Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Katainen USU:ssa Nord Streamista: ”Virhearvio” – Vanhanen: ”En ole huomannut, että tästä kaukonäköisyydestä olisi kiitelty”

LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN

Entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo Uutissuomalaisen (USU) haastattelussa Nord Stream -kaasuputken rakentamisen osoittautuneen virhearvioksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Katainen toimi valtiovarainministerinä vuosina 2009 ja 2010, kun Suomi myönsi osaltaan tarvittavat luvat ensimmäisen Nord Stream -putken rakentamiseksi.

- Sen turvallisuuspoliittisesta riskistä puhuttiin eri puolilla Eurooppaa ja myös Suomessa. Siitä huolimatta yleisesti arvioitiin taloudellisen keskinäisriippuvuuden pitävän huolen siitä, että Venäjä ei halua sahata omaa oksaansa. Tämä arvio on osoittautunut vääräksi, Katainen kommentoi Uutissuomalaiselle.

Pääministerinä samaan aikaan toiminut Matti Vanhanen (kesk.) painottaa, että hallitus ja energiateollisuus eivät halunneet Suomen kytkeytyvän putkeen.

- Pidimme tietoisesti Venäjältä tulevan kaasun osuuden rajallisena ja helposti korvattavana osana energiapalettiamme. Tämän arvo nousee nyt merkittäväksi, mutta en ole huomannut, että tästä kaukonäköisyydestä olisi sen ajan päättäjiä hallituksessa tai elinkeinoelämässä kiitelty, Vanhanen sanoo Uutissuomalaiselle.

Molemmat Nord Stream -kaasuputket räjähtivät syyskuun 26. päivänä. Tapahtuneen jälkeen entisten ministerien vanhat lausunnot, joissa putkien turvallisuuspoliittinen ulottuvuus kiistettiin tai ohitettiin, ovat Suomessa nousseet jälleen julkisuuteen.

VANHANEN HUOMAUTTAA huomauttaa, että kaasuputken rakentamiseen vaadittavan luvan myöntäminen on Suomen lain mukaan viranomaisen asia eikä siihen käytetä poliittista harkintaa.

- Tästä johtuu usein toistettu siteeraukseni siitä, että Suomelle tämä oli ympäristökysymys. Voin nyt kysyä, mitä muuta se lupaprosessin näkökulmasta olisi voinut olla, Vanhanen sanoo.

Uutissuomalainen kysyi seitsemältä entiseltä johtavalta poliitikolta, mitä he ajattelevat kaasuputkia koskevista vanhoista lausunnoistaan.

Sähköpostilla toteutettuun kyselyyn vastasi Vanhasen ja Kataisen lisäksi entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

- Venäjän osalta niin minä kuin koko vuosikymmenten ajan eri tehtävissä valtiojohdossa niin Suomessa kuin muissakin EU-maissa toimineet olemme joutuneet toteamaan, etteivät positiiviset pyrkimyksemme ja odotuksemme Venäjän kehityksen suhteen ole toteutuneet, Tuomioja kommentoi.

- Suomen turvallisuuteen ei Nord Stream -putki ole vaikuttanut mitenkään. Todellinen potentiaalinen turvallisuusuhka on Rosatomin Hanhikivi-ydinvoimalahanke, jota vastaan eduskunnassa äänestin, hän jatkaa.

Entiset pääministerit Paavo Lipponen (sd.) ja Alexander Stubb (kok.) ilmoittivat, etteivät he kommentoi vanhoja lausuntojaan. Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja presidentti Tarja Halonen eivät vastanneet kyselyyn.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE