Internationellt

Kamp för ekonomisk återhämtning kan drabba urfolk

Foto: Danilo Valladares/IPS
Kvinnor tillhörande ursprungsbefolkningen i Chiquimula i Guatemala. Experter varnar för att skyddet av urfolkens områden kan försvagas då efterfrågan på de naturresurser som finns på dessa marker kommer att bli allt mer eftertraktade i spåren av coronapandemin.

När världens länder påbörjar arbetet med att nystarta sina ekonomier efter coronapandemin finns det en risk för att det sker på bekostnad av ursprungsbefolkningar och deras resurser. Den varningen kommer från organisationer.

IPS

Arbetarbladet

 

Länder kan komma att basera den ekonomiska återuppbyggnaden på en ökad exploatering av mark och naturresurser, säger Lola García-Alix, vid människorättsorganisationen International Working Group for Indigenous Affairs (IWGIA).

 

– Ursprungsbefolkningarna bor i områden med rik biologisk mångfald och de utgör den sista frontlinjen för områden som är ekonomiskt intressanta för många stater, säger hon till IPS.

 

Lola García-Alix var förra veckan moderator för ett möte om pandemins konsekvenser för världens urfolk, och påminde då om att stölder av mark redan innan coronakrisen utgjorde ett av de största hoten för världens urfolk.

 

– Den stora frågan nu är hur skyddet och respekten för urfolkens rätt till sina marker ska kunna upprätthållas i en situation när intresset för dessa resurser kommer att vara enormt.

 

Antonia Urrejola, biträdande ordförande för Interamerikanska människorättskommissionen och rapportör om urfolks rättigheter, varnar för att ”externa aktörer” redan i allt högre grad börjat tränga in ursprungsbefolkningars territorier. Enligt henne består dessa aktörer av militärer, narkotikahandlare och personer som vill bedriva gruvdrift.

 

Lola García-Alix säger till IPS att den illegala skogsskövlingen har ökat under pandemin, liksom antalet mord som begås mot medlemmar av urfolk.

 

– Efterfrågan på de resurser som finns på urfolkens marker är stor.  Bakom denna hunger finns delvis stater men också andra aktörer – som karteller, illegala skogsskövlare och företag.

 

Hon menar att dessa aktörer inte stoppas av rådande karantäner, utan snarare ser restriktionerna som en fördel eftersom dessa leder till en minskad polisiär närvaro.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE