Politiikka
19.1.2017 07:00 ・ Päivitetty: 19.1.2017 07:20
Kalevi Sorsa -säätiö laajentaa turpo-keskusteluun ja rekrytoi kirjoittajia — ”Nyt olisi aika kiva rohkaista jengiä harrastamaan tätä”
Kalevi Sorsa -säätiö haluaa edistää Suomessa käytävää ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua rekrytoimalla sivuilleen uusia kirjoittajia.
Säätiön johtajan Mikko Majanderin mukaan aloite liittyy pitkälti Itämeren muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen ja siihen, millaiset voimat turvallisuuspoliittista ilmastoa tällä hetkellä määrittävät.
– Yritämme rekrytoida kirjoittajia sosialidemokraattisen liikkeen parista. Kansainväliset kysymykset ovat olleet demareiden leipälajia, mutta kirjoittajien kirjo ja määrä on kulta-ajoista aika lailla hiipunut. Nyt olisi aika kiva rohkaista jengiä harrastamaan tätä, Majander sanoo.
Hänen mukaansa kansainvälisesti erittäin suuntautunut 1960–70-luvun sukupolvi on dominoinut ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua hyvin pitkään.
– Se on voimissaan edelleenkin aivan loistavalla tavalla. Toivoisin, että nuoremmatkin sukupolvet tarttuisivat tähän. Juhlallisesti aina sanotaan, että sosialidemokratia on kaikkein kansainvälisin liike. Ehkä olisi toivottavaa, että se näkyisi vielä voimakkaammin tässä nykyhetken toiminnassa ja seuraavissa sukupolvissa.
Alusta on avoin kaikenlaiselle pohdinnalle, ei leimakirveen heiluttelulle.
Kalevi Sorsa -säätiö on hänen mukaansa perinteisesti seurannut Eurooppa-politiikkaa ja raportoinut siitä. Suomessa muutenkin vilkkaana käyvä ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu olisi Majanderin mukaan lisäelementti. Eräs tavoite on luoda myös alusta, jolla Työväen Sivistysliiton Maailmanpolitiikkakoulussa alkanutta pohdintaa voitaisiin jatkaa.
– Olen itse mieltänyt ajatuspajan tehtäväksi jakolinjojen ylittämisen niiden vahvistamisen sijaan. Aiheen monipuolinen käsittely olisi meidän rooteliin sopivaa. Ajatuspaja ei päätä siitä millä kannalla pitää olla.
Majanderin mukaan säätiön tavoitteena on tuoda esiin punnittuja ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkemyksiä, joiden pohjalta voitaisiin käydä valistunutta keskustelua.
– Minusta tämä pätee yhtä lailla ulko- ja turvallisuuspolitiikaan kuin esimerkiksi perustuloon. Sosialidemokratian pitää olla mukana sellaisessa keskustelussa mikä on yhteiskunnassa joka tapauksessa käynnissä.
Säätiön aluetta sivuavat jutut ilmestyvät jatkossa tätä varten luoduilla nettisivuilla ja niitä jaetaan kaikille digitaalisille kanaville. Majanderin mukaan ilmestymistahti riippuu siitä miten kirjoittajia saadaan rekrytoitua.
– Toivottavasti tämä ei jää vain säätiön väen kapeille hartioille, vaan mukaan saadaan laajasti mukaan kirjoittajia. Alusta on avoin kaikenlaiselle pohdinnalle, ei leimakirveen heiluttelulle.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.