Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat pantiin antamaan kouluarvosanoja Sipilälle – tällaiset arvosanat entinen pääministeri sai

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni valmistautuivat Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä järjestettyyn avoimeen puheenjohtajatenttiin Sanomatalossa Helsingissä.

Ilta-Sanomat järjesti tänään Helsingin Sanomatalossa puheenjohtajatentin keskustan puheenjohtajaehdokkaille elinkeinoministeri Katri Kulmunille ja puolustusministeri Antti Kaikkoselle.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suuria eroja ehdokkaiden välille ei taaskaan tullut.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala väänsi ja käänsi parhaansa ja kävi nopeassa tahdissa läpi tukun tiukkoja kysymyksiä.

Kulmuni ja Kaikkonen pohtivat kiinnostavasti etenkin Kanava– ja Suomen Kuvalehdessä julkaistua keskustakonkarien kirjoitusta.

”Politiikan suunnittelu ja puolueen johtaminen ovat liukuneet laajan organisaation ohjelma-, koulutus- ja vaikuttamistyön parista ja puolue-elimistä ’johtoryhmään’. On jopa havaittavissa, että politiikan johto on liukunut puoluehallitukselta ja työvaliokunnalta eduskuntaryhmän kautta ministeriryhmälle ja johdon avustajille”, 1ntinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Seppo Kääriäinen, entinen puoluesihteeri Pekka Perttula sekä kuntapoliitikko ja entinen piirijohtaja Ossi Martikainen kirjoittivat analyysissaan.

Antti Kaikkonen myönsi, että arviossa on totuuden siemen.

– Se ei ole hyvä tilanne. Keskustassa pitää lähteä siitä, että se linja tulee sieltä jäsen- ja kannattajakunnalta. Tässä on varmasti parantamisen varaa.

Lisää aiheesta

Katri Kulmuni totesi, että pääministerin tehtävät ovat sellaisia, että aikataulut ovat aika mahdottomia.

– Taitaa olla niin, että Antti Rinne (sd.) on siellä Suomen vihatuimpien poliitikkojen listalla nykyään aika korkealla sijoituksella, Kulmuni totesi ja sanoi tällaisen kehityksen seuraavan pääministereitä aina perässä.

Kulmunin mukaan torstaipäivät ovat monien puolue-elinten kokoontuessa sellaisia, jotka pitää varata puolueelle ja sen strategialle ja ohjelmalle.

Torstaisin ovat koolla muun muassa puoluehallitus, työvaliokunta sekä eduskuntaryhmä.

– Ehkä keskustalle kävi, että me voitimme vaalit. Laitoimme Suomea kuntoon mutta sitten alettiinkin miettiä, että mitäs seuraavaksi. Ja tilanne on nyt tämä, Kulmuni totesi puolueestaan, jonka kannatusluvut ovat pyörineet nyt 12 prosentin tietämissä.

“Pitihän siinä lähteä muutosta hakemaan muutosta.”

Haapala pyysi Kaikkosta ja Kulmunia myös antamaan entiselle pääministerille ja vielä hetken puoluetta johtavalle Juha Sipilälle arvosanat. Kulmuni antoi Sipilälle pääministerin tehtävien hoidosta 8 ja puoluejohtajan työstä 7. Kulmunin mukaan paljon asioita jäi myös tekemättä, mutta se ei ole yhdestä miehestä tai naisesta kiinni.

– Kun Sipilää paljon moititaan, välillä tuntuu unohtuneen se, missä tilanteessa Suomi oli silloin kun Sipilän hallitus aloitti, Antti Kaikkonen sanoi viitaten muun muassa hallituskauden aikaiseen työllisyyden kasvuun.

– Pitihän siinä lähteä muutosta hakemaan muutosta, Kaikkonen näkee ja muistutti työllisyyden nouseen 130 000:lla. Myös Kulmuni antoi tässä mielessä Sipilälle kiitosta.

Kaikkosen mukaan virheitäkin tapahtui, mutta kun Sipilää muistetaan, voi todeta että ”kyllä kuulkaa jotain meni oikeinkin”.

Kaikkonen antoi Sipilälle arvosanat 8 1/2 ja 7 1/2 ja sanoi uskovansa tämän kauden maineen vielä parantuvan.

Myös entisen keskustaministerin Anne Bernerin nimitystä ruotsalaisen finanssijätti SEB:n hallitukseen käsiteltiin.

Kulmuni näki, että tämä asia saattoi tuota vielä siivun lisää keskustan romahdukseen ja jälkikäteen ajateltuna Bernerin lähtö Sipilän hallituksesta olisi voinut tapahtua aiemmin.

“Keskusta on ihmisyysliike, perussuomalaisilla on vähän erilainen käsitys siihen.”

Kumpikaan keskustan puheenjohtajaehdokkaista ei torju ehdottomasti yhteistyötä nykymuotoisen Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa.

– Minusta ei ole kategorisesti järkevää, että eristetään mitään liikettä, Katri Kulmuni sanoi nähden yhteistyön mahdolliseksi.

Hän arvioi kuitenkin, että keskustan ja perussuomalaisten käsitys ihmisyydestä on erilainen.

– Keskusta on ihmisyysliike, perussuomalaisilla on vähän erilainen käsitys siihen.

Kaikkosen vastaus oli kovin samanlainen:

– En torju kategorisesti yhteistyötä perussuomalaisten kanssa enkä muidenkaan puolueiden kanssa. Kyllä keskusteluyhteys täytyy olla ja periaatteellinen valmius yhteistyöhön, jos ohjelmakysymyksistä sovitaan. Ihan helppoa se ei välttämättä olisi.

Kaikkonen kommentoi myös sitä, oliko hallitustunnustelutilanteessa yhteydenpitoa myös porvarihallituksen tekemiseksi.

– Kyllä kieltämättä voi sanoa, että jotakin tunnustelua naapureitten puolelta oli, mutta lähdimme siitä, että mennään tämän demokraattisen prosessin mukaan mikä on hyvä käytäntö. Suurin eduskuntapuolue aloittaa tunnustelut ja katsoo, saako valmista aikaiseksi.

Keskusta valitsee Juha Sipilän seuraajan 7.9.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE