Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta yhä salatumpaa” – Mika Kari tähdensi teknologian kehitystä tiedustelutoiminnassa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kansanedustaja Mika Kari (SDP) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 9. helmikuuta 2022.

Tiedustelulainsäädännön arviointi vain muutaman vuoden kokemuksen pohjalta on lyhyt aika kokonaisvaltaisvaltaisen arvion antamiseksi, totesi SDP:n ryhmäpuheen eduskunnassa keskiviikkona pitänyt tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskunta käsitteli ensimmäistä kertaa vuonna 2019 voimaan tulleiden tiedustelulakin toimintaa ja arvioi lainsäädännön onnistumista. Kari muistutti puheessaan, että lakikokonaisuus on rakennettu lähtökohtaisesti salaisen toiminnan ympärille.

– Onkin syytä tässä yhteydessä esittää, että tiedustelulakien toimivuutta tarkasteltaisiin myös joidenkin vuosien päästä kokonaisvaltaisemmin, kun kokemusta tiedustelutoiminnasta ja -lain muutostarpeista on kerätty nykyistä enemmän, Kari sanoi.

Lainsäädännön tarvetta ei ole Karin mukaan Suomessa juuri kyseenalaistettu.

– Tiedustelutoiminta luo meille uusia työkaluja, joilla voidaan vastata vakavien kansalliseen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin. Rajat ylittävä tiedusteluyhteistyö kehittää Suomen kykyä vastata erilaisiin hybridiuhkiin.

– Tiedustelutoiminnan keskeinen tavoite on tuottaa ajantasaista tietoa ylimmän valtiojohdon, valtioneuvoston ja eri viranomaisten päätöksenteon tueksi. Eduskuntakäsittelyssä onkin syytä arvioida tiedustelulakien myötä lisääntyneiden toimivaltuuksien merkitystä vakavien uhkien havaitsemisessa ja torjunnan onnistumisissa.

“Teknologiakilpailuun ei kukaan maa voi vastata yksin”

Tiedustelutoiminnassa haetaan tasapainoa turvallisuustarpeiden ja toisaalta perusoikeuksien kunnioittamisen välillä.

– Tässä huomionarvoista on, että tiedustelutoiminnan oikeudellisen perustan muodostavat perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet. Tiedustelutoimintaa ohjaavia periaatteita ovat perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, suhteellisuus, vähin haitta, tarkoitussidonnaisuus ja syrjinnän kielto, Kari täsmensi.

Myös lainsäädännön suhdetta teknologian kehitykseen tulee Karin mukaan arvioida.

– Teknologiakilpailuun ei kukaan maa voi vastata yksin, siksi kansainvälinen yhteistyö muun muassa EU:n puitteissa on Suomelle tärkeää. Myös toimivaltuuksien jatkuva täsmentäminen on osa tehokkaampaa ennakoimista ja uhkien tunnistamista.

– Uudet teknologiat tuovat eteemme tilanteita, joissa kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta on yhä salatumpaa ja yksityisyyden suojaa hyödyntävää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE