Politiikka
8.11.2021 10:08 ・ Päivitetty: 8.11.2021 13:54
Kansanedustaja järkyttyi: ”Hyi helvetti, voisin oksentaa!”
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki perjantaina ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin nykyisin Mehiläisen omistamaan asumispalveluyksikköön Onnikoti Omenapuuhun.
Yle kertoi tänään, että yksikössä on esimerkiksi pahoinpidelty ja sidottu alaikäistä asukasta laittomasti teipillä ja kuormaliinoilla. Ylen mukaan asukas saattoi vaikeiden kehityshäiriöidensä vuoksi yrittää vahingoittaa itseään esimerkiksi lyömällä päätään koviin pintoihin. Yksikön johto kehotti työntekijöitä sitomaan asukkaan kiinni tuoliin esimerkiksi teipillä.
Ylen mukaan yksikön silloinen työntekijä sai vuonna 2019 tuomion kahdesta pahoinpitelystä. Hän löi alaikäistä asukasta kahdesti kasvoihin vuonna 2016.
Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen ilmaisee reaktionsa suoraan Twitter-tilillään.
”Hyi helvetti, voisin oksentaa! Ja hyi, mitä johtamista. Tekis mieli kysyä, että mikä tässä on mennyt pieleen mutta toisaalta, että mikä tässä EI ole mennyt pieleen? Inhimillisyys ratkaisee, ja tässä sitä ei ole – yhtään.”
Hyi helvetti, voisin oksentaa!
Ja hyi, mitä johtamista.Tekis mieli kysyä, että mikä tässä on mennyt pieleen mutta toisaalta, että mikä tässä EI ole mennyt pieleen?
Inhimillisyys ratkaisee, ja tässä sitä ei ole – yhtään.#vammaiset #ihmisoikeudet https://t.co/Q6W83xem43
– Noora Koponen (@koponno) November 8, 2021
Lisää aiheesta
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Koponen jätti aiheesta tänään kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.
– Tämä ei jää tähän. Not on my watch!
– Tämä on vasta jäävuoren huippu. Puolustuskyvyttömiä lapsia ei pahoinpidellä. Sitoisitko sinä oman lapsesi pakkopaitaan, hän kysyy tiedotteessa.
Koponen näkee, että vammaisia ihmisiä sitoneen henkilökunnan on otettava vastuu teoistaan, mutta ongelman juurisyyt löytyvät myös henkilöstön jaksamisesta, osaamisvajeesta ja erityisesti johdon roolista:
– On selvää, että kyse ei ole pelkästään henkilökunnan osaamisvajeesta, vaan syyttävä sormi osoittaa myös johtoa. Tässäkin tapauksessa ohjeet sitomiseen ovat tulleet nimenomaan yksikön johdosta. Pomon selän taakse ei kuitenkaan asiassa voi mennä. Jokainen on vastuussa omista teoistaan ja sellaisia työntekijöitä emme tarvitse, jotka pahoinpitelevät ihmisiä.
”Tämä maailma ei ole erityislapsille turvallinen.”
Autismiliitto on jo pidempään esittänyt, että autismikirjon ihmisten välttämättömien palvelujen kilpailutus on esteenä itsemääräämisoikeuden toteutumiselle ja heikentänyt heidän hyvinvointiaan. Osaamattomuus palveluiden toteuttamisessa on syventänyt ahdinkoa.
Koponen tunnistaa autistisen lapsensa äitinä hyvin tilanteen, joka hoitokentällä vallitsee.
– Olen taistellut erityislasten oikeuksien puolesta siitä asti, kun epäkohdat nousivat oman lapseni Nuutin kohdalla esiin, mutta jostain syystä maailma ei tunnu kuuntelevan. Tämä maailma ei ole erityislapsille turvallinen.
Mehiläisen laatujohtaja Mikko Purhonen kommentoi asiaa Ylelle sähköpostitse. Hänen mukaan yksikössä on toimittu asukkaan suhteen ohjeiden vastaisesti ja väärin.
- Pyydämme tapahtunutta anteeksi. Korjaavat toimenpiteet on tehty yhteistyössä läheisten ja kaupungin kanssa yli kaksi vuotta sitten ja toimintaa yksikössä seurataan tarkasti, Purhonen sanoi.
Uutista päivitetty Koposen tiedotteella
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.