Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Karu arvio suurliitosta: ”Jos nyt ei ala maistua se, että kaikille tulee palkankorotus, niin aika vakava kevät on tulossa”

Päivi Niemi-Laine.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että palkankorotukset kuuluvat kaikille kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteleville ja että kiky-talkoiden aika on ohi.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

KT Kuntatyönantajat kertoi tänään linjauksistaan kevään työehtosopimusneuvotteluihin. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto sopivat 3,3 prosentin palkankorotuksista, mutta KT katsoo, ettei samaa voida soveltaa kunta-alalla. KT pitää myös esimerkiksi hoitajille vaadittuja lisäkorotuksia ”täysin ylimitoitettuina”. Tehy ja Super ovat penänneet hoitajille 1,8 prosentin vuotuisia korotuksia.

Päivi Niemi-Laine pitää selvänä, että 3,3 prosentin linjan tulee onnistua myös kunta-alalla. Hän huomauttaa lisäksi, että 1,8 prosentin korotukset eivät ole tarpeen vain hoitajille, vaan kaikille erittäin matalapalkkaista työtä kunnissa ja kuntayhtymissä tekeville.

Niemi-Laineen mukaan palkkakuoppa on liian tuttu paikka monille julkisen sektorin ammattiryhmille.

Kyllä kaikki nyt tarvitsevat ja ansaitsevat palkankorotuksensa.

– Jos nyt ei ala maistua se, että kaikille tulee palkankorotus, niin aika vakava kevät on tulossa, Niemi-Laine sanoo Demokraatille ja kertoo, että työtaistelutoimiin ollaan valmiita.

– Minusta olisi iso asia, että ammattiliitot muistaisivat, että olemme solidaarisuusjärjestöjä. Meidän pitäisi nyt pitää huoli kaikkien palkankorotuksista – ei se ole vain yksi tai kaksi ryhmää, vaan kyllä kaikki nyt tarvitsevat ja ansaitsevat palkankorotuksensa, Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laine muistuttaa, että JHL:n jäsenistö on ”potilasturvallisuusketjussa erittäin merkittävää porukkaa”, jotka ansaitsevat palkankorotuksensa. Sairaanhoitopiireissä on ollut esimerkiksi hankaluuksia saada sairaaloihin väline- ja laitoshuoltajia.

– Kirurgit ovat tuoneet jo kaksi vuotta sitten esiin, että he eivät voi leikata, jos laitos- ja välinehuoltajat – jotka desinfioivat leikkaussalit ja välineet – eivät ole paikalla. Leikkaukset ovat vaikeutumassa, Niemi-Laine sanoo.

On pidettävä huoli siitä, että henkilökunta jaksaa.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin pysyvästä työajan pidennyksestä, ja kunta-alalla kiky-tunnit on osa voimassa olevia työ- ja virkaehtosopimuksia. Kuntatyönantaja katsoo, että kiky-tunneista ei olla luopumassa. Päivi Niemi-Laine sanoo, että kiky-tunneista on päästävä nyt eroon tai työnantajan on oltava valmis maksamaan niistä.

– Me olemme nyt tehneet kolmen vuoden talkoot. On aivan järkyttävää, miten julkinen sektori on maksanut yksityisen sektorin nostatusta, hän sanoo.

– Julkisen sektorin työntekijät ovat antaneet ison panoksen yhteiskunnan viennin ja bruttokansantuotteen parantamiseen. Sen aika on nyt ohi, koska tulokset ovat olleet laihoja. En ole nähnyt sellaisia työllisyysvaikutuksia, palvelujen paranemista tai muita asioita, joita luvattiin, Niemi-Laine sanoo.

Niemi-Laine arvioi, että kiky-tunneista eroon pääseminen voisi lisätä työllisyyttä. Hän huomauttaa, ettei työn määrän ja tuntien lisääminen auta, kun ihmisillä on jo yllin kyllin töitä, joista ei tahdota ilman lisätyövoimaa selvitä.

– Harmaata ylityötä on ollut kunnissa jo pitkään, jo ennen kiky-tuntien tuloa. Nyt on pidettävä huoli siitä, että henkilökunta jaksaa, työtä tehdään työajan puitteissa ja ylimääräiset rangaistustunnit, mitä sinne laitettiin, annetaan niille, joilla on oikeasti tarve tehdä työtä.

Niemi-Laineen mukaan työllisyys voisi parantua, kun kunta-alan työt olisivat houkutteleva vaihtoehto, eivätkä työntekijät pala loppuun työtaakkansa alle. Hän muistuttaa, että työeläkevakuuttaja Kevan selvityksen mukaan henkiseen jaksamiseen liittyvät asiat ovat nousseet työkyvyttömyyseläkkeen ykkössyyksi.

– Se kertoo siitä, että työ on raskasta ja työtä on liikaa. Näin ei voida jatkaa. Uskon, että jos pitäisimme huolen siitä, että ihminen saisi tehdä sen tuntimäärän, mikä hänelle kuuluu, meillä olisi paljon parempi tilanne. Ihminen jaksaa vain rajallisen määrän. Hän tarvitsee perhettä, vapaa-aikaa, oman pään tyhjentämistä ennen kuin palaa taas takaisin töihin, Niemi-Laine kuvailee.

Kuntien perusrahoitukseen turvaa kevään kehysriihestä.

Päivi Niemi-Laine pitää selvänä, että hallitus huolehtii kuntien perusrahoituksesta kevään kehysriihessä lisäämällä rahoitusta. Hän huomauttaa, että uusi hallitus on jo syksyllä lisännyt rahoitusta 237 miljoonalla eurolla ja kunnille tulossa olevat tehtävät on määrä kompensoida täysimääräisesti.

– Tätä eivät ole kuntapäättäjät oikein myöntäneet, hän sanoo.

– Viime hallituskauden aikana sote-hankkeen osalta leikattiin valtionosuuksia, heikennettiin kuntapalveluja ja kunnissa on rekrytointikielto päällä sote-puolelle. Tilanne pitää nyt muuttaa.

Niemi-Laine sanoo julkisen palvelun heikentymiseen vaikuttaneen myös se, että sosiaalivakuutusmaksua on maksettu korkeampana.

– Se pitäisi poliitikkojen kanssa nyt päättää, että maksut laitetaan normaalitasolle, jossa ne olivat ennen kikyä, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE