Politiikka
6.4.2018 19:38 ・ Päivitetty: 6.4.2018 19:40
Katastrofi noin 55 000 ihmiselle – kansanedustaja järkyttyi valtioneuvoston tuoreen selvityksen tuloksista
SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen tarkastelee blogissaan valtioneuvoston kanslian tuoretta selvitystä. Tutkimus toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut kasaantuvat harvojen maksettavaksi.
– Asiakasmaksut kohdistuvat eniten pienituloisille sairaille ja suhteessa henkilön tuloihin vuoden maksurasite on suurempi pienituloisilla. Asiakasmaksut ovat este palveluiden käytölle osalle ihmisistä, Taavitsainen kirjoittaa.
Suurimpia maksuja maksavat ikääntyneet ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevat. Myös dementiaa ja psykoosia sairastavilla maksujen osuus tuloista kohoaa usein hyvin korkeaksi.
– Noin 3,6 prosenttia koko väestöstä maksaa lähes puolet kaikista tasasuuruisista asiakasmaksuista ja 0,5 prosenttia väestöstä maksaa noin 44 prosenttia kaikista tulosidonnaisista asiakasmaksuista, Taavitsainen toteaa.
“Maksuja alennettava ja maksuhuojennuksia myönnettävä.”
Taavitsainen toteaa, että noin 55 000 ihmisellä Suomessa, enimmäkseen erittäin pienituloisilla ja yli 75-vuotiailla vanhuksilla, sote-asiakasmaksut, lääkkeiden ja matkojen omavastuut ovat muodostuneet katastrofaalisiksi, eli maksut ylittävät 40 % henkilön tuloista.
– Kuntien välillä on eroja asiakasmaksuissa, sillä kaikki kunnat eivät peri asiakkailta nykylainsäädännön mukaisia enimmäismaksuja. Esimerkiksi Helsinki ei peri lainkaan terveyskeskusmaksua, mikä on erinomainen asia. Näin ollen kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lainmukainen maksujen alentaminen ja maksuista vapauttaminen ei myöskään toteudu käytännössä. Kunnissa ei juurikaan laista edes tiedetä tai ollaan tahallaan tietämättömiä!
Asukasta kohden vuoden aikana kertynyt tasasuuruisten, tulosidonnaisten ja suun terveydenhuollon asiakasmaksujen ikä- ja sukupuolivakioitu keskimääräinen arvo oli suurin Etelä-Savossa (293 €/asukas) ja pienin Uudellamaalla sekä Etelä-Karjalassa (247 €/asukas). Koko maassa asiakasmaksuja näistä palveluista oli arviolta keskimäärin 260 euroa asukasta kohden.
– Etelä-Savon huono tilanne johtuu siitä, että meillä on paljon palvelutarpeita omaavia vanhuksia, paljon pienituloisia, sairastavia ja kunnat ja kuntayhtymät ovat laittaneet maksut maksimiin, eikä maksuhuojennuksia myönnetä, mikkeliläinen Taavitsainen toteaa.
– Tämä tilanne pitää nopeasti muuttaa niin, että maksuja alennetaan ja maksuhuojennuksia myönnetään, hän vaatii.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.