Nyheter

Kauma till OSSE-ambassadörer: OSSE måste medverka till att bana väg för rättvis fred

OSSE:s parlamentariska församling/Wikimedia Commons
Pia Kauma talar inför ett möte av OSSE:s parlamentariska församling i Köpenhamn 2013.

Ordföranden för OSSE:s parlamentariska församling, riksdagsledamoten Pia Kauma (Samlingspartiet), betonade betydelsen av konferensen KSSE i Helsingfors 1975 då hon talade i OSSE:s ständiga råd i Wien i Österrike torsdagen den 8 februari.

ABL

 

 

– Året 1975 var början på en politisk resa som fortsätter än i dag. Principerna i Helsingforsslutakten är okränkbara och fortsätter vara en kompass på vår väg mot en övergripande och odelbar säkerhet, konstaterade hon.

Kauma rapporterade till det ständiga rådet, som består av OSSE-ländernas ambassadörer, om sitt besök i Kiev tidigare i veckan.

– Genom besöket fick vi möjlighet att visa församlingens orubbliga stöd åt Ukraina och stå i direkt kontakt med våra parlamentarikerkollegor. Parlamentens ledamöter kan bidra till att bana väg för en rättvis fred som tryggar Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom internationellt erkända gränser.

Flera bilaterala möten med diplomater från olika länder

Kauma berättade också för ambassadörerna om församlingens övriga prioriteringar, särskilt om dess arbete i södra Kaukasien, sydöstra Europa och Centralasien.

– Vid församlingens Medelhavsforum i höstas diskuterade vi situationen i Mellanöstern och konstaterade att vi hade en gemensam vilja att aktivt delta i att finna lösningar. Församlingen måste finna sätt att stärka samarbetet med våra partner i Medelhavsområdet.

Kauma hade flera bilaterala samtal i Wien, bland annat med Förenta staternas, de baltiska ländernas, Rumäniens och Turkmenistans diplomater. Hon träffade också Deborah Borg, chargé d’ affaires för Malta som innehar ordförandeskapet.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE