Politiikka
12.3.2025 13:41 ・ Päivitetty: 12.3.2025 13:41
Kansanedustaja patistaa hallitusta: ”Nyt on aika panostaa vientiin ja varmistaa, että suomalainen ruoka menestyy myös kansainvälisillä markkinoilla”
Hallituksen pitää kansanedustaja Juha Viitalan (sd.) mielestä ottaa elintarvikevienti keskeiseksi osaksi kansallista vientistrategiaa ja turvattava sen kehittämiseen riittävät resurssit.
– Suomen elintarvikevienti on tällä hetkellä vain kolmasosa elintarvikkeiden tuonnin arvosta. Meillä olisi mahdollisuus parantaa alan kannattavuutta, luoda uusia työpaikkoja ja vahvistaa kansainvälistä asemaamme. Tämä edellyttää aktiivista kauppapolitiikkaa, viennin esteiden purkamista ja pitkäjänteisiä investointeja, Viitala sanoo tiedotteessa.
Viitala on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Suomen elintarvikeviennin edistämisestä ja elintarvikeomavaraisuuden vahvistamisesta. Siinä hän painottaa, että vahva elintarviketuotanto on keskeinen osa Suomen huoltovarmuutta. Samaan aikaan kotimainen alkutuotanto ja elintarvikeketju ovat riippuvaisia kriittisistä tuontipanoksista kuten lannoitteista ja polttoaineista, hän muistuttaa.
– Huoltovarmuuden näkökulmasta meidän on vähennettävä riippuvuutta ulkomaisista tuontipanoksista ja panostettava kotimaiseen lannoitetuotantoon, uusiutuvaan energiaan ja biopolttoaineisiin, Viitala korostaa.
VIITALA esittää hallitukselle neljä konkreettista konstia tilanteen parantamiseksi. Ensimmäinen keino on vientimarkkinoiden avaaminen aktiivisella kauppapolitiikalla ja viranomaisten tuki uusien vientilupien neuvotteluun.
Toisena hän mainitsee t&k-rahoituksen vahvistamisen elintarviketeknologian ja uusien vientituotteiden kehittämiseksi.
Kolmanneksi konstiksi Viitala nostaa vientiin tähtäävien yritysten tukemisen kehittämällä rahoitusmahdollisuuksia, neuvontaa ja markkinointitukea.
Neljäs kohta Viitalan listassa on huoltovarmuuden turvaaminen vähentämällä alkutuotannon ja elintarvikesektorin riippuvuutta ulkomaisista tuontipanoksista.
– Huoltovarmuus ja ruokavienti eivät ole vastakkaisia tavoitteita, vaan ne tukevat toisiaan. Nyt on aika panostaa vientiin ja varmistaa, että suomalainen ruoka menestyy myös kansainvälisillä markkinoilla, Viitala sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.