Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansalaispuolueen taru tuli loppuun – näin Sami Kilpeläinen, tuore kristillisdemokraatti, avaa tilannetta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kristillisdemokraatit saa uusia jäseniä lakkautetusta kansalaispuolueesta. Kuvassa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah (vasemmalla) puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä järjestetyssä yleisötapahtumassa Turussa 25. elokuuta.

Poliittisen historian ja suomalaisen puoluehistorian kirjoihin saa jälleen tehdä yhden pienen lisämerkinnän.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Nyttemmin jälleen keskustassa vaikuttavan Paavo Väyrysen 2016 perustaman kansalaispuolueen taru on loppunut ja puolue päätti käytännössä lakkauttamisestaan viime sunnuntaina.

– On tehty puolueen purkautumispäätös ja yhdistymme kristillisdemokraatteihin (KD), muotoilee kansalaispuolueen puheenjohtajana toiminut Sami Kilpeläinen, josta itsestäänkin tuli KD:n jäsen sunnuntaina.

Kilpeläinen näkee puolueen lakkauttamispäätöksessä jatkumon, sillä jo kolmissa viime vaaleissa kansalaispuolue on tehnyt yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Kansalaispuolueen ehdokkaita on ollut KD:n listoilla kuntavaaleissa ja aluevaaleissa.

– Tämä oli tietyllä tavalla yhteistyön syventymisen loppupiste, Kilpeläinen luonnehtii Demokraatin puhelinhaastattelussa.

Kilpeläisen mukaan kansalaispuolueen talous oli kunnossa.

– Taloudellisesti meillä ei ole ollut mitään haasteita. Meillä oli sen verran varakkaat hallituksen jäsenet. Toiminta on ollut talousmielessä pienimuotoista. Velkaa ei ole otettu.

YLIPÄÄNSÄ KILPELÄINEN sanoo, että pienpuolueiden olisi hyvä tehdä yhteistyötä vaalimatematiikankin kannalta.

– Suomen puoluetukijärjestelmä on kestämätön pienten puolueiden kannalta. Esimerkiksi perussuomalaiset saa 7 miljoonaa euroa puoluetukea vuosittain, kun kansalaispuolueella se oli puhdas nolla. Tämä asettaa epätasapuoliset puitteet.

Kilpeläisen mukaan kristillisdemokraatit on kansalaispuolueelle “pitkälti yhtenevän arvomaailman ja tavoitteiden kannalta” luontevin yhteistyökumppani.

Kilpeläinen haluaa välittää myös muille pienpuolueille viestiä, että “yhteistyössä on voimaa”.

Tällaista viestiä on omalla tavallaan edistänyt myös sinisiin kuuluva entinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, joka on puhunut useassa blogimerkinnässään puoluejärjestelmässä keskellä olevasta “kraatterin kokoisesta aukosta”.

Kansalaispuolueen ja KD:n tänään lähettämässä yhteisessä tiedotteessa vedotaankin Soinia nimeltä mainitsematta toiveikkaasti tämän suureelliseen visioon.

“Tämä on luonteva jatko sille pohdinnalle, joka alkoi pari vuotta sitten poliittisten keskiryhmien kesä-webinaarista. Tuolloin todettiin ”kraatterin kokoinen aukko” Suomen poliittisessa kentässä. Mukana pohdinnoissa olivat silloiset Siniset, Kansalaispuolue, Kristillisdemokraatit ja edustajia Keskustasta ja Kokoomuksesta”, puheenjohtaja Sari Essayah sanoo KD:n ja kansalaispuolueen yhdistymisestä tiedotteen mukaan.

Kovin kummoinen kraatteri ei kuitenkaan ole täyttymässä, sillä Sami Kilpeläinen kertoo, että kansalaispuolueella oli 13 asiantuntijajäsentä jäsenoikeuksineen.

– Nyt ensi vaiheessa asiantuntijajäsenistä valtaosa liittyy kristillisdemokraatteihin. Toisessa vaiheessa kannustamme kannatusjäseniämme liittymään syksyn aikana KD:hen.

Kannatusjäseniä, joilla ei siis ollut varsinaisia jäsenoikeuksia, kansalaispuolueella oli noin 2 900.

Kilpeläisen puheiden perusteella KD:n pitäisi pystyä saamaan lisää jäseniä pienpuolueitten ohella myös isommista puolueista.

– Haluaisin nähdä, että myös keskustasta lähteneet ymmärtäisivät sen, että KD on se muutosvoima, joka pystyy tekemän kestävää ja tasapainoista politiikkaa koko Suomen kannalta. Toivoisin, että ihmiset näkisivät, kuinka perussuomalaisista on tullut hillotolppapuolue, Kilpeläinen sanoo.

KANSALAISPUOLUEEN NOIN kuuden ja puolen vuoden historiaa Kilpeläinen luonnehtii “värikkääksi ja työntäyteiseksi”.

Moni muistaa muun muassa rajut riidat puolueen perustajan Paavo Väyrysen kanssa. Näin Kilpeläinen kuvaa pyydettäessä kansalaispuolueen vaiheita:

– Totta kai puoluetoiminnassa on ne ylä- ja alamäet. Vahva nousu ja kasvun aika liittyi presidentinvaalien 2018 ympäristöön, jossa kansalaispuolue vahvistui. Sitten valitettavien vaiheiden jälkeen, kun puolueen perustaja lähti puolueesta takaisin keskustan suuntaan, se aiheutti tietynlaisen hajaannuksen, joka vei sitten sekä henkilö- että aikaresursseja. Siitä uusi kehitysaskel lähti siihen, että tiivistettiin yhteistyötä kristillisdemokraattien kanssa. Se tie on osoittautunut kestäväksi.

Kansalaispuolueella ei ollut omaa ehdokasta presidentinvaaleissa 2018.

MYÖS KRISTILLISDEMOKRAATTIEN järjestöpäällikkö Mikko Rekimies toteaa, että käytännössä puolueet yhdistyvät. Kansalaispuolue poistuu puoluerekisteristä.

Rekimiehen mukaan kristillisdemokraatit on valmis ottamaan kaikki kansalaispuolueessa olleet KD:n sääntöihin sitoutuvat jäseniksi. Ainakaan nopeasti jäseniä ei uskota tulevan kovin paljon.

– Ehkä varmaan muutamasta kymmenestä jäsenestä puhutaan tässä kohtaa. Virallisesti jokainen ihminen tekee oman päätöksensä, miten hän siirtyy.

KD:llä on tällä hetkellä noin 8 000 jäsentä.

Rekimies sanoo, että kristillisdemokraateilla ja kansalaispuolueella on paljon yhteistä keskusta-oikeistolaisessa kentässä ja arvomaailmassakin on hänen mukaansa monin osin yhdenmukaisuutta.

Koska yhteistyötä on tehty vaaleissa, Rekimiehen mukaan kansalaispuolueen liittyminen kristillisdemokraatteihin on looginen jatkumo.

Uutista täydennetty kello 15.31 tiedolla, ettei kansalaispuolueella ollut ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa ja poistettu sana kaksissa sanan kuntavaaleissa edeltä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE