Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Kertakäyttöpuhelimet mukaan Pekingiin – näin neuvotaan myös suomalaisia kisaajia: ”Kotimaassa olisi tallessa sitten puhtaat laitteet”

LEHTIKUVA / AFP / YUXUAN ZHANG
Kuvassa esitellään Pekingin talviolympialaisten virallisen "MY 2022" -kännykkäsovelluksen käännöstoimintoa 20.tammikuuta 2022.

Helmikuun alkupäivinä käynnistyvät Pekingin talviolympialaiset ovat Kiinalle myös suuri julkisuusponnistus, kun se pyrkii järjestämään terveysturvallisen suurtapahtuman tiiviin koronakuplan avulla. Kiinan vakavien ihmisoikeusongelmien synnyttämien diplomaattisten boikottien lisäksi julkisuuskuvaa tahraavat muun muassa huolet urheilijoiden ja muun kisaväen tietoturvasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kisojen edellä kyberturvallisuusasiantuntijat ovat varoittaneet olympiaväelle pakolliseen koronasovellukseen liittyvistä ongelmista. Toronton yliopiston tutkijat kertoivat löytäneensä sovelluksen salauksesta “yksinkertaisen, mutta hyvin vahingollisen” virheen, jonka kautta voisi vuotaa esimerkiksi henkilökohtaisia terveystietoja.

-  On syytä kysyä, johtuvatko tämän sovelluksen salausongelmat valvontaan kytkeytyvästä tarkoituksellisesta sabotaasista vai sovelluksen kehittäjän huolimattomuudesta, tutkijaryhmään kuuluva Jeffrey Knockel kirjoitti kannanotossa.

Australialainen Internet 2.0 -yhtiö varoitti, että koronasovelluksen lisäksi myös kisakuplaan luvattu sensuroimaton internetyhteys sisältää vaaran paikkoja.

-  Se että ei sensuroida, ei tarkoita, että ei tarkkailla. En tiedä ketään Kiinassa ollutta, joka ei olisi joutunut jonkinasteisen elektronisen valvonnan kohteena, yhtiön perustajajäsen Robert Potter sanoo uutistoimisto AFP:lle.

KOK: Ei erityisiä haavoittuvuuksia

Pekingissä olympialaisten organisointikomitean mukaan kyberuhkaväitteissä ei ole perää ja huolet ovat turhia. Myös Kansainvälinen olympiakomitea KOK on todennut, ettei kisajärjestäjän tietoturvasta ei ole löydetty erityisiä haavoittuvuuksia.

Tietoturvavakuuttelu ei ole purrut kaikkialla. Esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada ja Australia ovat ohjeistaneet urheilijoitaan jättämään henkilökohtaiset matkapuhelimet kotimaahan ja matkustamaan Kiinaan kisamatkan jälkeen hävitettäviksi tarkoitettujen niin sanottujen kertakäyttöpuhelimien kera.

Euroopassa samanlainen ohjeistus on tiettävästi annettu kisajoukkueille myös Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa. Ruotsin olympiakomitea ilmoitti hankkivansa 250 urheilijalle ja kisajoukkueen johtajille Pekingissä käytettävät puhelimet.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan kisojen tietoliikenneinfrasta vastaavat muun muassa Huawei, China Unicom ja Iflytek, joista jokainen on joko talouspakotteiden tai kaupankäyntikiellon kohteena Yhdysvalloissa.

Suomikin ohjeistaa kakkospuhelimien käyttöön

Myös Suomen Olympiakomitea suosittelee jättämään Suomeen sellaiset mobiililaitteet, joita ei välttämättä tarvita matkan päällä. Olympiakomitean viestintäjohtaja Mika Norosen mukaan kilpailijoita on ohjeistettu mahdollisuuksien mukaan ottamaan mukaan vanhempi puhelin tai tietokone, joka ei ole Suomessa päivittäisessä käytössä.

-  Ettei laitteen rikkoutuessa tai hävitessä mene paras rauta hukkaan, mutta myös tietoturvasyistä, että kotimaassa olisi tallessa sitten puhtaat laitteet ja puhtaat tiedostot, Noronen kertoo STT:lle.

Norosen mukaan Kiinaan liittyvät haasteet ovat tiedossa, mutta kisojen tietoturvaolosuhteet eivät hänen mukaansa dramaattisesti eroa muista kisoista, joissa suomalaisurheilijat ovat viime vuosina mitelleet.

-  Tietoturvakysymykset on syytä ottaa vakavasti, mutta todellisia ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin voidaan saada aikaan vain yhdessä rintamassa KOK:n johdolla.

STT – Mika-Matti Taskinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE