Kalle Rovanperä, 17, ensimmäistä kertaa Suomen lipun alla Walesin MM-rallissa: ”Ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää”

Kuva: Lehtikuva
Ällistyttävän nopea, 17-vuotias kaksinkertainen Latvian rallimestari Kalle Rovanperä aloittaa Walesin valloituksen.

Torstai-iltana käynnistyvä MM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu, Walesin ralli on kihelmöivä. Viidenteen maailmanmestaruuteen tähtäävän ranskalaisen Sebastien Ogierin on päästävä maaliin ja saatava pisteitä naulatakseen mestaruuden.

Uransa ensimmäiseen MM-ralliin valmistautuva 17-vuotias Kalle Rovanperä huokuu rauhallisuutta ensimmäisen täyden nuotituspäivän iltana.

– Aamulla aloitettiin kello kuusi, kahdenkymmenen minuutin tauko pidettiin. Koko päivä ajettiin, viisi erikoiskoetta, kukin kahteen kertaan. Ja nyt pitää vielä tarkastaa hotellihuoneessa puhtaaksi kirjoitettu nuotti, selvittää kaksinkertainen Latvian rallimestari Rovanperä päiväänsä.

Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille.

Nuoresta iästään huolimatta on Rovanperä ehtinyt tahkota ralliteitä, lisenssiralli startteja on jo 38. Nyt saatuaan ajokortin vuoden etuajassa aukeavat tiet myös MM-sarjaan, mutta ei kaikkiin maihin. Monte ja Ruotsi jäävät ainakin pois ohjelmasta. Tällä kaudella Kalle on ajanut Latviassa pääosan Skodalla ja EM-sarjassa Peugeotilla. Nyt alle on vaihtunut M-Sportin Ford.

– Kyllä uuteen autoon totuttelu ja säätöjen löytäminen ovat tärkeitä, että autosta saa hyvän. Kolmesataa kilometriä tähän mennessä on vähän, etenkin kun vertaa kilpakumppaneihin, myöntää Rovanperä haasteen.

– Ja uutta ovat tällä myös renkaat. Nyt on edessä ensimmäinen kisa neljään vuoteen Michelinin renkailla, jatkaa nuorukainen kylmän rauhallisesti haasteiden listausta.

Se tarkoittaa, että Kalle ajoi viimeksi ranskalaisen rengastehtaan kiekoilla 13-vuotiaana!

– Kyllä ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää, myöntää nuori jyväskyläläinen.

Vaativa Wales on tänä vuonna WRC2-luokan kovatasoisin ralli, vaikka mestaruus on jo varmistunut ruotsalaiselle Pontus Tidemandille.

– Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille. Kyllä tutummalla autolla olisi mukavampi lähteä. Maanantaina testattiin päivä, saatiin 100 kilometriä. Lukkojen ja iskareiden säätöjä haettiin. Veikkaan, että Ford on täällä hyvä. Siinä on hyvä tuntuma tiehen. Se on yläkiertoisempi. Skoda vääntää enemmän. Ihan erilaisia ne ovat geometrialtaan. Ajotyyliä pitää muuttaa. Mutta ei millään pysty ajamaan täysiä, jos auto ei ole hyvä, selvittää Rovanperä.

Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä.

Vanhempi kaarti mittaa nyt ensikertalaisen vauhdin tosissaan. Suomalaisia viivalla ovat myös samanlaisilla Fordeilla, MM-sarjan kakkonen Teemu Suninen ja Max Vatanen, tehtaan Skodalla Juuso Nordgren sekä Hyundaille tehdassopimuksen napannut Jari Huttunen.

Rovanperä kilpailee MM-sarjassa, ensimmäistä kertaa Suomen lippu sivuikkunassa, vaikka kilpaileekin latvialaisella lisenssillä. MM-sarjassa lipun määrittää kansallisuus, ei lisenssi.

Eivätkä untuvikon haasteet tähän lopu. Vieressä istuu ja nuottia lukee uusi kartturi: Jonne Halttunen. Pneumatiikkayrittäjä Muuramesta.

– Emme tunteneet aiemmin toisiamme. Sitten kokeiltiin kerran. Ja olihan se siinä. Nyt vietämme jopa vapaa-aikaa yhdessä. Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä. Onko ääni sellainen, että sitä viitsii kuunnella. Se on tärkeintä. Täällä sitä juttua tulee aika paljon, kertoo Rovanperä.

Keskustelua aiheesta

Mikä pettymys! Leijonat jäi mitalipeleistä ulos – Kanada vei voiton 1–0

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Suomen tie Etelä-Korean olympialaisten mitalipeleihin päättyi, kun Kanada löi leijonat jääkiekon miesten puolivälierässä 1–0 . Kanada ja Suomi lähtivät vielä kolmanteen erään 0–0-tilanteesta.

Heti erän alussa Maxim Noreau kuitenkin vei Kanadan johtoon. Tämä oli voittomaali.

 

Keskustelua aiheesta

Norja karkasi voittoon pariviestissä – Suomen miehet sijalle 9

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Suomen mieshiihtäjät Martti Jylhä ja Ristomatti Hakola (kuvassa) sijoittuivat  maastohiihdon pariviestissä Pyeongchangin olympialaisissa yhdeksänneksi. Jylhä ja Hakola nappasivat miesten alkueristä finaalipaikan toiseksi parhaalla aikavertailuajalla.

Norjan parivaljakko Martin Johnsrud SundbyJohannes Hösflot Kläbo oli voittamaton. Venäläiset sijoittuivat toiseksi ja kolmanneksi kiri Ranska.

 

 

 

Keskustelua aiheesta

Laukkanen ja Pärmäkoski jäivät kauas mitalista – Yhdysvallat otti naisten parisprintissä kultaa

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mari Laukkanen.

Suomen kaksikko Mari Laukkanen ja Krista Pärmäkoski on hiihtänyt viidenneksi vapaan hiihtotavan pariviestissä Pyeongchangin olympialaisissa. Olympiakultaa voitti tiukan loppukirikamppailun jälkeen Yhdysvaltain parivaljakko Kikkan Randall ja Jessica Diggins.

Suomi hävisi voittajajoukkueelle 22 sekuntia.

Ruotsi jäi monon mitalla hopealle ja pronssia otti puolestaan Norja. Ruotsin ankkuri Stina Nilsson tuli loppusuoralle kärjessä, mutta Diggins nosti Yhdysvallat voittoon 0,2 sekunnin erolla.

Naisleijonat taistelivat olympiapronssille – venäläiset kaatuivat lukemin 3–2

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Naisleijonat juhlivat Petra Niemen tekemää ensimmäistä maalia.

Suomen naisleijonat voittivat pronssia Pyeongchangin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksessa. Leijonat kaatoivat hetki sitten päättyneessä pronssiottelussa venäläisen OAR-joukkueen lukemin 3–2.

Suomi sai otteluun hyvän alun, kun Petra Nieminen laukoi leijonat 1–0-johtoon ylivoimalla ensimmäisessä erässä ajassa 2.23.

Erätauolle lähdettiin Suomen johdossa, kun OAR ei avauserässä päässyt tolppaa lähemmäs Suomen maalia.

Toiseen erään naisleijonat saivat lentävän lähdön. Susanna Tapani siirsi Suomen 2-0-johtoon, kun erä oli ehtinyt vanhentua vain 10 sekuntia.

OAR kuitenkin kavensi erän kolmannella minuutilla pelin 2-1 Olga Sosinan maalilla.

Suomi kuitenkin tarrasi jälleen tiukemmin kiinni olympiapronssista Linda Välimäen siirrettyä Suomen rystyllä 3-1-johtoon komean harhautuksen jälkeen. Maali syntyi, kun erää oli pelattu 12:38. Kolmanteen erään lähdettiin samoista lukemista.

Venäläiset eivät kuitenkaan päästäneen naisleijonia viimeisessä erässä helpolla. Lyudmila Belyakova kavensi Suomen johdon vain yhteen maaliin, siirtämällä kiekon rystyllä ohi Suomen maalia vartioineen Noora Rädyn. Maali syntyi ajassa 46:03.

Lopussa venäläiset pääsivät vielä yrittämään tasoitusta myös ylivoimalla. Suomen puolustus kuitenkin piti loppuun saakka OAR:n kirin jäädessä hieman tylsäksi. OAR veti lopussa vielä maalivahtinsa pois, mutta tämäkään ei tuonut tulosta.

Naisleijonat pääsivät juhlimaan mitalia 3–2 loppulukemin. Pronssi oli Suomelle olympialaisten neljäs.

Keskustelua aiheesta

Myös Suomen miehet ylsivät parisprintissä loppukilpailuun

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Ristomatti Hakola parisprintin alkuerässä.

Suomen miehet hiihtivät neljänneksi maastohiihdon vapaan parisprintin alkuerässään Pyeongchangin olympialaisissa. Martti Jylhä ja Ristomatti Hakola saivat naisten tapaan finaalipaikan aikavertailun turvin.

Suomen erän voitti venäläisten olympiaurheilijoiden joukkue, josta Jylhä ja Hakola jäivät 2,5 sekuntia.

Finaali hiihdetään iltapäivällä.