ehdokasmainos

Kaksi menestyskirjailijaa luotsaamaan Turun kirjamessuja Jenni Haukion opintovapaan ajan

Kuva: Turun messukeskus
messut
Jenni Haukio (keskellä) luovuttaa Turun kirjamessujen ohjelmallisen vetovastuun vuodeksi Salla Simukalle ja Tommi Kinnuselle.

Kirjailija-opettaja Tommi Kinnunen työparinaan kirjailija Salla Simukka vastaavat Turun Kirjamessujen ohjelmasta vuonna 2017. Ohjelmakokonaisuuden rakentamisessa heitä avustaa myös tapahtumadramaturgina kirjailija Siri Kolu.

Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä neljä vuotta toiminut Jenni Haukio siirtyy vuodeksi opintovapaalle tämän syksyn jälkeen. Hän palaa tehtäväänsä jälleen tammikuussa 2018.

-Tommi Kinnunen ja Salla Simukka edustavat tällä hetkellä Suomen kansainvälisestikin menestyvintä kirjailijakärkeä. Heillä on myös vahva tuntuma muun muassa lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Onkin suuri kunnia saada heidät mukaan kehittämään juhlavuoden tapahtumaa, toteaa Turun Messukeskus Oy:n toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila.

Kuusamolaissyntyiselle, mutta sittemmin  turkulaistuneelle Tommi Kinnuselle messutapahtuma on tuttu jo monien vuosien takaa.

-Minusta messut ovat kiinnostava tapahtuma yhteisöllisyyden tähden. Lukiessaan ihminen on aina yksin, vaikkakin seurana olisi kokonainen kuvitteellisen maailma, mutta kirjamessuilla saa tavata satoja kirjailijoita, tuhansia muita lukijoita sekä satojatuhansia kirjoja. Missä voisi viihtyä paremmin kuin tapahtumassa, joka on täynnä samanlaisia ihmisiä kuin minä: ehkä hiukan erakkoja, todennäköisesti hiukan erikoisia ja aivan varmasti valmiita ottamaan selvää lukemattomista kertomuksista, kuvailee ohjelmapäällikkö Kinnunen.

Tamperelaiskirjailija Salla Simukka astuu mieleisen tapahtuman tuotantotehtäviin.

-Turun Kirjamessut ovat aina olleet minulle erityisen rakkaat. Vuodesta 2000 lähtien ei ole ollut kuin pari vuotta, jolloin messut ovat syystä tai toisesta jääneet minulta väliin. Nautin ennen kaikkea messujen lämpimästä, innostavasta ja inspiroivasta ilmapiiristä. Turku on minulle kaupunki, jossa olen viettänyt tärkeät itsenäistymisen ja aikuistumisen vuodet. Niiden vuosien aikana minusta tuli myös kirjailija ja kääntäjä. ukokoukseen, jossa kaikki olemme tavallaan yhtä kirjaperhettä, kertoo Simukka.

Turun kirjamessujen vuoden 2017 teema on  itseoikeutetusti juhlavuottaan viettävä Suomi.  Messujen ajankohta on 6.-8.10.

 

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Tällainen on Ylen vastaus tanskalaiselle Silta-menestyssarjalle — ”Julmasti tapettu ja poliisille härnäävän teatraalisesti aseteltu uhri, lapsi väkivallan kohteena…”

Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ville Virtanen vakuuttaa jälleen poliisitutkijan roolissa, nyt uutuussarjassa Sorjonen.

Kotikatsomon pitkä kausisarja Sorjonen on tehty huolella ja rahalla. Rahaa on palanut siihen malliin, että sarjan tuotantoyhtiökin ennätti mennä nurin ennen kuin uudesta tutantokaudesta ehdittiin panna nimet paperiin.

Kyllä tv-ykkösen se diili kannattaa tehdä. Sorjonen on ihan vertailun kestävää skandi noiria.

Pohjoismaiseen viitekehykseensä tämä uusi suomalainen poliisisarja kiinnittyy heti alkukuvillaan. Ilmakuvaa öisestä Helsingistä, julmasti tapettu ja poliisille härnäävän teatraalisesti aseteltu uhri, lapsi väkivallan kohteena…

”Sillan” neljäs tuotantokausi tässä onkin katselussa? Tunnusmusakin on trendikkään tanskalaiskaksikon tekoa.

Miikko Oikkosen ideoiman sarjan vaikutteiden läpinäkyvyys vähän häiritsee, mutta omaperäisiäkin aineksia ujuu kuviin sarjan edetessä.

Alussa KRP:n huippututkija Kari Sorjonen saa siirron pääkaupungista Lappeenrantaan. Sorjosen siviilielämä ja perheasiat tuntuisivat olevan vähän vähemmän vinksallaan kuin skandinaavisissa rikossarjoissa keskimäärin, vaikka vaimo on toipumassa syövästä ja tytär keskellä hankalinta murrosikää. Mutta päällisin puolin perheessä vallitsee harmonia.

Uusi työympäristö ja -yhteisö Saimaan rannoilla toista maata. Sorjosen omintakeiset työmetodit ja hieman kulmikkaana näyttäytyvä itsellisyys aiheuttavat ristiriitoja niin pomon kuin kollegoiden kanssa.

Itse rikosmysteeri on Nukkekodissa yhtä kiharainen kuin jo vertailuun heitetyssä Sillassa. Itärajan yli vyöryvä ammattirikollisuus ja ihmiskauppa sotkeutuvat lappeenrantalaiseen politiikan ja talouden paikallissuhmurointiin.

Ville Virtanen vakuuttaa nimiroolissa. Hän on nyt vielä uskottavampi ja ilmaisultaan hiotumpi kuin viime vuosikymmenen astetta kotikutoisemmassa mutta pätevässä poliisarjassa Kylmäverisesti sinun.

Kotikatsomo: Sorjonen. Yle TV1 sunnuntai 16.10. klo 21:05

ROLF BAMBERG

Keskustelua aiheesta

Paavo Lipponen rakastui Railoon — ”Ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle”

Kuva: Jari Soini

Paavo Lipponen on valinnut vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railon.

Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Tunnustuksen vastaanotti tänään Vanhalla ylioppilastalolla järjestetyssä julkistustilaisuudessa rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Aaro Artto.

— Railo kohoaa monumentaalisena kaupungin maamerkiksi. Se istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle. Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta, Lipponen perustelee.

Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.

— Railo näyttää valtavan korkealta. Huomio kiinnittyy sekä kadunpuolen aaltoilevaan muotoon että teräksisiin, osittain puulla päällystettyihin rakenteisiin. Vaikutelma on ilmavampi kuin olisi betonivaihtoehdossa. Valintani ratkaisi lopulta paikalla kokemani arkkitehtuurielämys. Kävelin kentän poikki ja käännyin katsomaan Railon päänäkymää, katsomoa. Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saa Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Railo kuvattuna Rovaniemellä 12. lokakuuta 2016. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

 

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä.

— Railo on kokonsa puolesta monumentaalirakennus. Katsomon polveileva kannatinrivi elää kuin kineettinen taideteos ohi kuljettaessa – pimeällä valaistuna, päivällä valon ja varjon kompositiona. On juhlavaa istua katsomossa, jonka ylimmiltä riveiltä näkyy jalkapallo-ottelun lisäksi koko kaupunki ja sitä ympäröivä luonnonkaunis vaaramaisema. Kentältä katsottuna värikkäiden istuimien täplittämä katsomo piirtää oman vaaramaisemansa kaupunkiin, sanoo Artto.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Railon lisäksi Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly ja Suvelan kappeli.

Keskustelua aiheesta

D-Studio: Mikä on tärkeintä, mitä voimme oppia Leniniltä, museonjohtaja Kalle Kallio?

Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio kertoo D-Studion haastattelussa, mitä nykypäivän ihmiset voivat oppia Vladimir Iljitš Leninistä ja toiminnastaan.

Pyhittääkö tarkoitus keinot?

Tampereen Lenin-museo avattiin sodan jälkeen tammikuussa 1946 Leninin kuoleman muistopäivänä. Se oli ensimmäinen lajissaan entisen Neuvostoliiton ulkopuolella. Muista Lenin-museoista poiketen se ei ollut kommunistisen puolueen laitos. Museo on nykyisin Tampereella toimivan Työväenmuseo Werstaan hoidossa.

Lue Kalle Kallion haastattelu torstain 29. syyskuuta Demokraatista.

Keskustelua aiheesta

Verinen sarja syrjäytti Frasierin valtaistuimelta

Kuva: Lehtikuva

Los Angelesissa televisiosarja Game of Thrones on palkittu parhaan draamasarjan Emmy-palkinnolla. Samalla siitä tuli eniten Emmyjä voittanut kerronnallinen draamasarja. Sarjalla on nyt 38 Emmyä.

Sarjalla oli ennestään 35 Emmy-tunnustusta. Sitä edellä oli Frasier-televisiosarja, joka on vuosien saatossa kerännyt 37 Emmyä.

Sunnuntaiyönä Suomen aikaa käydyn Emmy-gaalan myötä Game of Thrones on tähän mennessä voittanut parhaan draamasarjan Emmyn lisäksi parhaan draamasarjan ohjauksen sekä käsikirjoituksen Emmyn.

Keskustelu- ja muut ajankohtaisohjelmat mukaan luettuna eniten Emmy-palkintoja on haalinut viihdeohjelma Saturday Night Live, jolla on 45 Emmyä.

Keskustelua aiheesta

Tältä näyttää 80-vuotiaan ohjaajalegendan ensimmäinen tv-sarja — Miley Cyrus yllättää

Kuva: Kuvakaappaus Crisis in Six Scenes -trailerista
Woody Allen on ohjannut tv-sarjan, jossa näyttelee myös Miley Cyrus.

Amerikkalainen ohjaaja Woody Allen tunnetaan parhaiten lukemattomista komediaelokuvistaan, joista ensimmäisen hän ohjasi jo 1960-luvulla.

Nyt 80-vuotias Allen on valmistanut uransa ensimmäisen televisiosarjan. Crisis in Six Scenes sijoittuu 1960-luvulle ja kertoo perheestä, jonka elämä kääntyy päälaelleen. Sarjassa näyttelee itsensä Allenin lisäksi muun muassa laulaja Miley Cyrus.

Amazon Studios on julkaissut tänään sarjasta trailerin. Allen on tapansa mukaan myös käsikirjoittanut sarjan, jonka ensimmäinen jakso kaikkiaan kuudesta nähdään Yhdysvalloissa kuun lopussa.

Allenin uusin elokuva Cafe Society tulee Suomeen lokakuussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta