Politiikka
8.1.2019 13:36 ・ Päivitetty: 11.1.2019 09:14
Kasvupalvelu-uudistus kaatumassa: Orpo vahvistaa: “Ilmeisesti ei ehdi” – Lindström huolissaan tilanteesta
Hallituksen kaavailema yritys- ja työllisyyspalvelujen siirtäminen maakunnille ja Uudenmaan osalta pääkaupunkiseudun kaupunkien kuntayhtymälle vuoden 2021 alusta on kariutumassa.
– Sitä tässä nyt koko ajan selvitetään, mutta ilmeisesti on niin, että se ei ehdi tässä, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tänään kasvupalvelu-uudistuksen etenemistä Demokraatille.
Kasvupalvelu-uudistus sisältyy soteen linkittyvään maakuntauudistukseen.
– Tärkeintä on se, että varsinaiset sote-lait etenevät. Siinä en näe mitään estettä. Odottelen, että perustuslakivaliokunta saisi työnsä valmiiksi helmikuun ensimmäiselle puoliskolle ja sitä kautta päästäisiin vielä äänestämään asiasta tällä kaudella, Orpo jatkaa.
Siihen Orpo ei osaa vielä ottaa kantaa, onko myös koko laaja maakuntalakiuudistuksen toinen paketti (niin kutsuttu maku 2) vaarassa kaatua. Tähän kuuluu maakunnalle siirrettäviä asioita maataloushallinnosta vesiensuojeluun sekä ehdotukset uudesta Valtion lupa- ja valvontavirastosta, jolle kootaan valtiolle kuuluvia lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä lakkautettavilta aluehallintovirastoilta, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta.
– Olisi tärkeää, että niiden asioiden osalta, jotka kuuluvat oleellisesti isoon sote-ratkaisuun, ratkaisut löytyvät. Joka tapauksessa seuraava hallitus joutuu tekemään jatkovalmistelua kaikissa tilanteissa. Jos kasvupalvelulaki jää nyt antamatta, mutta muuten sote etenee, se on joka tapauksessa tehtävä.
Kuinka paha epäonnistuminen kasvupalveluuudistuksen raukeaminen on hallitukselle?
– Ei ole. Sote on tärkein, Orpo kuittaa.
Lindström huolissaan.
Myös työministeri Jari Lindström myöntää olevansa huolissaan kasvupalvelulain mahdollisesta raukeamisesta.
– Totta kai olen huolissani, mutta se on eduskunnan käsissä ja minulla ei ole siihen mandaattia puuttua.
Lindström sanoo, että tällä hetkellä toimitaan TE- ja Ely-keskusten maailmassa. Jos kasvupalvelu-uudistus raukeaa, niitäkään ei lakkauteta.
– Nykymaailmallahan täytyy mennä sitten niin kauan aikaa, kunnes saadaan sitten joku. Mutta tämä on vaarallista tämä pohtiminen enkä mielelläni siihen ylipäätään lähde. Mutta totta kai meidän täytyy pohtia tuolla ministeriössä sitten myös muutakin. Kyllä me tällä hetkellä lähdemme siitä, että hommat menevät täällä eduskunnassa niin kuin pitää mennä ja sitten päästään eteenpäin niin, että elyt ja TE-toimistot lakkaavat ja päästään kasvupalveluihin käsiksi.
Kasvupalveluihin tietä silloittava pilottilaki on myös yhä valiokuntakäsittelyssä. Ruuhkaisen perustuslakivaliokunnan lausuntoa odotetaan yhä. Pilottilaki takaisi työllisyyden hoidon kokeilut ennen maakuntauudistuksen voimaantuloa.
Työvoimapalveluita voimakkaasti jo ennen varsinaista kasvupalvelulakia yksityistävä pilottilaki jäisi voimaan, vaikkei kasvupalvelulakia säädettäisikään.
– Osa piloteista pystytään ilman nykylain muutosta(kin) tekemään, osaa ei, Lindström sanoo.
Oppositiosta on vastustettu voimakkaasti kasvupalvelulakeja ja nähty niiden vievän työllisyyspalvelut yritysten hoidettaviksi. Muun muassa onnistuneiden kuntapohjaisten työllisyyskokeilujen loppumisesta on kannettu huolta.
– Ministeri Lindström, te jäätte historiaan henkilönä, joka lopetti valtion työvoimapalvelut ja siirsi ne tähän yrityskenttään, jonka toiminnasta kukaan ei tiedä. Lopputuloksena ovat rauniot, ja ne tulevat savuamaan tiedän jäljiltänne, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) lausui viime keväänä eduskunnassa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.