Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskeisillä terveysfirmoilla ei hätää – tulee sote nyt tai ei: “Ei kunnan ahdinkoa voi ehdoin tahdoin alkaa syventää”

Myllerrys suomalaisessa sote-kentässä jatkuu, vaikka sote-uudistus rysähtäisi jälleen kerran karille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jos uudistus kaatuu, kuntien sote-ulkoistusten uskotaan jatkuvan. Muutaman vuoden uusi lykkäys uudistukseen muuttaisi sote-kenttää sirpaleisemmaksi, mikä ei ainakaan helpota uudistustyötä jatkossa.

Uudistukseen joudutaan kuitenkin nopeasti palaamaan, sillä ikääntyminen, leveämpien hartioiden tarve ja kustannusten kasvun hillitseminen vaativat sote-uudistusta muodossa tai toisessa.

Syvällä suomalaisessa terveysbisneksessä oleva LähiTapiola kertoo varautuneensa niin soten toteutumiseen kuin sen kaatumiseenkin. LähiTapiolan kehitysjohtaja Harri Aho uskoo, että paljon spekuloitu ulkoistusaalto tapahtuu, jos sote kaatuu. Hän uskoo näin tapahtuvan, vaikka ulkoistuksia rajoittavat määräaikaiset rajoituslait. Aho näkee, että paine lakeja vastaan kasvaisi. Osalla kunnista omat rahkeet eivät tahdo riittää perusterveydenhuollon järjestämiseen.

– Kysymys kuuluu, mitä tapahtuu rajoituslaille, mitä sille tehdään. Ei kunnan ahdinkoa voi ehdoin tahdoin alkaa syventää, Aho sanoi.

LähiTapiola omistaa Pihlajalinnasta noin neljänneksen, ja Mehiläisessä sen omistus on asettumassa noin 20 prosenttiin.

“Isojen sote-ulkoistusten ongelma on, että ne kirjaimellisesti sementoivat järjestelmää.”

Lisää aiheesta

Terveysbisneksessä on nähty paljon yrityskauppoja ja omistusjärjestelyjä viime aikoina. Keskeiset terveysfirmat ovat monipuolistaneet toimintaansa niin, että ne ovat hyvissä asemissa, toteutuipa sote-uudistus nyt tai ei.

– On päivänselvää, että terveystoimijat näkevät suurimman kasvun terveydenhuollossa tulevan seuraavaksi yhteistyöstä julkisen sektorin kanssa, Aho sanoi.

Vakuutusmiehenä hän myös muistuttaa, että erilaisten terveysvakuutusten kasvu jatkuu tasaisena koko ajan.

Yksityisiä sote-markkinoita tutkinut yliopistonlehtori Liina-Kaisa Tynkkynen arvioi, että isojen sote-ulkoistusten ongelma on, että ne kirjaimellisesti sementoivat järjestelmää.

– Sen takia niitä pelätään, koska järjestelmän uudistaminen voi tulla koko ajan hankalammaksi. Se ei kuitenkaan minusta voi olla pelkkä syy tämän nykyisen esityksen läpiviemiseen, vaan voisi miettiä muitakin keinoja pyrkiä blokkaamaan (estämään) koko järjestelmän kannalta epäedullista kehitystä, jos nyt käsittelyssä oleva esitys ei mene läpi, Tynkkynen sanoi.

“Lykkäys ei olisi katastrofi.”

Tynkkysen mielestä uudistusta ei kuitenkaan pidä runtata väkisin läpi, koska parin vuoden lykkäys näin isossa uudistuksessa ei ole katastrofaalinen asia. Jos uudistus nyt kaatuisi, Tynkkynen rakentaisi seuraavaa yritystä nyt esitetyn maakuntamallin varaan.

– Vihdoin on päästy keskustelemaan muista kuin kuntapohjaisista ratkaisuista. Jos tämän maakuntamallin taakse saataisiin laajempi parlamentaarinen tuki, näkisin sen kestävänä ratkaisuna. En tiedä, kuinka kestävä on tämä ratkaisu, jossa uudistuksella on hirvittävän iso vastustus,Tynkkynen sanoo.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan lähipäivinä lausuntoa kiistellystä valinnanvapaudesta. Juuri valinnanvapautta kokoomus on vaalinut uudistuksessa. Jos valinnanvapaus ei etene suunnitellusti, voi hyvinkin olla, että koko sote-uudistuksen ja hallituksen jatko joutuu vaakalaudalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE