Politiikka
1.7.2025 09:26 ・ Päivitetty: 1.7.2025 09:45
Kansanedustajat vaativat hallitusta edistämään valtiollista anteeksipyyntöä
Neljä SDP:n kansanedustajaa vaatii Petteri Orpon (kok.) hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin valtiollisen anteeksipyynnön esittämiseksi homoseksuaalisuuden vuoksi Suomessa tuomituille ihmisille.
Aiheesta ovat jättäneet toimenpidealoitteen kansanedustajat Elisa Gebhard, Miapetra Kumpula-Natri, Johan Kvarnström ja Tuula Haatainen.
ALOITTEESSAAN kansanedustajat toteavat, että Suomessa tuomittiin rikoslain nojalla vuosina 1894-1971 kaikkiaan 1073 miestä niin kutsutuista homoseksuaalisista teoista. Noin puolet tuomituista sai ehdotonta vankeutta, osa jopa vuosiksi.
Tuomiot perustuivat rikoslain pykälään samasukupuolisesta haureudesta, joka oli voimassa yli 70 vuotta.
– Vaikka lain sanamuoto oli muuttumaton, yhteiskunnalliset olosuhteet ja käsitykset seksuaalisuudesta muuttuivat radikaalisti tänä aikana. Silti laki säilyi. Sen nojalla kriminalisoitiin sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten olemassaolo ja identiteetti, toimenpidealoitteessa todetaan.
HOMOSEKSUAALISUUDEN rikosoikeudellinen kontrolli oli aloitteen mukaan osa laajempaa, institutionaalista homofobiaa, johon valtio aktiivisesti osallistui.
Homoseksuaalisuus poistettiin rikoslaista vuonna 1971 mutta korvaamaton vahinko oli aloitteen tekijöiden mukaan jo tapahtunut.
– Tämän jälkeenkin homoseksuaalisuus säilyi sairausluokituksessa pitkälle 1990-luvulle asti, ja yhteiskunnan hyväksyntä kehittyi hitaasti. Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin vasta vuonna 2017.
Vastaavanlainen valtiollinen anteeksipyyntö on aikaisemmin esitetty muun muassa Britanniassa, Saksassa ja Kanadassa.
– Myös Suomessa on esitetty anteeksipyyntö valtion harjoittamasta kaltoinkohtelusta:
perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) pyysi vuonna 2016 anteeksi sijaishuollossa kaltoin kohdeltujen lasten puolesta, toimenpidealoitteessa huomautetaan.
– On korkea aika osoittaa vastaava kunnianpalautus ja anteeksipyyntö niille aikuisille, joita Suomi tuomitsi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Anteeksipyyntö tulisi esittää toukokuun 17. päivänä, kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä, mikä korostaisi symbolista merkitystä ja sitoutumista nykypäivän tasa-arvotyöhön, allekirjoittajat toteavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.