Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Kestävään rauhaan päästään vain, jos mikään väestönosa ei koe itseään syrjityksi” – Haatainen haluaa lisää naisia rauhanneuvottelijoiksi

Jukka-Pekka Flander

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) toivoi lisää naisia rauhanvälittäjiksi ja -neuvottelijoiksi puhuessaan maailman naispäättäjien konferenssissa Islannissa.

Demokraatti

Demokraatti

– On tärkeää, että myös haavoittuvassa asemassa olevilla naisilla ja tytöillä on tasavertainen mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, olipa sitten kyse politiikasta, taloudesta, turvallisuudesta tai sosiaalikysymyksistä, ja konfliktitilanteissa olla mukana pöydissä, joissa rauhasta neuvotellaan. Kestävään rauhaan ja kehitykseen päästään vain, jos mikään väestönosa ei koe itseään syrjityksi, Haatainen totesi.

Naisten osuuden lisääminen rauhanvälitystyössä ja rauhanvälittäjinä toimivien naisten tukeminen on yksi Suomen ulkopolitiikan tavoitteista, ja Haataisen mukaan myös poliitikkojen asiantuntemusta kannattaisi käyttää hyväksi, kun yhteiskuntia rakennetaan uudestaan konfliktien jälkeen.

–Kansanedustajat tietävät, miten päätöksentekoprosessi käytännössä toimii, miten rekrytoidaan ja koulutetaan ehdokkaita, miten käydään vaalikampanjoita ja hallitusneuvotteluja, ja miten oppositiossa toimitaan, hän luetteli.

Puheessaan Haatainen korosti demokratian merkitystä ylipäätään ja huomautti, että menestyneimmät yhteiskunnat ovat demokratioita.

– Demokraattisten valtioiden todennäköisyys joutua sotaan on myös muita pienempi siitä yksinkertaisesta syystä, että sodanjulistukseen tarvitaan kansan tuki ja parlamentin enemmistö. Demokratia ja rauha kulkevat käsi kädessä hyödyttäen toisiaan.

Haatainen harmitteli, että demokratiaa ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestelmää vastaan hyökätään nyt monelta suunnalta samaan aikaan, kun naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo kyseenalaistetaan.

Toisessa puheenvuorossaan Haatainen käsitteli YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin naisten aseman parantamiseksi tekemän vetoomuksen vastaanottoa eri parlamenteissa.

Suomesta Haatainen kertoi, että naiset saivat täydet poliittiset oikeudet jo vuonna 1906 ja että naisten osuus kansanedustajista on nyt korkeampi kuin koskaan. Hän kertoi myös eduskunnan naisverkoston puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä ja lainsäädännön sukupuolivaikutusten arvioinnista jo valmisteluvaiheessa.

– Mutta maailma ei ole valmis meilläkään. Suomessa haasteita ovat muun muassa lähisuhdeväkivalta, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen, palkkatasa-arvo ja naisten osuus liikeyritysten johtopaikoilla. Yhtenä askeleena eteenpäin etsimme lainsäätäjinä parhaillaan keinoja, joilla sukupuolivaikutukset otettaisiin paremmin huomioon valtion talousarvion laatimisessa, hän kertoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE