Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ketkä lähtevät hallitustunnusteluihin? – tässä eduskunnasta pudonneen Antti Rinteen arviot: “Petteri on sen laatuinen porvari, että…”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Varapuhemies Antti Rinne (sd.).

SDP:n entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri, varapuhemies Antti Rinne sai Uudeltamaalta reilut 3 500 ääntä eikä onnistunut uusimaan mandaattiaan jatkaa eduskunnassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Rinne toteaa äänimäärän olleen pienempi kuin hän odotti, mutta painottaa samalla nöyrästi, että äänestäjät ovat asian näin ratkaisseet ja näistä päätöksistä ei voi valittaa.

– Tämän mukaan mennään, Sisu-koiran kanssa lenkiltä puhelimitse tavoitettu Rinne kommentoi aamulla Demokraatille.

Rinne lisää myös, että hänestä on hienoa, että SDP:stä Pinja Perholehto ja Eemeli Peltonen nousivat uusina nuorina kasvoina eduskuntaan Keski-Uudeltamaalta.

Rinne oli ennen vaaleja todennut, että mikä tahansa kolmesta kärkipuolueesta voi voittaa ja järjestys voi olla mikä vain. Tilanne oli loppuun asti tiukka, kokoomus sekä perussuomalaiset jäivät niukasti SDP:n edelle.

– Meidän vaalityö ja kampanja oli hieno. Ihmiset olivat meihin aika tyytyväisiä kentällä pääsääntöisesti. Kampanjatiimit tekivät tosi vahvaa työtä. Pääministeripuolueen asemasta huolimatta ääniosuus on lähes sama kuin voittajallakin. Ei minun mielestäni voi valittaa SDP:n tulosta.

VAALEISSA puhuttiin paljon taktisesta äänestämisestä. SDP:tä koetti pääministeripuolueen paikalle äänestää todennäköisesti niin vihreitä kuin vasemmistoliittoakin aiemmin kannattaneita. Tosin on myös arveltu kokoomuksen saaneen taakseen vihreiden kannattajia.

Lisää aiheesta

Rinne toteaa, että jokaisissa vaaleissa äänestäjät äänestävät taktisesti oman järkensä ja tahtonsa mukaan.

– Ei näissä vaaleissa ollut mitään sen kummempaa tässä suhteessa. Jos on ollut niin, että ne jotka ovat aiemmin äänestäneet vasemmistoliittoa ja vihreitä, ovat päättäneet äänestää demareita siitä syystä, että SDP:stä voisi tulla pääministeripuolue vastavoimana kokoomukselle tai perussuomalaisille, onko se sen kummempaa taktista äänestämistä? Ne ihmiset ovat nähneet, että SDP on puolue, jota voi äänestää.

Vaalien jälkeen pohditaan myös, millaisen viestin kansa antoi vaaleissa. On muun muassa nähty, että kansa haluaisi porvarihallitusta ja lopettaa rinneläisen talouspolitiikan.

– Iso juttu tässä vaalituloksessa on se, että median ja valtiovarainministeriön avittamana Petteri (Orpo) onnistui kääntämään keskustelun talouteen ja vähän niin kuin pelottelemalla ihmisiä velalla ja antamalla ehkä vähän väärää kuvaa siitä, mikä meidän velkatilanteemme tosiasiassa on. Tämä oli ehkä syy, mikä nosti Petterin ykköseksi, Antti Rinne sanoo.

Rinne lisää, ettei kyse ole syytöksistä ja että VM:kin on tehnyt virkatyötään

– Sanon vain, että VM:n ulostulot tukivat sitä ajattelua, että tässä on nyt tehtävä mittavia leikkauksia velkaantumisen suhteen. Minä olen edelleen sitä mieltä, että velkaantumista ei saada pysyvästi taitettua eikä meidän talouttamme pysyvästi kuntoon vaarantamatta hyvinvointivaltiota, jos lähdetään leikkaamaan Petterin puhumalla tavalla. En oikein jaksa uskoa, että Orpokaan nyt vaalivoittajana pystyy lähtemään tekemään sitä.

RINTEELLÄ on neljän vuoden takainen kokemus hallitustunnustelujen ja -neuvottelujen vetämisestä. Tässä suhteessa hän on oikea henkilö arvioimaan, millaisia ajatuksia kokoomuspomon päässä tällä hetkellä liikkuu. Todennäköiset hallitusvaihtoehdot ovat kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakentuva porvarihallitus tai kokoomuksen ja SDP:n varaan pystytettävä sinipuna.

– Orpo miettii (hallitustunnustelujen) kysymyksiä. Sitten kun ne tulevat, niistä sitten kohtalaisen selvästi näkee, kumpaan suuntaan hän on kallistunut ajatuksissaan. En osaa sanoa tällä hetkellä, mitä hän loppujen lopuksi ajattelee yhteistyöstä, mutta Petteri on sen laatuinen porvari, että hänelle voisi hyvin sopia sinipunakin, mutta en tiedä, mikä paine omassa puolueessa on porvarihallituksen tekemiseen.

Hallitustunnustelukysymyksiin annetut puolueiden vastaukset vaikuttavat myös Rinteen arvion mukaan melko paljon siihen, keiden kanssa Orpo lähtee hallitusta yrittämään.

– Perussuomalaisten kanssa EU-politiikka, maahanmuutto ja ympäristöasioissa heillä on varmasti vaikea löytää yhteisymmärrystä ja meidän kanssa, jos Orpon lähtökohta oikeasti on mittavien leikkausten toteuttaminen yhdessä vaalikaudessa tai kahdessa. Se kyllä hankaloittaa meidän kanssa.

Rinne myöntääkin, että hänen on vaikea ennustaa, mihin suuntaan Orpo lähtee.

– Niin kuin sanoin, kysymykset, jotka hän asettaa, paljastavat kyllä aika paljon suuntaa, mistä hän kuvittelee saavansa parhaan mahdollisen hallituksen omista lähtökohdistaan.

Mitä luulet elinkeinoelämän viestivän Orpolle, millaista hallitusta sieltä toivotaan?

– Luulen, että siellä ulkomaalaiseen työvoimaan liittyen halutaan esimerkiksi tarveharkinnan poistamista. Siinäkin kysymyksessä Petterin on vaikea ratkaista, kun molemmat mahdolliset pääkumppanit (perussuomalaiset ja SDP) hallitukseen ovat sitä mieltä, että tarveharkinnasta ei pidä luopua. En minä osaa sanoa, vakautta varmaankin (elinkeinoelämä toivoo). Osa elinkeinoelämästä varmaan näkee, että vakautta on se, että demareiden kanssa. Osa näkee että Petteri pystyy ohjailemaan hallitusta paremmin, jos perussuomalaiset on siellä mukana, kun tulee epävakaampi pohja.

JULKISUUDESSA on puntaroitu paljon vaihtoehtoa, jossa kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituksessa olisivat mukana kristillisdemokraatit ja RKP.

– Jos peruslinja olisi se, mitä on kokeiltu vuosien ja vuosikymmenten mittaan, että leikataan ja kurjistetaan hyvinvointivaltiota ja ihmisten arkea, ei tästä tule helppoa aikaa. SDP:lle se tarjoaisi oppositiossa mahdollisuuden tarjota selkeästi omaa vaihtoehtoaan tulevaisuuteen, Rinne pohdiskelee seurauksia tällaisesta mahdollisesta porvari- tai oikeistohallituksesta.

Samalla Rinne miettii Suomen poliittista painopistettä ja sen muutoksia yleisemminkin:

– Joku toimittaja analysoi hyvin, että tämä on ollut vähän heiluriliikettä. (Juha) Sipilä (kesk.) vei hyvin oikealle hallituksellaan Suomen politiikan. Sitten kun itse tulin pääministeriksi ja tein ohjelman, siinä tilanteessa mentiin merkittävästi vasemmalle politiikan sisällössä. Nyt taas näyttäisi siltä, että tämä vaalitulos tuottaa aika ison siirtymän oikealle poliittisessa ajattelussa.

RKP on linjannut, ettei se lähde hallitukseen, joka tekisi perussuomalaista politiikkaa.

Rinne toteaakin, että on vaikea kuvitella, että RKP lähtisi tämänastisten puheiden perusteella mukaan kokoomuksen perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien hallitukseen.

– Mutta, Rinne sanoo heti painavasti perään ja jatkaa, että RKP on “aika hyvä taiteilemaan näissä asioissa”.

YKSI varteenotettava hallitusvaihtoehto saattaisi olla myös kokoomuksen, SDP:n vihreiden ja RKP:n hallitus. Isoin kysymys kuuluu, miten ison vaalitappion kärsinyt vihreät suhtautuu hallitusvastuuseen.

– Minusta vihreiden vaalitulos on sellainen, että se ohjaa kyllä selkeästi oppositioon tällä hetkellä.

Miten sitten sinipuna-pohja voitaisiin synnyttää?

– Niin… Siinä tarvitaan vihreitä. Vasemmistoliitto tuskin kelpaa kokoomukselle tälläkään kertaa. Sanon, että vihreiden on hankala lähteä tuolla tuloksella hallitusvastuuseen, mikä tuottaa edelleen hankaluuksia hallitustunnustelijalle ja hallituksen muodostelijalle, miten tämä tehdään.

Omista tulevaisuuden suunnitelmistaan Rinne toteaa, että hänellä on hyvä koulutus ja paljon kokemusta.

– Toivottavasti tulee työtarjouksia.

Rinne on kommentoinut vaalitulosta ja tulevaisuuttaan myös Facebookissa.

– Jatkan työtäni SDP:n rivijäsenenä ja hyvinvointialueen valtuutettuna sekä Mäntsälän kunnanvaltuutettuna kylläkin. Olen kiitollinen vuosista, jotka olen saanut olla keskeisissä tehtävissä mukana suomalaisten hyvinvointia rakentamassa. Nyt tätä työtä jatkavat hyvät, osaavat ja aktiiviset ihmiset, hän on kirjoittanut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE