Ulkomaat

Katalonian satojen tuhansien ”hiljainen enemmistö” marssi itsenäisyyttä vastaan

AFP PHOTO/Jorge Guerrero
Suomalaisillekin tuttu kirjailija Mario Vargas Llosa heilutti lippua yhtenäisen Espanjan puolesta.
AFP PHOTO/Jorge Guerrero
Suomalaisillekin tuttu kirjailija Mario Vargas Llosa heilutti lippua yhtenäisen Espanjan puolesta.
AFP PHOTO/Jorge Guerrero
Suomalaisillekin tuttu kirjailija Mario Vargas Llosa heilutti lippua yhtenäisen Espanjan puolesta.

Sadattuhannet ihmiset marssivat sunnuntaina Barcelonassa Katalonian itsenäistymisaikeita vastaan. Espanjan ja Katalonian lippuja kantaneet mielenosoittajat kutsuvat itseään ”hiljaiseksi enemmistöksi”.

”Eläköön Espanja! Eläköön Katalonia!” -huuto kajahti ihmisten marssiessa Barcelonan kaduilla.

– Olemme ehkä olleet liian kauan hiljaa, sanoi 44-vuotias Alejandro Marcos uutistoimisto AFP:lle.

– Näyttää siltä, että se, joka huutaa kovimmin, voittaa väittelyn. Niinpä meidän täytyy korottaa äänemme ja sanoa voimakkaasti ja selvästi, että me emme halua itsenäisyyttä, Marcos jatkoi.
Jotkut mielenosoittajat vaativat Katalonian aluehallinnon johtajan Carles Puigdemontin laittamista vankilaan, koska Kataloniassa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys itsenäisyydestä vastoin Espanjan hallituksen ja tuomioistuinten kantaa.

”Espanjan yhtenäisyydestä ei voi äänestää tai neuvotella – sitä täytyy puolustaa”, luki yhdessä mielenosoittajien kylteistä.
Barcelonan poliisin mukaan liikkeellä oli 350 000 ihmistä. Järjestäjät arvioivat luvuksi jopa 950 000.

Neuvoa-antava kansanäänestys Katalonian itsenäisyydestä järjestettiin 1. lokakuuta. Siinä 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin vain runsaaseen 40 prosenttiin.

Annetaanko itsenäistymisjulistus tiistaina?

Lauantaina kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltä Espanjan kaupungeissa vaatien vuoropuhelua Katalonian aluehallinnon ja Espanjan hallituksen välille.

Puigdemontin on määrä puhua Katalonian alueparlamentille tiistaina. On arveltu, että hän saattaisi jo tuolloin antaa itsenäistymisjulistuksen.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei sulje pois mahdollisuutta, että Katalonian itsehallinto lakkautetaan, jos alueen johto jatkaa itsenäisyysjulistuksella uhkailua. Espanjan perustuslaissa on pykälä, jonka nojalla Espanjan hallitus voisi mitätöidä Katalonian itsehallinnon ja ottaa sen omiin käsiinsä.
Rajoy kertoi asiasta El Pais -lehden haastattelussa.

STT-AFP, Barcelona

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat