Politiikka

Kansanedustajan syytös kohudiilistä: ”Hallitus lähti liikkeelle yön pimeinä tunteina tehdyn sopimuksen perustalta”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Vaikka suomalaisten terveys on kokonaisuutena viime vuosikymmeninä parantunut, on tuloryhmien välinen terveyden kuilu edelleen suuri. Joidenkin tulosten mukaan ero köyhien ja rikkaiden välillä on jopa kasvanut.

Aiemmin viikolla julkistetussa THL:n raportissa tarkastelluista indikaattoreista suurimmat tuloryhmien väliset terveyserot näkyvät ikävuosien 25 ja 80 välillä tapahtuneiden kuolemien vuoksi menetettyjen elinvuosien määrässä; köyhimmät elävät keskimäärin huomattavasti lyhyemmän elämän kuin rikkaat.

– Hallituksen kannattaisi sote-uudistuksessa palata alkuperäisiin tavoitteisiin, joista keskeisimpiä oli terveyserojen kaventaminen, kehottaa SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

SDP:n kansanedustajan mukaan alkuperäiset tavoitteet ovat jääneet toissijaisiksi voimavarojen mennessä yksityisen palvelutuotannon lisäämiseen ja maakuntauudistuksen nopeaan toteuttamiseen tähtäävien toimenpiteiden suunnitteluun. Mäkisalo-Ropponen sanoo, että hallituksen suuri virhe on ollut se, ettei valmistelua jatkettu parlamentaarisesti viime kaudella tehdyn työn perustalle.

”Sen sijaan hallitus lähti liikkeelle alusta, yön pimeinä tunteina tehdyn sopimuksen perustalta, jossa keskustalle luvattiin maakuntauudistus ja kokoomukselle laaja valinnanvapaus.”

THL:n raportin mukaan tuloryhmien terveyserot eivät johdu pelkästään koulutuksesta ja ammattiasemasta, vaan myös elämän alkuvaiheesta ja lapsuuden sekä nuoruuden perhetilanteesta. Lisäksi terveyspalvelujärjestelmä on rakenteeltaan eriarvoistavaa – rikkaat käyttävät tarpeisiinsa nähden enemmän palveluja kuin köyhät.

– Köyhyys on myrkkyä terveydelle ja hyvinvoinnille. Köyhän ei ole varaa elää terveellisesti ja hallitus on vielä lisännyt köyhyyttä ja eriarvoisuutta omilla päätöksillään kuten lääkekorvausten leikkauksilla, perusturvaetuuksien tasoleikkauksilla sekä kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien indeksikorotusten jäähdytyksillä. Erityisen huolestuttavaa terveyserojen kannalta on lapsiperheköyhyyden lisääntyminen, toteaa Mäkisalo-Ropponen lopuksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat