Politiikka
6.6.2018 15:07 ・ Päivitetty: 6.6.2018 15:07
”Käsittämätöntä, ettei Pori Jazz -hallitus ole jo reagoinut” – uuden toimitusjohtajan mukaan uutisointi on ollut virheellistä
Pori Jazzin uuden toimitusjohtajan Aki Ruotsalan homokommenteista on noussut kohu. Ruotsala itse näkee, että hänen näkemyksistään on kerrottu virheellisesti Satakunnan Kansan ja Ylen uutisissa. Pori Jazz puolestaan ilmoitti sanoutuvansa irti syrjinnästä.
Ruotsala, 33, nimitettiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi viime viikolla ja hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa. Ruotsala on entinen KD Nuorten puheenjohtaja.
Satakunnan Kansa haastatteli Ruotsalaa liittyen Nuotta-median vuoden 2011 Älä alistu -kampanjaan, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua. KD Nuoret ja puheenjohtaja Ruotsala ottivat tuolloin kantaa Nuotta-median kampanjan ilmaisunvapauden puolesta.
Satakunnan Kansa kysyi Ruotsalalta, uskooko hän että kristinuskon avulla homoseksuaali voi muuttua heteroseksuaaliksi.
– Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee, Ruotsala sanoi lehdelle.
Ruotsala myönsi huumeiden käytön olevan eri asia kuin homoseksuaalisuus, mutta rinnastavansa elämänmuutokseen.
– Jos ihminen itse näin kertoo, niin ihminen pystyy itse määrittelemään identiteettinsä. En minä voi sitä kyseenalaistaa. Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä.
Ruotsala myös sanoi, että hänen mielestään homoja ei ole olemassa, on vain homoutta.
Lisää aiheesta
Ruotsalaa haastatteli myöhemmin myös Yle, jolle Ruotsala kiisti rinnastaneensa homouden huumeriippuvuuteen.
– En missään tapauksessa ole sitä mieltä. Viittasin siihen, että jos jollain on sellainen kokemus, jota pitää eheytymisenä, niin en voi sitä kyseenalaistaa. Tämä on toimittajan väärinkäsitys.
Kansanedustajat reagoivat.
Haastattelu nostatti laajan kohun sosiaalisessa mediassa. Siihen reagoivat myös jotkut poliitikot, kuten kansanedustaja Silvia Modig (vas.).
– Minun osaltani Pori Jazz meni boikottiin. Homoseksuaalina en voi kokea olevani tervetullut festareille, jonka toimitusjohtaja pitää minua syntisenä ja sairaana. En halua millään tavalla tukea tällaisia valintoja. On käsittämätöntä, ettei Pori Jazzin organisaatio tämän vertaa välitä siitä, mitä se valinnallaan viestii, Modig sanoi tiedotteessa.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on jo ehtinyt vaatia poliisia tutkimaan kristillisdemokraattien toimintaa. Hän on vaatinut Pori Jazzin toimitusjohtajaa eroamaan.
Ruotsalalle löytyi myös tukijoita. Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) sanoi olevansa huolestunut Ruotsalan ja aborttinäkemyksistään ryöpytetyn Timo Soinin (sin.) kohtelusta ja tukevansa heitä täysin.
– Tulee vaikutelma, että arvokysymyksissä eletään yhden oikean käsityksen aikaa, samaan tapaan suomettumisen aikana oli vain yksi oikea tapa suhtautua Neuvostoliittoon, Räsänen sanoi tiedotteessa.
– Käsittämätöntä, ettei #PoriJazz hallitus ole jo reagoinut. Kyse kun on jopa musiikista, jonka juuret ovat ihmisoikeuksien puolesta taistelemisessa. #häpeä #tasaarvo #ihmisoikeudet, entinen kansanedustaja, Nurmijärven vt. kunnanjohtaja Outi Mäkelä (kok.) on tviitannut.
Käsittämätöntä, ettei #PoriJazz hallitus ole jo reagoinut. Kyse kun on jopa musiikista, jonka juuret ovat ihmisoikeuksien puolesta taistelemisessa. #häpeä #tasaarvo #ihmisoikeudet
— Outi Mäkelä (@outimakela) June 6, 2018
– Kun Porin Jazzin toimitusjohtajalta kysytään, että uskooko hän, että kristinuskon avulla voi muuttua homoseksuaalista heteroseksuaaliksi, rinnastaa hän homouden huumeriippuvuuteen ja puhuu positiivisesta elämänmuutoksesta. Uskomatonta roskaa. #PoriJazz, tviittaa puolestaan Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Kun Porin Jazzin toimitusjohtajalta kysytään, että uskooko hän, että kristinuskon avulla voi muuttua homoseksuaalista heteroseksuaaliksi, rinnastaa hän homouden huumeriippuvuuteen ja puhuu positiivisesta elämänmuutoksesta.
Uskomatonta roskaa. #PoriJazz https://t.co/lof4Lb5CiB pic.twitter.com/VPd1CpCnUK
— Mikkel Näkkäläjärvi (@Nakkalajarvi) June 6, 2018
Ruotsala: Virheellistä uutisointia.
Pori Jazzin johto ei halunnut kommentoida kohua STT:lle. Festivaali reagoi asiaan julkaisemalla Facebookissa lyhyen kannanoton.
– Tänään mediassa levinneisiin kommentteihin viitaten haluamme tehdä selväksi, että Pori Jazzin operatiivinen johto ja henkilöstö irtisanoutuvat kaikesta syrjinnästä ja eriarvoistavasta ajattelusta. Olemme tehneet syksystä lähtien töitä sataprosenttisen tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen festivaalin eteen, ja nämä asiat säilyvät tekemisemme keskiössä myös heinäkuun festivaalin lähestyessä. Festivaalillemme ovat tervetulleita kaikki esimerkiksi sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tässä asiassa ei ole vuonna 2018 mitään epäselvää.
Ruotsala julkaisi tiedotteen, jossa hän vaatii oikaisua Ylen ja Satakunnan Kansan uutisiin.
– Uutisissa on väitetty, että rinnastan huumeiden käytön ja homoseksuaalisuuden. Lisäksi on väitetty, että olen ollut lanseeraamassa ja tukemassa Nuotan Älä alistu -kampanjaa. Nämä väitteet eivät pidä paikkaansa. En rinnasta homoseksuaalisuutta ja huumeiden käyttöä, eikä minulla ole mitään kompetenssia arvioida niitä, Ruotsala sanoi.
– Kaikki ihmiset tulee hyväksyä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta ja heillä tulee olla vapaus määritellä oma identiteettinsä. Vuonna 2011 edustamani järjestö KD Nuoret on osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ainoastaan puolustanut suvaitsevaisuutta ja yksilöiden oikeutta ilmaista mielipiteitään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
6.6.2018 14:36
Keskustan kansanedustaja vaatii poliisia selvittämään Sari Essayahin toimintaa