikaudellaan tehnyt kaksi kohtalokasta virhettä, joiden hintana on keskustan tuleva vaalitappio. Julkisen sektorin työntekijät eivät tule unohtamaan vaalikopeissa huhtikuussa, että heidän lomarahaansa leikattiin epäreilusti. Toinen virhe on nyt käynnissä oleva lakialoite irtisanomissuojan heikennyksestä. Mikäli Sipilä ajaa lain maaliin, on vaaliteltoilla jäätävä tunnelma ilmastonmuutoksesta huolimatta. Tärkeintä politiikassa on saada ihmiset uskomaan siihen, mitä tavoitellaan.
Tätä oppia Sipilä ei ole ylimielisyydessään suostunut omaksumaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.