Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Kärsijäksi joutuu uhri” – SAK vaatii ripeää muutosta, työehtoja polkevat saatava nalkkiin ja vastuuseen

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on koonnut kymmenen kohdan listan muutosesityksiä viranomaisten käytäntöihin ja lainsäädäntöön, jotta ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön voitaisiin puuttua tehokkaammin.

Demokraatti

Demokraatti

SAK painottaa, että työperusteista maahanmuuttoa ei voida vastuullisesti lisätä, jos samaan aikaan vaarana on, että ulkomaalaiset työntekijät joutuvat hyväksikäytön uhreiksi.

– Lainsäädäntöä ja viranomaiskäytäntöjä on kehitettävä niin, että työehtoja polkevat työnantajat jäävät kiinni, joutuvat teoistaan vastuuseen ja hyväksikäytön jatkaminen estetään, SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä toteaa tiedotteessa.

Nykytilanteen ydinongelmana hän pitää sitä, että kärsijäksi joutuu uhri eli ulkomaalainen työntekijä. Hän on vaarassa menettää oleskelulupansa ja joutua karkotetuksi. Sen sijaan rikkomuksiin syyllistyneen työnantajan riskit joutua vastuuseen ovat vähäiset.

– Alipalkkaus on pahimmillaan erittäin tuottoisaa vilpilliselle työnantajalle, sillä hänen kiinnijäämisriskinsä on pieni ja seuraamukset vähäisiä tai olemattomia. Näin alipalkkaukseen perustuva ulkomaalaisten hyväksikäyttö voi jatkua ja toistua.

SAK esittää, että alipalkkaukseen tai muuhun työehtojen rikkomiseen syyllistyvältä työnantajalta evätään lupa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen määräajaksi tai toistaiseksi.

Työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia olisi laajennettava, jotta epäkohtiin pystyttäisiin puuttumaan tehokkaammin. Poliisin, syyttäjien ja työsuojeluviranomaisten koulutusta on myös lisättävä, jotta hyväksikäytön erilaisia muotoja opitaan tunnistamaan nykyistä paremmin.

Lisää aiheesta

Kyntäjän mukaan sanktioiden ohella on kehitettävä sovittelua ja matalan kynnyksen oikeussuojakeinoja. Näiden avulla voidaan varmistaa, että työntekijä saa hänelle kuuluvan palkan nopeasti ja mahdollisimman vähin kustannuksin.

– Tarvitsemme myös monikielisiä, maksuttomia palveluja, joihin ulkomailta Suomeen töihin tuleva työntekijä voi ottaa yhteyttä ja saada apua työntekoa ja työsuhdetta koskevissa ongelmissa.

“Hyväksikäyttö on kasvava ongelma.”

SAK esittää muutoksia ulkomaalaislakiin. Oleskelulupajärjestelmää pitäisi joustavoittaa niin, että työntekijä voisi tarvittaessa siirtyä toiselle toimialalle. Nykykäytäntö lisää työntekijän riippuvuutta yhdestä työnantajasta ja altistaa hyväksikäytölle.

– Ehdotamme myös, että työperäisen hyväksikäytön uhri voisi saada tilapäisen oleskeluluvan uuden työn hakemista varten. Muutos parantaisi hyväksikäytettyjen työntekijöiden asemaa ja oikeuksien toteutumista.

Kyntäjä tähdentää, että työsuojelu- ja terveysviranomaisilla on oltava riittävät resurssit ja valtuudet valvoa, että työolosuhteet ovat terveelliset ja turvalliset. Tämän merkitys on korostunut koronapandemian aikana.

– Työnantajat on velvoitettava huolehtimaan siitä, että työntekijöillä on asialliset työolosuhteet, taukotilat ja asumisolot.

Harmaa talous ja ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön torjunta on kirjattu hallitusohjelmaan ja parhaillaan käynnissä on useita työryhmiä, joissa selvitetään muun muassa ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisyä ja ihmiskauppaa.

– Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on kasvava ongelma. Toivomme, että työryhmien työssä voidaan hyödyntää ehdotuksiamme, Kyntäjä sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE