Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja Keto-Huovinen avasi HS:lle äänestysratkaisuaan

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen on muun muassa Kokoomusnaisten puheenjohtaja.

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sai eduskunnan luottamuksen äänestyksessä maanantaina. 92 kansanedustajaa äänesti luottamuksen puolesta, 76 vastaan ja 3 tyhjää. Poissa oli 28 kansanedustajaa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituspuolueiden kansanedustajista RKP:n Eva Biaudet ja kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen äänestivät tyhjää. Oppositiossa olevan keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu äänesti Rydmanin puolesta. Näin teki myös perussuomalaisista erotettu Timo Vornanen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sanoi eduskunnassa, että oli saanut etukäteen tiedon myös kokoomuksen tyhjästä äänestä. Mäkelä sanoi, että perussuomalaiset vaatii selvityksen tyhjistä äänistä.

- Ryhmät ratkaisevat keskenään, mitä tekevät asialle, ja pohdimme siltä pohjalta, mitä me teemme.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen kertoi eduskunnassa toimittajille äänestyksen jälkeen olleensa niin ikään etukäteen tietoinen Keto-Huovisen äänestyspäätöksestä.

-  Tästä käydään hänen kanssaan keskustelu, Marttinen totesi maanantaina eduskunnassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei aio Marttisen mukaan avata julkisesti Keto-Huovisen mahdollisia seuraamuksia.

Lisää aiheesta

Keto-Huovinen kertoo Helsingin Sanomille äänestäneensä tyhjää, koska luottamuksen antaminen Rydmanille olisi ollut tämän toiminnan ja Keto-Huovisen omien arvojen vuoksi mahdotonta.

– Hän ei mielestäni täytä perustuslain ministerin kelpoisuusehtoja, Keto-Huovinen sanoo lehdelle.

Kokoomuksen ryhmäjohto on Demokraatinkin tietojen mukaan jo puhuttanut Keto-Huovista.

– En tätä keskustelua lähde julkisuudessa ruotimaan. Mutta keskustelu oli asiallinen ja käytiin hyvässä hengessä, Keto-Huovinen sanoo Helsingin Sanomille.

Demokraatti ei ole tavoittanut Keto-Huovista eikä Marttista kommenttia varten.

RKP:N vastavalittu puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi puolestaan maanantaina medialle, ettei Biaudet’lle ole koitumassa seuraamuksia.

-  Ennen kaikkea olisi hyvä hetki syventyä pelisääntöihin, pohtia hallitusohjelman toteuttamista ja siitä eteenpäin, Adlercreutz sanoi.

Myöskään RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ei aio käydä minkäänlaista keskustelua kansanedustaja Eva Biaudet’n kanssa.

– Olen hallituskumppaneille ilmoittaneet jo etukäteen, että emme tule käymään mitään erityistä keskustelua tämän äänestyksen osalta omassa ryhmässä, Andersson totesi maanantaina medialle Helsingin Sanomien mukaan.

Anderssonin mukaan aiheesta on puolueen eduskuntaryhmässä käyty perusteellinen keskustelu jo viime kesänä, kun ministeri Rydmanin luottamuksesta äänestettiin ensi kerran.

Myös hallitus sai äänestyksessä tänään eduskunnan luottamuksen äänin 92-76. Paikalla olleet hallituspuolueiden edustajat äänestivät luottamuksen puolesta.

ELINKEINOMINISTERI Wille Rydmanista tehdyn välikysymyksen taustalla oli Helsingin Sanomissa vuonna 2022 julkaistu juttu, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin aiemmasta ahdistavasta käytöksestä. Rydman itse on kiistänyt jutussa olleet väitteet. Asia on pysynyt pitkään pinnalla muun muassa vyyhteen liittyneiden tutkintojen vuoksi, mutta syytteitä asiassa ei ole nostettu.

Opposition välikysymys koski sitä, miten Rydman on jutun julkaisun jälkeen kommentoinut Helsingin Sanomia ja sen toimittajia. Välikysymyksen mukaan Rydman ei ollut käyttäytynyt tavalla, jota voi edellyttää ministeriltä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi ennen luottamusäänestystä käyneensä viikonlopun aikana vakavan ja perusteellinen keskustelun Rydmanin kanssa. Orpon mukaan heillä on nyt yhteneväinen käsitys siitä, että toimittajien pitää antaa tehdä työtään. Hallituksen jäsenen tehtävä ei ole aliarvioida median roolia, sanoo Orpo.

Orpon mukaan myös hallituspuolueiden johtajanelikko on käynyt asioita läpi. Hän sanoo, että hallitus on toimintakykyinen.

-  Me olemme erittäin sitoutuneita hallitusohjelman eteenpäin vientiin. Jokainen ministeri, jokainen ryhmä ymmärtää sen, että tätä työtä niin hallituksena kuin yhtenä ministerinä pitää tehdä tähän tehtävään asiaan kuuluvalla, arvokkaalla tavalla, Orpo sanoi.

ÄÄNESTYSPÄÄTÖKSEN jälkeen elinkeinoministeri Rydman kommentoi STT:lle, että hänestä tehty välikysymys ja siitä seurannut epäluottamusäänestys ovat normaalia parlamentarismia. Hän kertoo jatkavansa työtään normaalisti.

- Silloin, kun hallitus on toimintakykyinen ja asiat parlamentaarisessa demokratiassa kuten kuuluu olla, niin silloin tietysti eduskunnassa enemmistönä olevat hallituspuolueet ministereitään tukevat. Ei tässä oikeastaan sen ihmeempää, tavallista politiikan arkipäivää, Rydman kommentoi puhelimitse.

Hänen mukaansa opposition tekemän välikysymyksen aihepiiri ja sisältö oli hyvin epätyypillinen.

- Varmasti historiankirjoitukseenkin jää kyllä kysymyksiä, että kuinkahan tällaisesta aiheesta välikysymys tehtiin, hän sanoo.

Rydman kertoo, että välikysymysäänestys ja sitä edeltänyt keskustelu eivät tule vaikuttamaan hänen toimintaansa millään tavalla. Hän ei myöskään koe, että olisi julkisesti toiminut ministerin arvolle epäasiallisella tavalla suhteessaan Helsingin Sanomien toimittajiin. Hänen mukaansa Helsingin Sanomien artikkeli on perustunut vääriin väitteisiin.

- Se (Helsingin Sanomien toiminta) on kaiken kritiikin ansainnut, ja voidaan sanoa, että ankarammallekin kritiikille olisi ollut aihetta, Rydman totesi.

Rydmanin mukaan hän ja Orpo keskustelivat siitä, mikä on vapaan median rooli länsimaisessa yhteiskunnassa.

- Olimme täysin yksimielisiä siitä, että vapaa, toimintakykyinen ja totuudessa pysyvä media on länsimaisen avoimen demokraattisen yhteiskunnan keskeinen kulmakivi, hän sanoi STT:lle.

Välikysymysäänestyksen jälkeen Rydman kertoi medialle, ettei tilanteesta ole erityisemmin keskusteltu perussuomalaisten johdon kanssa.

- Eipä tässä ole ollut enemmälti villoja keskustelunaiheeksi.

Hän kehui välejään perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran kanssa “aivan erinomaisiksi”.

RYDMANILLE ainoana luottamusta äänestästänyt keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu on perustellut viestipalvelu X:ssä kuuden viestin ketjulla äänestyskäyttäytymistään.

– En äänestänyt tänään epäluottamusta elinkeinoministerille. Vasemmiston tekemä välikysymys hallitukselle ministeri Rydmanista perustui syytöksiin, joiden todenperäisyyttä eduskunta ei voi eikä sen pidäkään arvioida, Aittakumpu muun muassa kirjoittaa.

Demokraatin tavoittama keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on vähäsanainen siitä, miten keskustan ryhmässä suhtaudutaan Aittakummun muusta keskustan ryhmästä poikenneeseen äänestyskäyttäytymiseen.

– Hän voi itse omia ajatuksiaan kertoa, mitä haluaa. Häntä voi haastatella, jos haluaa. Me käymme ryhmässä sisäisesti tarvittavat keskustelut, mutta ei minulla ole siihen muuta lausuttavaa.

Oliko teillä ryhmäpäätös, että Rydmanille äänestetään epäluottamusta?

– Me käymme omat keskustelut keskenämme. Ei ole tarpeen sen enempää kommentoida, Kurvinen vastaa.

Onko mahdollista, että hän saisi jotain sanktioita?

– Me käymme ryhmässä keskustelut sisäisesti ja sen kummempaa tiedotettavaa siitä ei ole. Hän voi omia näkökulmiaan kertoa julki, jos haluaa. Häneltä voi kysyä itseltään.

Demokraatin tekstiviestitse tavoittama Aittakumpu puolestaan pyytää kysymään Kurviselta kommentteja äänestykseen liittyen.

MINISTERI Rydman on joutunut kahdesti eduskunnan luottamusäänestykseen vuoden sisällä. Kahdesti hallituspuolueet eduskunnassa ovat Rydmanille tukensa antaneet. Ensimmäisellä kerralla Rydmanin luottamuksesta äänestettiin viime vuonna hallituksen rasismin vastaisen tiedonannon yhteydessä.

Molemmissa välikysymyksissä mukana olleen vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo arvioi, ettei samaa asiaa ole syytä nostaa uudelleen eduskuntaan.

-  Hän (Rydman) on toiminut meidän mielestämme ministerinä väärin, mutta jos muut hallituspuolueet ovat sitä mieltä, että heidän mielestään näin saa ministerit toimia jatkossakin, kunhan eivät ole oman puolueen ministereitä, pääministerihän ei selkeästi johda tätä hallitusta, niin minkäs sille oppositio voi, sanoi Saramo äänestyksen jälkeen.

Uutiseen kirjoitettu kello 18.46 virke “Demokraatin tekstiviestitse tavoittama Aittakumpu puolestaan pyytää kysymään Kurviselta kommentteja äänestykseen liittyen” korvaamaan virke “Demokraatti ei ole ainakaan toistaiseksi saanut Aittakummulta kommentteja asiaan”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE