Kalle Rovanperä, 17, ensimmäistä kertaa Suomen lipun alla Walesin MM-rallissa: ”Ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää”

Kuva: Lehtikuva
Ällistyttävän nopea, 17-vuotias kaksinkertainen Latvian rallimestari Kalle Rovanperä aloittaa Walesin valloituksen.

Torstai-iltana käynnistyvä MM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu, Walesin ralli on kihelmöivä. Viidenteen maailmanmestaruuteen tähtäävän ranskalaisen Sebastien Ogierin on päästävä maaliin ja saatava pisteitä naulatakseen mestaruuden.

Uransa ensimmäiseen MM-ralliin valmistautuva 17-vuotias Kalle Rovanperä huokuu rauhallisuutta ensimmäisen täyden nuotituspäivän iltana.

– Aamulla aloitettiin kello kuusi, kahdenkymmenen minuutin tauko pidettiin. Koko päivä ajettiin, viisi erikoiskoetta, kukin kahteen kertaan. Ja nyt pitää vielä tarkastaa hotellihuoneessa puhtaaksi kirjoitettu nuotti, selvittää kaksinkertainen Latvian rallimestari Rovanperä päiväänsä.

Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille.

Nuoresta iästään huolimatta on Rovanperä ehtinyt tahkota ralliteitä, lisenssiralli startteja on jo 38. Nyt saatuaan ajokortin vuoden etuajassa aukeavat tiet myös MM-sarjaan, mutta ei kaikkiin maihin. Monte ja Ruotsi jäävät ainakin pois ohjelmasta. Tällä kaudella Kalle on ajanut Latviassa pääosan Skodalla ja EM-sarjassa Peugeotilla. Nyt alle on vaihtunut M-Sportin Ford.

– Kyllä uuteen autoon totuttelu ja säätöjen löytäminen ovat tärkeitä, että autosta saa hyvän. Kolmesataa kilometriä tähän mennessä on vähän, etenkin kun vertaa kilpakumppaneihin, myöntää Rovanperä haasteen.

– Ja uutta ovat tällä myös renkaat. Nyt on edessä ensimmäinen kisa neljään vuoteen Michelinin renkailla, jatkaa nuorukainen kylmän rauhallisesti haasteiden listausta.

Se tarkoittaa, että Kalle ajoi viimeksi ranskalaisen rengastehtaan kiekoilla 13-vuotiaana!

– Kyllä ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää, myöntää nuori jyväskyläläinen.

Vaativa Wales on tänä vuonna WRC2-luokan kovatasoisin ralli, vaikka mestaruus on jo varmistunut ruotsalaiselle Pontus Tidemandille.

– Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille. Kyllä tutummalla autolla olisi mukavampi lähteä. Maanantaina testattiin päivä, saatiin 100 kilometriä. Lukkojen ja iskareiden säätöjä haettiin. Veikkaan, että Ford on täällä hyvä. Siinä on hyvä tuntuma tiehen. Se on yläkiertoisempi. Skoda vääntää enemmän. Ihan erilaisia ne ovat geometrialtaan. Ajotyyliä pitää muuttaa. Mutta ei millään pysty ajamaan täysiä, jos auto ei ole hyvä, selvittää Rovanperä.

Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä.

Vanhempi kaarti mittaa nyt ensikertalaisen vauhdin tosissaan. Suomalaisia viivalla ovat myös samanlaisilla Fordeilla, MM-sarjan kakkonen Teemu Suninen ja Max Vatanen, tehtaan Skodalla Juuso Nordgren sekä Hyundaille tehdassopimuksen napannut Jari Huttunen.

Rovanperä kilpailee MM-sarjassa, ensimmäistä kertaa Suomen lippu sivuikkunassa, vaikka kilpaileekin latvialaisella lisenssillä. MM-sarjassa lipun määrittää kansallisuus, ei lisenssi.

Eivätkä untuvikon haasteet tähän lopu. Vieressä istuu ja nuottia lukee uusi kartturi: Jonne Halttunen. Pneumatiikkayrittäjä Muuramesta.

– Emme tunteneet aiemmin toisiamme. Sitten kokeiltiin kerran. Ja olihan se siinä. Nyt vietämme jopa vapaa-aikaa yhdessä. Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä. Onko ääni sellainen, että sitä viitsii kuunnella. Se on tärkeintä. Täällä sitä juttua tulee aika paljon, kertoo Rovanperä.

Keskustelua aiheesta

Paavo Arhinmäki on tehnyt ratkaisunsa: Ei hae Palloliiton johtoon – ”Olen pohtinut hyvin paljon ajankäyttöä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Palloliitolle valitaan uusi puheenjohtaja 20. tammikuuta pidettävässä ylimääräisessä liittokokouksessa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki ei lähde kisaan.

”Minulle Palloliiton puheenjohtajana toimiminen olisi kunnia-asia ja intohimoisena suomalaisen jalkapallon ystävänä tehtävä, jossa todella voisin antaa suuren panoksen fudikselle.”

”Nyt ei ole kuitenkaan oikea aika”, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

”Olen pohtinut hyvin paljon ajankäyttöä. Miten olisi mahdollista yhdistää vaativa kansanedustajan työ, kahden päiväkoti-ikäisen lapsen isänä oleminen ja Palloliiton puheenjohtajuus? Olen tullut siihen tuloksen pitkällisten pohdintojen jälkeen, ettei se ole mahdollista. Jos lapset olisivat kouluikäisiä, olisi helpompi yhdistää nämä kolme asiaa.”

Puheenjohtaja ei voi itse määrittää aikatauluja perheelle sopiviksi.

Arhinmäki sanoo, että ehdokkaita kartoittanut työryhmä on arvioinut, että puheenjohtajuus vie noin 60 päivää vuodessa.

”Se lukuna ei olisi ongelma, vähintään sen verran käytän nytkin aikaa jalkapalloon. Nytkin käy läpi kaikki karsintaottelut ja arvoturnaukset, sama aika menisi vain eri roolissa. Mutta puheenjohtajana pitkään toimineena tiedän, ettei ajankäyttö rajoitu vain tekniseen kokoustamiseen ja läsnäoloon otteluissa sekä tilaisuuksissa. Puheenjohtajana oleminen on huomattavasti kokonaisvaltaisempaa ja vie fyysisen ajan lisäksi henkisiä resursseja. Puheenjohtaja ei voi myöskään itse määrittää aikatauluja perheelle sopiviksi.”

Arhinmäki sanoo olevansa jatkossa erittäin kiinnostunut antamaan panoksensa suomalaisen jalkapallon hyväksi.

”Oli kysymys sitten hallitustyöskentelystä, valiokuntatyöskentelystä tai jostain muusta.”

Poliitikoista vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö on kertonut aiemmin hakevansa Palloliiton puheenjohtajuutta.

Huhut muuttumassa todeksi: Suurmestari tekee paluun – ”Keskustelemme ensi vuodesta hänen kanssaan”

Kuva: Pertti Knuuttila

Ranskalaistähti Sebastien Loeb palannee rallin MM-sarjaan maaliskuussa Meksikon osakilpailusta lähtien, kertoo Autosport-lehti.

Yhdeksän maailmanmestaruutta voittanut Loeb on jo aiemmin testannut Citroenin WRC-autoa ja hänen uskotaan palaavan ranskalaistallin ajokilla MM-ralleihin ensi kaudella.

Loeb ajanee vain osan rallin MM-sarjan kisoista, sillä hän aikoo kilpailla myös Dakar-rallissa ja rallicrossin MM-sarjassa. Aikataulusyistä Loeb joutuneekin jättämään väliin ensi kaudella esimerkiksi Monte Carlon ja Ruotsin MM-rallit.

– Tiedämme, ettei Loeb ole mukana Monte Carlossa. Sen olemme päättäneet yhdessä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei hän ilmestyisi MM-sarjaan ensi vuonna. Keskustelemme ensi vuodesta hänen kanssaan, kertoi Citroenin tallipäällikkö Yves Matton Autosportille.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Karmaiseva pettymys lajifaneille – Yle: Tähtipelaaja jää pois Suomen MM-karsinnoista

Kuva: Lehtikuva

Petteri Koponen ei näillä näkymin pelaa Suomen koripallomaajoukkueessa marraskuun MM-karsintaotteluissa, kertoo Yle.

Barcelonaa seuratasolla edustavan Koposen mahdolliseen poisjääntiin on syynä koripallon Euroliigan ja Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n riita. Kiistassa on kyse Euroliigan ja MM-karsintojen peliohjelmien yhteensovittamisesta.

– Aika vaikealta näyttää. Näillä näkymin kukaan joukkueemme pelaajista ei ole menossa maajoukkueeseen, Koponen totesi Ylen mukaan.

Suomi aloittaa MM-karsinnat perjantaina Bulgariassa. Suomen ensimmäinen kotiottelu on maanantaina Tshekkiä vastaan.

Barcelonalla on Euroliiga-ottelut torstaina ja sunnuntaina. Maajoukkuemies Sasu Salinin edustamalla Malagalla on puolestaan Euroliiga-ottelu perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Tenniksen supertähden liiketoimet poliisin syyniin – epäillään osallisuudesta huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa

Kuva: Getty Images

Tenniksen viisinkertaisen grand slam -voittajan Maria Sharapovan toimet ovat Intiassa poliisitutkinnan alla. Syynä ovat epäilyt, että venäläispelaaja olisi ollut osallisena huijauksessa ja rikollisessa salaliitossa.

Poliisitutkinnan syynä on loistoasuntohanke, jota Sharapova on ollut nimellään edistämässä. Hankkeen takana olevan yrityksen epäillään laskuttaneen talon ostajilta miljoonia euroja ennen projektin alkamista.

Sharapova kävi hankkeen takia Intiassa vuonna 2012. Ostajaehdokkaille kerrottiin, että asuntojen yhteyteen rakennettaisiin muun muassa erillinen tennisakatemia.

Asuntojen piti valmistua Delhin lähistölle vuonna 2016. Rakennushanke on sittemmin keskeytynyt.

Sharapova ei ole kommentoinut intialaista rakennushanketta ja yhteyksiään siihen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja sai tarpeekseen – ”Hän kertoi meille erostaan”

Kuva: Lehtikuva

Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja Carlo Tavecchio on jättänyt tehtävänsä. Italia karsiutui hiljattain ensi vuoden miesten MM-lopputurnauksesta, ensimmäistä kertaa 60 vuoteen.

– Hän kertoi meille erostaan, sanoi Italian pelaajayhdistyksen pomo Damiano Tommasi liiton toimiston ulkopuolella maanantaina.

– Tavecchio huomioi muuttuneen tilanteen ja sen, että joillakin häntä aiemmin tukeneilla oli vaikeuksia pitää yllä tuota luottamusta, pyöritteli puolestaan liittojohtoon kuuluva Giancarlo Abate.

Viime viikolla liitto erotti maajoukkueen päävalmentajan Gian Piero Venturan. Nelinkertainen maailmanmestari Italia hävisi MM-jatkokarsinnan Ruotsille yhteismaalein 0–1 ja seuraa MM-lopputurnauksen sivusta ensimmäistä kertaa sitten kesän 1958.

AVAINSANAT