Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Urheilu

Kalle Rovanperä, 17, ensimmäistä kertaa Suomen lipun alla Walesin MM-rallissa: ”Ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää”

Lehtikuva
Ällistyttävän nopea, 17-vuotias kaksinkertainen Latvian rallimestari Kalle Rovanperä aloittaa Walesin valloituksen.

Torstai-iltana käynnistyvä MM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu, Walesin ralli on kihelmöivä. Viidenteen maailmanmestaruuteen tähtäävän ranskalaisen Sebastien Ogierin on päästävä maaliin ja saatava pisteitä naulatakseen mestaruuden.

Pertti Knuuttila

Uransa ensimmäiseen MM-ralliin valmistautuva 17-vuotias Kalle Rovanperä huokuu rauhallisuutta ensimmäisen täyden nuotituspäivän iltana.

– Aamulla aloitettiin kello kuusi, kahdenkymmenen minuutin tauko pidettiin. Koko päivä ajettiin, viisi erikoiskoetta, kukin kahteen kertaan. Ja nyt pitää vielä tarkastaa hotellihuoneessa puhtaaksi kirjoitettu nuotti, selvittää kaksinkertainen Latvian rallimestari Rovanperä päiväänsä.

Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille.

Nuoresta iästään huolimatta on Rovanperä ehtinyt tahkota ralliteitä, lisenssiralli startteja on jo 38. Nyt saatuaan ajokortin vuoden etuajassa aukeavat tiet myös MM-sarjaan, mutta ei kaikkiin maihin. Monte ja Ruotsi jäävät ainakin pois ohjelmasta. Tällä kaudella Kalle on ajanut Latviassa pääosan Skodalla ja EM-sarjassa Peugeotilla. Nyt alle on vaihtunut M-Sportin Ford.

– Kyllä uuteen autoon totuttelu ja säätöjen löytäminen ovat tärkeitä, että autosta saa hyvän. Kolmesataa kilometriä tähän mennessä on vähän, etenkin kun vertaa kilpakumppaneihin, myöntää Rovanperä haasteen.

– Ja uutta ovat tällä myös renkaat. Nyt on edessä ensimmäinen kisa neljään vuoteen Michelinin renkailla, jatkaa nuorukainen kylmän rauhallisesti haasteiden listausta.

Se tarkoittaa, että Kalle ajoi viimeksi ranskalaisen rengastehtaan kiekoilla 13-vuotiaana!

– Kyllä ekan metsäpätkän ajat jännittää, siellä kello näyttää, myöntää nuori jyväskyläläinen.

Vaativa Wales on tänä vuonna WRC2-luokan kovatasoisin ralli, vaikka mestaruus on jo varmistunut ruotsalaiselle Pontus Tidemandille.

– Täällä on kymmenen kuskia, joilla mahdollisuudet podiumille. Kyllä tutummalla autolla olisi mukavampi lähteä. Maanantaina testattiin päivä, saatiin 100 kilometriä. Lukkojen ja iskareiden säätöjä haettiin. Veikkaan, että Ford on täällä hyvä. Siinä on hyvä tuntuma tiehen. Se on yläkiertoisempi. Skoda vääntää enemmän. Ihan erilaisia ne ovat geometrialtaan. Ajotyyliä pitää muuttaa. Mutta ei millään pysty ajamaan täysiä, jos auto ei ole hyvä, selvittää Rovanperä.

Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä.

Vanhempi kaarti mittaa nyt ensikertalaisen vauhdin tosissaan. Suomalaisia viivalla ovat myös samanlaisilla Fordeilla, MM-sarjan kakkonen Teemu Suninen ja Max Vatanen, tehtaan Skodalla Juuso Nordgren sekä Hyundaille tehdassopimuksen napannut Jari Huttunen.

Rovanperä kilpailee MM-sarjassa, ensimmäistä kertaa Suomen lippu sivuikkunassa, vaikka kilpaileekin latvialaisella lisenssillä. MM-sarjassa lipun määrittää kansallisuus, ei lisenssi.

Eivätkä untuvikon haasteet tähän lopu. Vieressä istuu ja nuottia lukee uusi kartturi: Jonne Halttunen. Pneumatiikkayrittäjä Muuramesta.

– Emme tunteneet aiemmin toisiamme. Sitten kokeiltiin kerran. Ja olihan se siinä. Nyt vietämme jopa vapaa-aikaa yhdessä. Kyllä se kartturin valinta alkaa äänestä. Onko ääni sellainen, että sitä viitsii kuunnella. Se on tärkeintä. Täällä sitä juttua tulee aika paljon, kertoo Rovanperä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE