Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kallis reissu, mutta opimme selviytymään sodassa: puolustusministeriön selvitys Afganistan-operaatiosta valmistui

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Suomi oppi ISAF-operaatiossa nykyaikaisen sodan tavoille, arvioi puolustusministeriön uusi Afganistan-selvitys. Operaation hyödyt afganistanilaisille ovatkin toinen juttu.

Petri Korhonen

Demokraatti

Suomi toimi Afganistanissa YK:n valtuuttamassa ISAF-operaatiossa vuosina 2002-2021. Puolustusministeriö antaa eduskunnalle tämän vuoden lopulla vielä laajemman yhteenvedon toiminnan koko saldosta, mutta ensimmäinen lyhyt selvitysversio julkaistiin nyt. (Sen voi ladata tästä linkistä.)

Operaatio maksoi Suomelle 315 miljoonaa euroa. Kalleimmat ajat olivat 2009-2013, jolloin rahaa meni vuosittain 25-39 miljoonaa euroa. Kokonaissumma on silti vain muutamia promilleja länsimaiden koko ISAF:iin upottamista rahoista.

Selvityksessä myönnetään, että Suomi pääsi moneen muuhun länsimaahan verrattuna Afganistanista suhteellisen vähillä omilla tappioilla. Silti kaksi suomalaista kuoli ja 15 haavoittui, ja tämä on ministeriön mielestä kallis hinta.

“Omaisten surua ja yksittäiselle sotilaalle aiheutunutta läpi elämän mukana seuraavaa vammaa ei voi mitata millään mittarilla”, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) selvityksen esipuheessa.

SUOMALAISTEN OSALLISTUMISEN luonne alkoi muuttua 2010-luvun taitteessa. Kun operaation alkuvaiheessa päätehtävänä oli jälleenrakennuksen ja lasten kouluunpääsyn tukeminen, loppuvuosina suomalaissotilaat joutuivat entistä enemmän suojelemaan itseään ja paikallisia sodankäynnin keskellä. Kriisinhallinta muuttui enemmän sotimisen hallinnaksi.

Suomalaissotilaat tekivät parhaansa myös Afganistanin hallinnon joukkojen ja viranomaisten kouluttamisessa, vaikka oppi ei mennytkään perille niin kuin meillä toivottiin. Maanpuolustustahtoa heille ei voitu opettaa.

Lisää aiheesta

Suomen viranomaiset ja poliittiset päättäjät kieltäytyivät koko 2010-luvun ajan jyrkästi nimittämästä Afganistanissa oloa sodaksi, vaikka de facto suomalaiset olivat täysin sodankaltaisissa oloissa ja yhteenotoissa talebanien kanssa.

TÄMÄ RISTIRIITA näkyy ministeriön selvityksessäkin.

Sota, jota ei saanut kuitenkaan sanoa sodaksi, opetti puolustusvoimille hyvin paljon etenkin sotilaiden hengissäpysymisen keinoista modernilla taistelukentällä.

Kenttälääkintätaidot ja käytännöt harppasivat nykyaikaan, samoin sotilaiden tarvitsemat silmä-, polvi- ja muut suojavarusteet huomattiin elintärkeiksi.

Myös karmeuksia nähneiden sotilaiden psykososiaalisen tuen tarve ymmärretään nyt paremmin, selvityksessä sanotaan.

Todellisuudessa tämä ymmärrys ei yksinään riitä. Uusille kriisinhallintasotilaille jälkihoitopalvelut ovat kunnossa, mutta monilta Afganistanissa olleilta veteraaneilta puuttuu yhä matalan kynnyksen tukipalveluita, koska ministeriöltä ei ole herunut niille rahaa.

Suomen puolustusvoimien nykyinen hyvä tieto- ja taitotaso on selvityksen mukaan pitkälti perua Afganistanissa pärjäämisestä. Samoin kyky operoida taistelutilanteissakin muiden Nato-maiden joukkojen kanssa opittiin nimenomaan Afganistanissa.

Imagollistakin hyötyä tuli: suomalaisiin sotilaisiin ja heidän kykyihinsä opittiin luottamaan Nato-esikunnissakin.

Viime kesällä yllättänyt operaation jälkinäytös, suomalaisille töitä tehneiden ihmisten nouto talebanien valtaamasta Kabulista olisi voinut päättyä kehnosti, mutta Suomi osoitti siinä harvinaisen hyvää improvisointikykyä.

Vuoden 2021 elokuussa tehty Kabulin lentokentän evakuointi oli tärkeä poliittisen päätöksenteon sujuvoittamisen etappi. Presidentti, valtioneuvosto ja eduskunta tekivät ennätysvauhdilla päätöksen suomalaissotilaiden lähettämisestä ulkomaiselle pelastuskeikalle.

Puolustusvoimien kokoama erikoisjoukko hoiti tehtävänsä vähäeleisen tehokkaasti, kuten pitikin, ja sai siitä ansaittua kiitosta.

KOKONAAN OMA LUKUNSA olisi pohtia, mitä haittapuolia ISAF-operaatiosta oli Afganistanin kansalle.

Selvityksessä myönnetään yleisellä tasolla, että kansainvälisten joukkojen toiminnasta aiheutui 19 vuoden aikana myös siviileille paljon ihmishenkien menetyksiä ja omaisuuden tuhoa. Suomalaisten osuutta tästä ei käsitellä.

Ministeriö myöntää myös auliisti, että länsiliittouma epäonnistui maan olojen vakauttamisessa ja Taleban-liikkeen torjumisessa.

Joukkojen tukema paikallishallinto osoittautui korruptoituneeksi. Länsiliittoumalta puuttui selvityksen mukaan myös riittävä kulttuurinen ymmärrys maan olosuhteista ja klaanirakenteista.

Fiaskon syiden arvioiminen ei puolustusministeriön mielestä kuitenkaan ole heidän tehtävänsä. Selvitys korostaa, että Afganistania ei kannata pitää ainoana verrokkina, kun Suomi harkitsee seuraaviin mahdollisiin suuriin kriisinhallintaoperaatioihin lähtemistä. Jokainen toimialue on erilainen.

Tästä näkökulmasta ISAF on suomalaiseen tapaan ajateltuna eräänlainen kriisinhallinnan “erillisoperaatio”, joka vain sattui menemään jo alusta alkaen siviiliväestön kannalta pieleen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE