Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kehysriihestä luvassa miljardiluokan lisätalousarvio – rahaa kunnille ja yritystukiin

LEHTIKUVA / HANDOUT / HEIKKI SAUKKOMAA

Koronakriisi on vienyt pohjaa hallitusohjelmalta ja sen lupauksilta, mutta näyttää siltä, että vielä tällä viikolla hallitus ei ole ottamassa taka-askelia.

Demokraatti.fi/STT

Kehysriihessä tiistaina ja keskiviikkona hallitus on keskittymässä akuutin kriisin hoitoon. STT:n tietojen mukaan hallitus on rakentamassa miljardiluokan lisätalousarviota. Lisärahaa ohjataan tiettävästi ainakin yritysten suoriin tukiin.

Maaliskuussa hallitus ohjasi ensimmäisessä lisätalousarviossaan kriisinhoitoon noin 400 miljoonaa euroa ja eduskunta kasvatti summan noin miljardiin euroon. Rahaa ohjattiin erityisesti yritysten auttamiseen ja terveyteen liittyviin menoihin.

Varsinkin kunnissa odotetaan nyt tietoa niille tulevasta lisärahasta. Kunnille tämän vuoden aikana ohjattava summa on tiettävästi nousemassa miljardiluokkaan.

Vaikeita päätöksiä siirretään loppukesän budjettiriiheen. Kehysriihessä hahmotetaan talouspolitiikan näkymää aina vuoteen 2024 saakka. Näkymä on sumuinen, sillä arviot talouden kehityksestä ja valtion velkaantumisesta elävät.

STT:n tietojen mukaan hallitus ei näyttäisi peruvan kehysriihessä päätöstä oppivelvollisuusiän nostosta eikä sen voimaantuloa oltaisi myöskään viivyttämässä kuntakentän toiveista huolimatta. Neuvottelut olivat maanantai-iltana kuitenkin vielä kesken.

Oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen on yksi hallituksen isoista, mutta myös hintavista päätöksistä. Toisen asteen maksuttomuus ja oppivelvollisuuden pidentäminen maksavat hallituksen arvion mukaan 107 miljoonaa euroa vuoden 2023 tasossa.

Uudelleen harkintaan ei ole otettu myöskään hoitotakuuta eikä vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta.

Kehysriihessä huomio kohdistuu arvioihin velkaantumisesta. Viikonloppuna valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ennakoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että velkaa saatetaan ottaa yli 20 miljardia euroa.
STT–Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE