Politiikka

Katainen tulleista: ”Yhden henkilön yksi päätös, joka ei ole kovinkaan looginen, johtaa valitettavasti tällaiseen ketjureaktioon”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen (kok.) mukaan lähipäivinä on saatava selvyyttä siitä, voiko EU jäädä korotettujen terästullien ulkopuolelle ja millä edellytyksillä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump päätti torstaina asettaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullin. Päätöksen on määrä tulla voimaan myöhemmin tässä kuussa.

– Näyttää siltä, että Yhdysvaltojen hallinto on myös vähän epätietoinen, mikä on kriteeri ja millä periaatteella toimitaan. Se ei ole mikään ihme sinänsä, kun kuuntelee presidentti Trumpin lausuntoja. Näyttää siltä, että tavoitteet muuttuvat vähän joka päivä, Katainen sanoi Helsingissä maanantaina.

Kataisen mukaan korkeampien terästullien suurin ongelma Suomen näkökulmasta olisi erilaisten heijastusvaikutusten kierre ja kauppasodan uhkan leijuminen ilmassa.

– Yleensä jo sen uhka heikentää maailmantalouden toimintaa, ja vientiriippuvaiselle maalle se on tietysti aina erittäin vaarallista. Yhden henkilön yksi päätös, joka ei ole kovinkaan looginen, johtaa valitettavasti tällaiseen ketjureaktioon, Katainen sanoi.

Kaupan pelisäännöt muutoksessa?

Katainen näkee tilanteessa myös todellisen vaaran siitä, että kansainvälisen kaupan pelisääntöjä ollaan laajemminkin muuttamassa. Hän toteaa, että instituutiot ovat olemassa siksi, että olisi myös säännöt, joiden nojalla ratkaistaan ristiriitoja.

– Ja ne motiivit ja toimet näkyvät muuttuvan koko ajan, se tuo tähän sen huolen. Ei ole mitään kovaa maata jalkojen alla, Katainen kuvasi.

Kataisen mielestä toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että EU:n rintama asiassa rakoilisi.

– Tähän mennessä näyttää, että rivit ovat hyvin suorina. On tietysti päivänselvää, että ei voi olla niin, että yhden EU-maan yritykset ovat huonommassa asemassa kuin jonkun toisen. Koko EU:ta täytyy kohdella yhtenä kauppablokkina, mikä me tietysti olemme.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat