Uutiset
4.6.2018 22:14 ・ Päivitetty: 4.6.2018 22:14
Kaupunginvaltuusto pohti kasvun hintaa Tampereella
Tampereen kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina talous- ja strategiaseminaariin Tampere-taloon. Tilaisuuden sävellys ei uutta tarjonnut. Jos partituuri olikin tuttu, sanoitukseen saattoi tuoda uutta sävyä tai suoruutta valtiotieteen tohtori Timo Aro.
Tuskin Tampereen kaupungin 43,5 miljoonan euron säästöohjelma oli saatu kasaan, kun ensimmäiset riitasoinnut sen riittämättömyydestä kuultiin. Ensiviulun soittajana oli asiaa junaillut konsultti, joka kertoi kaupungin säästöohjelman olevan riittämättömän. Äänenjohtajan mukaan ohjelma oli rakennettu menojen varsin pienien leikkausten varaan.
Lisätulotkin olivat osin ilmassa. Kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden harteilla – kyse oli niiden kyvystä maksaa osinkoja. Varsin vähäistä oli myös kaupungin menojen leikkaukset. Etenkin kulttuuri- ja vapaa-ajan menoista olisi kapellimestarin mukaan mahdollista leikata enemmän kuin tehtiin.
Sinänsä kyllä fiksua, ettei heti käyty hampaat irvessä minkään oganisaation menojen rinnuksiin.
Nyt kun kuluvan vuoden sote-menot osoittavat 50 jopa 60 miljoonan euron vajetta tai alibudjetointia, konsultin puheet 43,5 miljoonan säästökuurista ovat saaneet lisää kuulijoita.
Kasvua tyhjän päälle
Tampere on useita vuosia lähtenyt niin sanotussa kaupunkistrategiassaan siitä, että muuttovoitto kaupunkiin on positiivinen ongelma. “Paljon mukavampaa taistella kaupungin kasvusta aiheutuvien probleemien kuin sen kuihtumisesta johtuvien ongelmien parissa”.
Nyt näyttää kuitenkin koittavan hetki jonkinlaiselle väliarviolle. Valtiotiteen tohtori Timo Aro totesi seminaarissa, että Tamperetta on markkinoitu ja myyty muun muassa vetovoimaisena paikkakuntana, opiskelijaystävimmällä paikakkunnan maineella, rennoinpana paikkana – “ja herra ties millä muulla konstilla”.
Kaupungin vetovoimaa on kasvatettu satsaamalla matkailuun, urheilu- ja kulttuuritapahtumiin, kertomalla, että yhden euron panostus näihin sektoreihin tuo liki 10 takaisin – oliko se kahdeksan euroa, se tarkka?
Uskokoon, ken tahtoo.
Rahaa ihmisten peruspalveluihin tarvitaan
Mikäli Tampereelle tulevat turistit haluavat edelleen nähdä kesällä Tammelan torin aamukahveilla naapurissa olevasta terveyskeskuksesta ja laboratoriosta saapuneita tyytyväisiä ihmisiä, jotain tarvisi tehdä.
On muistettava, että juuri hyväksytty talouden tasapainottamisohjelma puree tänä vuonna vain reilusti alle kymmenellä miljoonalla eurolla. Seuraavina vuosina odotukset ovat suuremmat.
Uusia toimia haetaan. Lienee pakko ottaa käyttööön tehdyn säästöohjelman vielä käyttämättä olevat keinot. Sote -palvelujen asiakasmaksuihin ihan torikahveilla käytyjen keskustelujen pohjalta en koskisi.
Nekalan kirjasto voidaan toki säilyttää, jos näin saadaan katkaistua kärki muiden vastaavien palveluiden karsimisesta aiheutuvilta haukuilta. Mutta jos “sivukirjastoihin” on kilometrin sijasta matkaa viisi, kyse on muista kuin sivukirjastoista. Suvikirjastosta ehkä, kun fillarilla mennään.
Kunnallisveron korottaminen prosenttiyksiköllä toisi rahaa kaupungin “lompsaan” liki 40 miljoonaa euroa. Kaupunkilaisten enemmistö kannattaa.
Tohtori Aro
Valtiotieteen tohtori Timo Aro kertoi seminaarissa senkin, että Tampereelle muuttajien kärjesssä ovat 15-24 -vuotiaat nuoret. Monet työttömiä.
Ei siis ihme, että verutolot eivät kasva toivotulla tavalla, vaikka menossa on ekonomistien ja muiden talousviisaiden mukaan voimakas noususuhdanne.
Samaan aikaan Tampereelta “nostaa kytkintä” eniten 25-44 -vuotiaat ihmiset. Eli ammattiin valmistuneet, työpaikan omaavat ja ilmeseisti vielä vihreämmän oksan löytäneet.
Jäljelle jäävät vanhukset ja työttömät nuoret. Ei kannata odottaa kunnallisverotulojen kasvua. Kiinteistöveron nostamisella saataisiin ehkä jotain kasaan – ainakin tiiviimpää tunnelmaa.
Sitten on vielä lupaus vähentää kaupungin sinänsä ohutta organisaatiota. Hallintoa kuriin ja virat pakkaseen. Joku toki torilla kysyi mielestään ihan aiheellisesti, onko kaupungin organisaatiossa strategiaosastot ja vastaavat tarpeellisia?
Muun muassa tilastoja keräävät tutkimusosastot vaikkapa kaupunginarkiston yhteydessä tai kyljessä vosivat olla perusteltuja. Mutta, onko kannattavaa, että huippuunsa koulutetut ihmisiet miettimät kaupunkistrategioiden nimiä pohtimalla, virtaako Tampere vai Tammerkoski.
Investoinnit tarkkaan syyniin
Sote-palveluthan kaupunki mielellään turvaa, kunnes maakunnat ottavat hommat hoitaakseen. Mainitut palvelut ovat tietysti kaikkien kaupunkilaisten mielestä ykkösasia. Kaikki muut tulevat näiden palveluiden jälkeen.
Kaupunkilaisista selkeä enemmistö on valmis korottamaan veroprosenttia mainitut palvelut saadakseen.
Eri investointien tarpeellisuuttakin lienee syytä pohtia. Voisi miettiä, mitata, punnita, pohtia, mitä haitaa tai hyötyä aiheutuisi, jos esimerkiksi yksi iso hanke laitetaisiin vuodeksi jäihin. Annettaisiin vaikkapa golfin pelaajien tohista Ruotulassa kaikessa rauhassa. Kauppi-Niihamakin kiittäisi. Ja siellä kulkijat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.