Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Kauppasota EU:n ja Yhdysvaltojen välillä uhkaa, mutta onko ilmassa merkkejä myös verosodasta?

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Yhdysvallat on aloittanut lähtölaskennan kauppasodalle, mutta pian ilmassa voi olla merkkejä myös verosodasta EU:n ja USA:n välillä.

EU:ssa valmistellaan parasta aikaa verouudistusta, jolla amerikkalaiset digijätit saataisiin maksamaan veroja tehokkaammin Eurooppaan. Julkisuuteen vuotaneen luonnoksen mukaan isoille digiyrityksille asetettaisiin väliaikaisesti 1–5 prosentin liikevaihtoon perustuva vero.

Digitaalisissa palveluissa valtioiden rajat hämärtyvät. Facebookin, Googlen ja Twitterin palveluita käytetään ympäri maailmaa, mutta yrityksillä ei välttämättä ole fyysistä toimintaa niissä maissa, joista tulosta syntyy.

Verotuksen yleinen, globaali periaate on, että voitto verotetaan siellä, mistä yrityksen arvo tulee. Mutta missä se syntyy digitaalisten palveluiden osalta?

Syntyykö se koodarin ja pelisuunnittelijan käsissä vai siellä, missä ovat asiakkaat? EU:ssa on haluja laajentaa verotuksen periaatteita siten, että veroa saataisiin kerättyä myös siellä missä ovat markkinat.

Liikevaihdon verottaminen ongelmallista.

Elinkeinoelämän keskusliiton veroasiantuntija Virpi Pasanen pitää suunnitelmaa liikevaihdon verottamisesta kestämättömänä. Verotusperiaatteiden muuttaminen voisi olla hänen mukaansa myös vastoin kansainvälisiä verosopimuksia.

Käytännössä ongelmana olisi, että verolle voisivat joutua myös tappiolliset yritykset ja yritysten veroasteet nousisivat huomattavasti.

Julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa mainitaan erikseen nimeltä tiettyjä amerikkalaisyhtiöitä, mikä alleviivaa sitä miksi verolakeja muutettaisiin.

– Jos liikevaihdon verottaminen kohdistuu nimenomaan yhdysvaltalaisyrityksiin, meillä alkaa olla jo vireillä jonkinlainen verosota kauppasodan rinnalla, Pasanen varoittaa.

EU:ssa tiedostetaan, että kestävin ratkaisu saataisiin, jos digiyritysten verotuksesta päätettäisiin globaalisti OECD:n johdolla. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, minkä takia EU etsii tilapäistä ratkaisua. Tähän ovat kannustaneet varsinkin isot jäsenmaat Saksa, Ranska, Espanja ja Italia.

Suomikin voisi menettää verotuloja.

Suomalainen elinkeinoelämä seuraa huolestuneena, mihin digitaalisen toiminnan raja jatkossa vedetään.

Laajalla tulkinnalla myös verkkokauppa tai huoltoliiketoiminta voisivat joutua verolle muualla kuin Suomessa sen takia, että digitaalista asiakasdataa säilytetään ja kootaan maan rajojen ulkopuolella.
Entä miten kävisi pelialan, joka on Suomen suurin yhteisöveron maksaja?

Nesteen verojohtaja Taru Taajamaa muistuttaa, että monilla perinteisilläkin yrityksillä on digitaalisia palveluita, jotka laajalla tulkinnalla voisivat kuulua uuden veron piiriin. Digitaalista toimintaa voisivat olla esimerkiksi tietyt kanta-asiakaspalvelut, jotka perustuvat asiakasdatan keräämiseen.

EU:n vakuuttelut järjestelyn väliaikaisuudesta eivät häntä vakuuta, sillä tilapäisratkaisu voi pysyä voimassa pitkään. Pitkällä tähtäimellä markkinan koko verotuksen perusteena voisi olla Suomen ja Euroopankin kannalta todella huono ajatus.

– Mitä ihmettä me teemme, kun Kiina ja muut keksivät tämän saman verotuksen perustaksi. Siellä on niin paljon enemmän ihmisiä, etten missään nimessä uskaltaisi tällaista lähteä kokeilemaan.

Toimittaja: STT Anniina Luotonen.

Shakkimestarin tyly arvio: ”Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi.” – Venäjällä houkuteltiin uurnille selfiekilpailulla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Yuri Kadobnov
Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi äänestämässä sunnuntaina.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kannattajat ja vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos ilmoittavat havainneensa useita epäselvyyksiä Venäjän presidentinvaaleissa.

Golos ilmoitti iltapäivällä rekisteröineensä 1 764 epäiltyä vaalivilppitapausta. Paikoitellen vaalitarkkailijoita oli estetty työskentelemästä. Sosiaalisessa mediassa levisi myös valvontakamerojen videoita, joissa äänestäjät eri puolilla Venäjää tunkevat uurniin useita äänestyslippuja. Noin 80 prosentissa äänestyspaikoista on kameravalvonta.

Navalnyin verkkosivuilla kerrottiin sadoista vilppitapauksista Moskovassa, muualla pääkaupunkiseudulla ja Pietarissa. Navalnyin liike on ilmoittanut lähettäneensä 33 000 aktiivia tarkkailemaan vaaleja. Navalnyin mukaan joillakin alueilla jopa joka viides hänen liikkeensä tarkkailijoista on heitetty ulos äänestyspaikoista.

Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova torjui epäilyt todeten, että tarkkailijat ”eivät tulkitse tilanteita oikein”. Presidentti Vladimir Putinin kampanjan tiedottaja Andrei Kondrashov lyttäsi epäilyt valheiksi.

Putin äänesti Moskovassa ja sanoi olevansa tyytyväinen ”mihin tahansa” tulokseen, joka antaa hänelle oikeuden jatkaa presidenttinä.

– Olen varma, että ohjelma, jota tarjoan, on oikea, Putin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Putinin odotetaan saavan noin 70 prosenttia äänistä. Seitsemästä vastaehdokkaasta suosituimmaksi noussee kommunistien Pavel Grudinin, joka voi kerätä noin kahdeksan prosenttia äänistä.

Navalnyita ei päästetty ehdolle ja hän on kehottanut äänestäjiä boikotoimaan vaaleja.

– Ne, jotka kuvittelevat, että tällä kertaa vääristelyä tapahtuisi vähemmän, koska Putin on jo voittanut, ovat väärässä, Navalnyi sanoi.

Entinen shakin maailmanmestari Garri Kasparov lyttäsi vaalit täydellisesti.

– Älkää kutsuko näitä vaaleiksi. Tämä on farssi. Ainoa ääni jolla on merkitystä Venäjän kaltaisessa diktatuurissa on Putinin ääni, Kasparov sanoi ABC:n haastattelussa.

Äänestysselfiellä voi voittaa

Kun voittaja on jo selvillä, vaaleissa suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, kuinka moni venäläinen viitsii käydä äänestämässä. Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysvilkkaus oli iltapäivällä noussut 52 prosenttiin.

Virallisten tahojen arvioissa vaalien äänestysvilkkauden on ennakoitu nousevan 63–67 prosenttiin. Riippumattoman Levada-keskuksen kyselyn mukaan kuitenkin vain alle 60 prosenttia venäläisistä sanoi todennäköisesti äänestävänsä.

Muun muassa kouluissa ja valtion yrityksissä ihmiset ovat kertoneet, että heitä on painostettu äänestämään. Vastaavanlaista painostusta tiedetään tapahtuneen aikaisemmissakin vaaleissa.

Kepin lisäksi potentiaalisille äänestäjille on tarjottu myös porkkanaa, kuten alennuskuponkeja sekä palkintoja parhaista äänestyspaikalla otetuista selfieistä.

”Emme tarvitse muutoksia”

Venäjä on länsimaissa harvoin otsikoissa mairittelevista syistä, mutta venäläisäänestäjiä ulkopoliittiset kohut eivät vaikuta hetkauttavan.
Valentina Popova, 77, kertoo tukevansa Putinin ulkopolitiikkaa.

– Kunnioitan häntä ulkopolitiikan takia, muuten Venäjä tuhoutuisi. Hänelle ei ole vaihtoehtoa, Popova sanoo.

Myös Antonina Kurtshatova aikoi äänestää istuvaa presidenttiä.

– Pidän hänen ulkopolitiikastaan, siinä hän tekee kaiken oikein. Mutta talouden suhteen kaikki on kamalassa jamassa, hän kertoi.

Sergei Inshakovkin, 37, kertoi äänestävänsä Putinia, vaikka ei ole nyky-Venäjän tilanteeseen tyytyväinen.

– En tiedä kenelle valittaisin. Emme tarvitse nyt muutoksia, Putinin pitää saada valmiiksi se, mitä hän aloitti, Inshakov sanoi.

Keskustelua aiheesta

Venäjän lähetystö vitsailee myrkytyssyytöksille: ”Tarvitsemme Hercule Poirotin!”

Uutiskanava ABC:n mukaan Britannian viranomaiset uskovat, että venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija saivat hermomyrkkyä Skripalin auton ilmanvaihtojärjestelmän kautta. Hermomyrkkyisku vaikutti brittiviranomaisten mukaan kaikkiaan 38 ihmiseen Salisburyssa. Useimmat uhreista saivat vain lieviä oireita. Skripalit olivat sunnuntaina edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa.

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontajärjestön OPCW:n asiantuntijat keräävät maanantaina Salisburyssa näytteitä tutkimuksia varten. Britannian ulkoministeriön mukaan tulosten valmistumisessa menee vähintään kaksi viikkoa.

Venäjän Britannian suurlähetystö vitsailee nyt myrkytysepäilyn tutkinnasta virallisella Twitter-tilillään. Lähetystö tviittasi Hercule Poirotin kuvan:

– Todisteiden puuttuessa todella tarvitsemme Poirotin Salisburyyn, lähetystö tviittaa.

Tarkkailijat ja oppositio epäilevät vaalivilppiä Venäjän vaaleissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana
Venäjän presidentinvaaleissa äänestettiin myös ulkomailla. Tässä äänestäjä tutkii ehdokaslistaa Israelissa.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kannattajat ja vaaleja tarkkaileva kansalaisjärjestö Golos ilmoittavat havainneensa useita epäselvyyksiä Venäjän presidentinvaaleissa.

Golos ilmoitti iltapäivällä rekisteröineensä 1 764 epäiltyä vaalivilppitapausta. Paikoitellen vaalitarkkailijoita oli estetty työskentelemästä. Sosiaalisessa mediassa levisi myös valvontakamerojen videoita, joissa äänestäjät eri puolilla Venäjää tunkevat uurniin useita äänestyslippuja.

Navalnyin verkkosivuilla kerrottiin sadoista vilppitapauksista Moskovassa ja pääkaupunkiseudulla.

Keskustelua aiheesta

ABC: Venäläinen ex-agentti myrkytettiin auton ilmanvaihtojärjestelmän kautta

Kuva: Lehtikuva
Britannian viranomaiset uskovat, että Sergei Skripal myrkytettiin hänen autonsa ilmanvaihtojärjestelmän kautta.

Britannian viranomaiset uskovat, että venäläinen ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija saivat hermomyrkkyä Skripalin auton ilmanvaihtojärjestelmän kautta, kertoo uutiskanava ABC.

ABC:n mukaan hermomyrkky Novitshok oli jauhemuodossa, kun sitä päätyi Skripalin BMW:hen. Novitshokia on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Hermomyrkkyisku vaikutti brittiviranomaisten mukaan kaikkiaan 38 ihmiseen Salisburyssa. Useimmat uhreista saivat vain lieviä oireita. Skripalit olivat sunnuntaina edelleen kriittisessä tilassa sairaalassa.

Brittiviranomaiset ovat pyytäneet Skripalin auton nähneitä silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä. ABC:n tietojen mukaan Skripalin nähneet silminnäkijät ovat kertoneet, että hän huusi ja käyttäytyi sekavasti pizzeriassa, ennen kuin hän ja hänen tyttärensä menivät tiedottomiksi ostoskeskuksen penkillä. Sekava käyttäytyminen sopii yhteen hermomyrkytysoireiden kanssa.

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontajärjestön OPCW:n asiantuntijat keräävät maanantaina Salisburyssa näytteitä tutkimuksia varten. Britannian ulkoministeriön mukaan tulosten valmistumisessa menee vähintään kaksi viikkoa.

CNN: Ruotsi neuvotteli Pohjois-Korean kanssa amerikkalaisten vankien vapauttamisesta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon vieraili äskettäin Ruotsissa.

Ruotsi neuvotteli Pohjois-Korean ulkoministerin kanssa kolmen amerikkalaisen vangin vapauttamisesta, kertoo uutiskanava CNN. CNN:n mukaan kolmen amerikkalaisen miehen vapauttaminen on kynnyskysymys sille, että Yhdysvallat suostuu neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa.

Kim Hak-song ja Kim Sang-duk pidätettiin viime vuonna Pohjois-Koreassa syytettyinä ”vihamielisestä toiminnasta”. Kim Dong-chulia syytetään vakoilusta. Hän on ollut vangittuna jo vuodesta 2015.

CNN:n lähteiden mukaan Ruotsi ei esittänyt Pohjois-Korealle mitään vaatimuksia, mutta painotti, että miesten vapauttaminen edistäisi asioita. Kysymys kolmen vangin vapauttamisesta oli esillä myös tammikuussa, kun Pohjois-Korean varaulkoministeri Han Song-ryol vieraili Ruotsissa.

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho neuvotteli Tukholmassa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin kanssa kolmen päivän ajan. Neuvottelut päättyivät lauantaina.

Wallströmin tiedottaja totesi uutistoimisto TT:lle, että Ruotsin Pjongjangin-suurlähetystön tehtävä hoitaa Yhdysvaltojen asioita Pohjois-Koreassa oli osa neuvotteluita, mutta ei muuten kommentoinut keskustelujen sisältöä.

Ruotsin ulkoministeriö tiedotti lauantaina, että keskustelut käsittelivät pääasiassa turvallisuustilannetta Korean niemimaalla.