Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Keskisormea on näytetty riittävästi” – Zyskowicz käyttäisi kuukauden työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvotteluun

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz väläytti eduskunnan eilisessä tiedonantokeskustelussa kuukauden aikaikkunaa, jossa työmarkkinajärjestöt ja hallitus voisivat yrittää ratkaista kiistaa irtisanomislaista.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Tässä on noin kuukausi aikaa, ennen kuin tämä esitys on täällä eduskunnassa. Mikään ei estä käyttämästä tätä aikaa ammattiyhdistysliikkeen puolella siihen, että valmistelevat omaa esitystä tämän tilanteen laukaisemiseksi. Omaa esitystä, jossa pienyrittäjän työllistämiskynnystä pyritään helpottamaan jollakin sellaisella keinolla, joka heidän mielestään on perustellumpi, joka voi liittyä esimerkiksi koeaikoihin tai voi liittyä paikalliseen sopimiseen, Zyskowicz sanoi eilen ja heitti palloa ay-liikkeelle.

SDP:n kansanedustaja, entinen työministeri Lauri Ihalainen tarttui Zyskowiczin ajatteluun täysistunnossa ja näki siinä ilmeisesti ainakin pienen valonpilkahduksen siitä, että hallitus voisi vihdoin alkaa etsiä pattitilanteeseen ratkaisua.

– Nyt se iso kysymys tämän päivän keskustelusta kuuluukin: onko hallitus tällä tiedonannollaan ja siihen liittyvällä äänestyksellä sitomassa omat sovinnontekemisen eväät tämän kyseisen irtisanomisturvaa heikentävän lain ympärille, vai onko tämän jälkeen mahdollista hakea puhtaalta pöydältä ilman ennakkoehtoja ennen lain tuloa tänne eduskuntaan joitain yhteisiä uusia korvaavia ratkaisuja, joilla on myös työllisyyskynnystä ja työllistämistä parantavia vaikutuksia? Ymmärsin, että edustaja Ben Zyskowicz vähän tapaili tätä samaa asiaa, Ihalainen sanoi.

Työntekijäjärjestöt ovat kuitenkin nimenomaan vedonneet siihen, että irtisanomislain valmistelu keskeytetään ja neuvotteluja työllisyyden parantamiseksi jatkettaisiin puhtaalta pöydältä. Aivan tähän Zyskowiczilla ei tunnu olevan valmiutta.

Zyskowicz muotoilee tänään Demokraatille eduskunnassa näkevänsä hänen ja Ihalaisen ajattelussa yhteistä henkeä tai ajatusta siihen, että kiista voitaisiin ratkaista niin hallitusta kuin työmarkkinajärjestöjä tyydyttävällä tavalla.

“Mikäänhän ei estäisi käyttämästä tätä kuukautta.”

Zyskowiczin mukaan irtisanomislakia, tai pienyrittäjien työllistämishanketta kuten hän itse asian muotoilee, on yhä vietävä eteenpäin.

– Sanoin (eilen) ja sanon edelleen, että kun tässä menee noin kuukausi ennen kuin hallituksen esitys on valmis annettavaksi eduskuntaan, niin mikäänhän ei estäisi käyttämästä tätä kuukautta. Ammattiyhdistysliike tulisi sillä tavoin vastaan, että se ei ensinnäkään vaatisi hallituksen antautumista kuten tähän saakka eli sitä, että hallituksen pitää lopettaa tämän asian valmistelu. Ja toiseksi se toisi esiin joitakin muita elementtejä, joista se olisi valmis keskustelemaan pienyrittäjien työllistämiskynnyksen alentamiseksi, joilla sitten korvattaisiin tämä nyt esillä oleva esitys. Itse mainitsin puheessani esimerkiksi koeajan pidentämisen ja paikallisen sopimisen lisäämisen.

Tämän rinnalle Zyskowicz nostaa esiin myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) eilen A-studiossa mainitseman työaikalain ja paikallisen sopimisen edistämisen höystettynä oikeudellisen avun antamisesta yrittäjille.

– Ei pääministerikään esittäessään eilen televisiossa varmasti nähnyt, että tämä olisi ristiriidassa sen kanssa, mitä nyt tehdään tässä irtisanomisasiassa tai palkkaamisasiassa… Toisin sanoen se, että nyt tätä valmistellaan ja viedään eteenpäin ei mielestäni eikä ilmeisesti pääministerinkään mielestä estä sitä, että löytyisi yhteisymmärrys jostakin muusta lainsäädäntömuutoksesta, joka edistäisi samaa asiaa eli työllisyyttä, Zyskowicz sanoo.

Tosin koko hallituksen irtisanomislain työllistämisvaikutuksista ei ole juurikaan näyttöä, jos lainkaan.

“Tässä ei nyt kannata kenenkään nyt näyttää mihinkään suuntaan keskisormea.”

Mikäli Sipilän eilinen esitys sisältää ajatuksen luottamusmiesvaltuutetusta ja yleissitovuuteen kajoamisesta, eikö kyseessä ole lähinnä keskisormen näyttäminen työntekijäjärjestöille?

– Tässä ei nyt kannata kenenkään nyt näyttää mihinkään suuntaan keskisormea. Minä luulen, että sitä on ihan riittävästi nyt erilaisilla toimilla näytetty. Ainakin koen, että tänne poliittisen päätöksentekijöiden suuntaan on riittävästi näytetty, että viime kädessä päätösvalta lainsäädännöstäkään ei olisikaan eduskunnalla, vaan olisi tuolla turuilla ja toreilla. Eli tässä ei ole kyse mistään keskisormen näyttämisestä, Zyskowicz kiistää.

Suomen Yrittäjät on jyrännyt ajatusta, että jatkossa myös liittoihin kuulumaton luottamusmiesvaltuutettu voisi hoidella paikallista sopimista, mikä luonnollisesti närästi ankarasti muissa työmarkkinajärjestöissä, kun asiasta aikanaan neuvoteltiin. Sipilä yritti tuolloin tarjota SY:lle asiassa jonkinlaista kompromissiesitystä.

Zyskowicz ei kuitenkaan edelleenkään innostu, että hallitus myös itse vetäisi irtisanomislakiesityksen pois ja lähtisi neuvottelemaan puhtaalta pöydältä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Eikö se olisi järkevää?

– Mitä tässä vaiheessa tarkoitetaan puhtaalta pöydältä? Jos edellytetään, että puhdas pöytä syntyy siten, että hallitus vetää tämän nyt puheena olevan lainsäädäntöhankkeen pois pöydältä eli ilmoittaisi keskeyttävänsä tämän valmistelun ja peruvansa tämän valmistelun, niin se olisi juuri sellainen hallituksen eräällä tavalla antautumista vaativa ja sovun löytämistä vaikeuttava ennakkoehto.

– Jos syntyy ratkaisu, joka hallituksen mielestä täyttää ne pyrkimykset, jotka hallituksen esityksessä on ja ajaa saman asian, niin sitten on esillä se, että perutaan nyt esillä oleva hanke, mutta ei etukäteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE