Politiikka
6.3.2018 16:19 ・ Päivitetty: 6.3.2018 16:19
”Kertoo huonosta harkintakyvystä” – SDP:n Rinne kritisoi Iltalehdessä lastentarhanopettajien surkeita palkkoja
Maanantaina tuli julkisuuteen, että pääkaupunkiseudun kaupungit, Espoo, Helsinki ja Vantaa, ovat laatineet ”herrasmiessopimuksen”, jonka mukaan yksikään kaupunki ei nosta lastentarhanopettajien palkkoja. Asiasta kertoi ensin Yle.
Tänään kaupunkien henkilöstöjohtajat kiistivät tiedotteessaan palkkakartellin.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ota suoraan Iltalehden haastattelussa kantaa ovatko sopimus tai kartelli totta. Hän kuitenkin huomauttaa, että lastentarhanopettajien palkat eivät ole juurikaan nousseet sopimuskorotuksia lukuun ottamatta.
– Mitä olen ymmärtänyt tilastoista, on selvää, että palkkataso on ollut stabiili eli sopimuskorotusten lisäksi ei ole ollut kovin merkittävää ansiokorotusta, Rinne sanoo Iltalehdelle.
Hän moittii haastattelussa työnantajapuolta lastentarhanopettajien palkkojen alhaisuudesta.
– Kertoo työnantajapuolen huonosta harkintakyvystä, kun ei arvosteta tulevaisuuden kannalta tärkeää työtä. Minua ainakin huolestuttaa, että varhaiskasvatuksen ydinryhmä eli lastentarhanopettajat ovat alipalkattuja.
Tällainen palkkataso on selkeästi häpeällistä aliarvostusta.
Lisää aiheesta
Lastentarhanopettajien koulutus on kolmevuotinen korkeakoulututkinto. Pääkaupunkiseudulla lastentarhanopettajien kuukausipalkka on noin 2 300 euroa.
– Kyllä siitä, että ihmiset kouluttautuvat, pitäisi palkita myös palkan muodossa. Tällainen palkkataso on selkeästi häpeällistä aliarvostusta tehtävän merkitykseen verrattuna, Rinne lataa IL:n haastattelussa.
Alhainen palkka ei myöskään houkuttele töihin: Ylen mukaan pääkaupunkiseudulla on tälläkin hetkellä täyttämättä noin 600 lastentarhanopettajan paikkaa.
Rinne huomauttaa, että Suomessa on edelleen miesten ja naisten välillä perusteeton noin parinkymmenen prosentin palkkaero.
Hänen mukaansa asian korjaamiseksi on ollut ”yhteinen tahtotila jo vuosikymmeniä”, mutta se ei ole tuottanut tuloksia.
– Poliitikkojen ei pitäisi sotkeutua palkkaratkaisuihin, mutta tämä epäkohta pitää saada korjattua. Työmarkkinaosapuolien olisi tärkeää kyetä hahmottamaan tämä tilanne ja politiikan puolelta pitää tulla siihen tukea, Rinne painottaa IL:n haastattelussa.
Rinne sanookin, että poliitikot voisivat helpottaa lastentarhanopettajien ja muiden matalapalkka-aloilla työskentelevien taloudellista ahdinkoa veroratkaisuilla.
– Lähivuosina on mietittävä verotuksellisia keinoja palkkatasa-arvon korjaamiseen. Se on hankalaa ja vaikea, mutta pakko sitä on miettiä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.