Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen pettyi ministerin tahtotilaan – “Yhteiskunnassa on paljon tekemätöntä työtä, jota kukaan ei tee”

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) ihmettelee oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) nihkeää suhtautumista vaikuttavuusmittareiden kehittämiseksi välityömarkkinoille.

– Tällä hetkellä palkkatuetun työn vaikuttavuutta arvioidaan vain avoimille työmarkkinoille työllistymisenä. Tämä on vain yksi näkökulma vaikuttavuuteen, sillä sitä pitäisi arvioida myös sen kautta, mitä yhteiskunnallisesti merkittäviä tehtäviä järjestöt palkkatuetun työn kautta hoitavat sekä mikä hyöty työssä käymisellä on työttömälle esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisen näkökulmasta, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

– Palkkatukea järjestöille on talousarviossa vähennetty ja yhtenä perusteena on, ettei se ole ministeriön mukaan vaikuttavaa. Ongelma on siinä, ettei arvioida oikeita asioita. Vaikka meillä olisi miten hyvä työllisyystilanne tahansa, ei tämän hetkisillä työn tuottavuusodotuksilla kaikki pääse avoimille työmarkkinoille, mutta välityömarkkinoiden avulla kaikki pystyvät olemaan merkityksellinen osa yhteiskuntaa, hän jatkaa.

Ministeri Lindström ei lämpene kansanedustaja Mäkisalo-Ropposen kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa vaikuttavuusmittareiden uudistamiselle, koska vuonna 2011 valtiontalouden tarkastusviraston tarkastusraportissa on todettu, että ”syrjäytymisen mittaaminen ja hyvinvointivaikutusten osoittaminen ja mittaaminen on vaikeaa.”

– Pitäisiköhän ministeriössä kuitenkin arvioida asia uudelleen vaikka ”kokeilukulttuurin hengessä”, kysyy Mäkisalo-Ropponen. Viidessä vuodessa mittarit ovat kehittyneet ja esimerkiksi Suomen sosiaali ja terveys ry:ssä (SOSTE) olisi hyvää asiantuntemusta tämän kaltaisten mittareiden laadintaan.

– Vastaus osoittaakin lähinnä motivaation ja tahtotilan puutetta asian eteenpäin viemiseen. Ministeri ei haluakaan hyödyntää välityömarkkinoita osana muuttuvaa työelämää ja sen kehittämistä. On kummallista, että yhteiskunnassa on paljon tekemätöntä työtä, jota kukaan ei tee ja työntekijöitä, jotka voisivat sitä tehdä ja välttäisivät toimettomana kotona olemisen. Järjestöt pystyisivät organisoimaan työn ja tekijät yhteen. Tästä hyötyisivät siis palveluja saavat kansalaiset, työttömät ja yhteiskunta, Mäkisalo-Ropponen toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE