Politiikka

”Keskussairaalan potilasasiakirjojen virheet ovat tulleet ilmi sen jälkeen, kun…” – sd-edustaja kysyy potilasasiakirjojen oikeellisuudesta ja korjaamisesta

Jukka-Pekka Flander
SDP:n Satu Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n Satu Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta.
Jukka-Pekka Flander
SDP:n Satu Taavitsainen vaatii potilasasiakirjojen oikeellisuutta.

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen jätti ministerille kirjallisen kysymyksen potilasasiakirjojen oikeellisuudesta ja korjaamisesta.

– Mikkelin keskussairaalan potilasasiakirjojen virheet ovat tulleet ilmi sen jälkeen, kun potilastietojen kanta-arkistot avattiin sähköisessä muodossa kaikkien potilaiden saataville. Virheelliset kirjaukset ja väärät väittämät ovat potilaiden mukaan hankaloittaneet heidän hoitoaan ja hoitovirheiden käsittelyä monin eri tavoin. Kaikkia virheellisiä kirjauksia ei ole myöskään korjattu.

Kenestäkään henkilöstä ei saa olla viranomaisten tiedostoissa virheellisiä tietoja, korostaa Taavitsainen.

– Lääkäreiden kirjaukset ovat usein sosiaaliturvan, etuuksien, palveluiden, lupien, ajokortin ym. kansalaisille tärkeiden asioiden perusteina. Suomessa on voitava luottaa siihen, että ihmisten asiat kirjataan oikein.

Suomessa on voitava luottaa siihen, että ihmisten asiat kirjataan oikein.

Taavitsainen peräänkuuluttaa kirjaamiskäytäntöjen kehittämistä ja potilaiden ottamista mukaan osallisiksi prosessiin.

– On tullut myös ilmi, että potilaskertomusten korjaaminen on erittäin hankalaa. Kirjaukset lukkiutuvat järjestelmään hyvin pian kirjaamisen jälkeen ja potilaan tulee osoittaa korjauspyyntö kuntayhtymän terveyspalvelujen johtajalle, joka päättää onko potilaan pyyntö perusteltu vai ei. Mikäli perusteita löytyy, johtaja tilaa korjauksen sairaalan ulkopuoliselta it-alan yritykseltä, hän kertoo.

– Tilanne on mielestäni vakava ja kysyin kirjallisesti ministeriltä, onko hän tietoinen potilasasiakirjoissa ilmenevien virheiden yleisyydestä, ja mitä voidaan tehdä niiden ennaltaehkäisemiseksi ja korjaamiseksi ja pitääkö ministeri soveliaana sitä, että korjaaminen on hankalaa ja korjauksen suorittaa ulkopuolinen it-yritys.

Taavitsainen kysyy myös, tulisiko potilaiden osallisuutta omassa asiassaan lisätä ja mitä ministeri aikoo tehdä, jotta potilaiden oikeusturva ja kohtelu potilasasiakirjojen kirjaamisessa ja korjauksissa on yhdenvertaista ja luotettavaa joka puolella Suomea.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat